Miljontals kvinnor över hela världen har använt våra  hygienprodukter på ett säkert sätt, under många år. Vi förstår att det är viktigt för dig att känna dig bekväm och trygg med de produkter du använder när du har mens. Alla produkter från Libresse är tillverkade av godkända material och produktionen regleras av omfattande procedurer och de allra högsta säkerhetsstandarderna för att garantera att endast säkra material och beståndsdelar används samt att alla produkter uppfyller kraven i gällande lagstiftningar.

Materialen som används i alla våra hygienprodukter har genomgått grundliga tester, både av interna och externa experter – som till exempel certifierade provningsinstitut – för att se till att de är säkra att använda i sitt avsedda syfte samt att de uppfyller alla rättsliga fordringar och godkännandekrav.

För att hjälpa dig att förstå vad våra bindor och trosskydd innehåller, har vi skapat denna översikt som visar de olika materialen och deras beståndsdelar. Lite längre ner på sidan finns även en ordlista.

Är bindorna och trosskydden från Libresse säkra att använda?

Alla hygienprodukter från Essity är säkra att använda i sina avsedda syften och innehåller vanliga material som har använts på ett säkert sätt i en mängd olika absorberande hygienprodukter under många år och av miljontals kvinnor över hela världen. Råmaterialen väljs i allmänhet ut för deras förmåga att suga upp och hålla inne vätskor, för att undvika läckage och ge en bekväm känsla.

Dessutom samarbetar vi med EDANA, den internationella branschorganisationen för nonwoven-produkter och relaterade industrier, för att garantera att vi uppfyller de strängaste miljökraven och de högsta produktsäkerhetsstandarderna. Edanas medlemmar har frivilligt åtagit sig att uppfylla höga kvalitets- och säkerhetskrav vad gäller absorberande hygienprodukter.

Anges alla material som används i bindor och trosskydd på förpackningarna?

Det finns inga rättsliga krav på detta i nuläget. För att hjälpa våra kunder, anger vi om parfym har tillsatts för att personer som är känsliga för detta blir varnade.

Tabellen nedan visar de huvudsakliga råmaterialen som används i produkterna. De har valts ut för deras överlägsna förmåga att suga upp och hålla inne vätskor.

Innehåll bindor, tamponger och trosskydd från Essity för Europa

Del av produktMaterialFunktion
YtmaterialFibermaterial tillverkat av polypropen/polyeten eller polyester/viskos.Produkten håller dig torr och bekväm genom att suga upp vätskan.
TransportskiktPoröst material som består av trä- eller polyesterfiber.Transporterar vätska från ytan till produktens kärna där sedan vätskan lagras.
Absorberande kärnaPappersmassa, en kombination av pappersmassa och superabsorberande material för bindor och trosskydd. För tamponger (i tillämpliga fall) används viskos istället. Ett poröst, pappersbaserat material används i vissa produkter.Suger upp och håller inne vätskorna.
LimLimmet innehåller en blandning av olika polymerer och syntetiska hartser.Limmet har två funktioner:
1. Binder samman de olika skikten i produkten.
2. Ser till att produkten sitter fast i trosan.
BaksidesmaterialPolyetylenfilm. I vissa trosskydd används ett fibermaterial.Förhindrar läckage.
Tampongsnöre (i tillämpliga fall)Polyester och bomull.Hjälper dig att dra ut tampongen på ett hygieniskt sätt.
Doft (endast vissa produkter)ParfymGer produkten en fräsch doft.
TryckBläckFramhäver produktens form och funktion.
SkyddsremsaSilikonbehandlat papper.En pappersremsa som skyddar limmet på produktens baksida.
Enstycksförpackning (gäller vissa produkter)Polyetylenfilm; silikonbehandlad på vissa produkter.Skyddar produkten så att du kan ha med dig ett exemplar av produkten utan att den blir smutsig.
Extern produktförpackningPolyetylenpåsar eller kartong.Skyddar produkten. Detta är den förpackning som du ser på hyllan i butikerna.

Ordlista

  • Förnybar pappersmassa: En massa tillverkad av träfiber från ansvarsfullt förvaltade skogar. Massan används i våra bindor och trosskydd.

  • Viskosfibrer (i tillämpliga fall för tamponger):Träfibrer som har en struktur som påminner om bomull. Dessa fibrer används i våra tamponger och är även vanliga i textilprodukter, som skjortor, klänningar och foder.

  • Fibermaterial (non-woven): Ett tunt textilliknande material. Termen används inom textilindustrin för material som varken är vävda eller stickade, till exempel filt.

  • Polymerer: Stora kedjeformiga molekyler som kan vara naturliga eller syntetiska. Till exempel plast och vårt DNA består av polymerer.

  • Polypropen/polyetylen/polyester: Några av de vanligaste plasttyperna i världen. Används i olika typer av föremål som du möter i vardagen, från underkläder till filtar.

  • Superabsorberande polymer (SAP): Används för sin förmåga att hålla kvar vätska. Används vanligtvis i bindor, blöjor och kompresser.

  • Syntetisk harts: Trögflytande vätskor som har en förmåga att härda snabbt, vilket gör att de är utmärkta för att binda samman material.

Kontakta oss gärna om du vill ha mer information.