Flicka på säng

Det är troligt att du har börjat känna att din kropp genomgår en rad förändringar. Detta kallas för puberteten.

Det är en period när din kropp förändras från ett barns till en vuxens. En av de största förändringarna som du kommer att uppleva är mensen, när du börjar blöda. Om du oroar dig för det så ska du komma ihåg att du inte är ensam. Det är något som alla tjejer går igenom. Vi är säkra på att du kommer att tycka ett mens är världens mest normala grej om ett par månader. Men fram till dess så vill vi hjälpa dig för att du ska känna dig lugnare och tryggare genom att besvara några av de vanligaste frågorna.

Vad är mens?

Det är något som börjar när din kropp är tillräckligt mogen att få ett barn. Varje månad blir livmoderns (uterus) slemhinna tjockare med vävnader och dina äggstockar släpper loss ett ägg (som även kallas ovum). Om en spermie befruktar ägget, kommer vävnaden att stanna där den är för att hjälpa till med graviditeten. Men om ägget inte befruktas, kommer kroppen att stöta ut vävnaden genom slidan. Vävnaden är det blod du ser och det är denna månadsvisa process som kallas menstruation, eller helt enkelt bara mens.

När får man sin första mens?

De flesta tjejer börjar få tecken på sin första mens och börjar menstruera när de är mellan 11–14 år. Men det kan hända när som helst i åldrarna 8–16 år. Kom ihåg att alla är olika så den normala åldern för dina kompisar behöver inte vara samma för dig. Du kommer att ha mens tills du blir runt 50 år, då du börjar få något som kallas för klimakteriet. Det är när din kropp slutar att menstruera och du inte längre kan få barn.

Vilka är tecknen på den första mensen?

Kommer du ihåg de där förändringarna som vi pratade om? Om du har känt att dina bröst växer sig större, om du har börjat få könshår och om du har börjat lägga märke till vita flytningar i dina trosor, så kommer det inte att gå länge innan du får din första mens. När den börjar så kan du även känna av premenstruella syndrom (PMS). Dessa spänningar orsakar symptom som menssmärtor (kramper i magen), lynnigt humör, uppsvälldhet, ryggsmärtor, viktuppgång och akne eller finnar.

Hur länge varar mensen?

I genomsnitt blöder en kvinna mellan fyra-fem dagar, men din mens kan pågå i allt från tre till åtta dagar. Men återigen, alla är olika. Mensen är en del av din menscykel, som börjar på första blödningsdagen och slutar dagen innan din nästa mens börjar. Den genomsnittliga cykeln är 28 dagar men den kan vara kortare eller längre.

Hur mycket blod är normalt?

Det kan se ut som det kommer ut mycket blod men det är troligen inte mer än ungefär fyra matskedar. Det är normalt att blöda mer under mensens första dagar.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer