Flicka på säng

Det här med att man får mens om man har livmoder har du bergis koll på. Men när den första mensen kommer, alltså vid vilken ålder, det är en lite knivigare fråga att få svar på.

Första ordet att lägga på minnet är puberteten, för utan den blir det ingen mens! Puberteten är ju att kroppen genomgår en massa förändringar - bland annat att den första mensen kommer - för att gå från att vara en barnkropp till en vuxen.

Första mensen - när kommer den?

Det är tyvärr omöjligt att säga exakt när den första mensen kommer, det vanligaste är att den dyker upp i trosan när man är någonstans mellan 11 och 14 år. Men - och såhär funkar ju kroppen med nästan allt - den kan lika gärna komma redan när man är 9 eller efter man har fyllt 16. Inget av det är konstigt eller fel, utan allt beror på hur kroppen har bestämt sig för att göra. Och som sagt så är det inte så att mensen dyker upp helt av sig själv, utan den hänger ju ihop med att hela kroppen tröttnat på sin barnform och vill bli vuxen. När den väl bestämt sig är det bara att hänga med på resan!

Vad är det som händer i kroppen?

Vad är det då som sätter igång så att den första mensen kommer? Det korta svaret är: hormonerna. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar runt om i kroppen och som bland annat påverkar när mensen kommer. Det kan dom göra på två sätt: antingen genom att sätta ner foten och bestämma att nu, nu är det dags för ägglossning! Då tar det obefruktade ägget med sig tjock slemhinna och blod från livmodern och ut genom slidöppningen - vilket är hålet bakom urinröret som mensen kommer från. MEN! Hormonerna är luriga och den första blödningen behöver inte alls bero på ägglossning utan på att hormonet östrogen gör slemhinnorna tjocka och på så vis orsakar en blödning. Lite som att kroppen testkör det här med mens. Oavsett vad orsaken är - så är resultatet detsamma: den allra första mensen!

Tecken på att mensen är på väg

Man kan ju inte direkt fråga hormonerna ”när kommer jag få mens?” de kommer ju inte svara. Utan man behöver något annat att gå på, och visst finns det tecken att kolla efter. Även om de inte är så precisa att det går att sätta ett kryss i kalendern så kan de ge dig en känsla för att det kan vara dags att ha med sig en binda i väskan det närmaste halvåret.
Här kommer några tecken på att första mensen är på väg:

  • Man har fått flytningar
  • Man har fått hår på snippan och i armhålor
  • Brösten har växt ett par år
  • Ont i magen och uppsvälld
  • Viktuppgång
  • Finnar
  • Svettlukt

Det som är lurigt är att det kan komma som en överraskning i trosan trots att man har stenkoll på sin kropp - det är nämligen olika för alla. Vissa känner på sig att kroppen håller på med nåt, andra märker ingenting.

Hur ser den första mensen ut?

Blodbad eller blodblandad flytning - vad ska man förbereda sig på att upptäcka i trosan när man fått sin första mens? Båda, skulle vi säga. Man kan helt enkelt inte veta hur den första mensen blir. Vanligtvis brukar mens i början vara oregelbunden: man kan få sin andra mens flera månader efter man fått sin första, de kan också hålla på olika länge. Tänk på det som att kroppen försöker ställa in sig på hur det fungerar - hur menscykeln kommer se ut. Eftersom alla är unika så blir det svårt att med säkerhet säga hur mycket, hur länge första mensen varar eller hur det kommer kännas för en specifik kropp. Vissa får mensvärk, andra inte. Vissa blöder mycket och länge, andra lite och ett par dagar. Du får helt enkelt försöka ha lite tålamod med kroppen och tänka att den gör så gott den kan.

När den sen hittat sin rytm, hittat hem i din menscykel, så kommer mensen att vara en kompis som hänger kvar – vare sig du vill det eller inte - tills du är nånstans runt 50. Då kommer klimakteriet och kroppen lägger av med ägglossningen och kan inte längre få barn.

När mensen inte kommer

Vanligast är ju att den första mensen dyker upp någon gång mellan 9 och 16 år, men det är inte konstigt om den bestämmer sig för att dröja ännu lite längre. Är du äldre än 17 så är det inte dumt att gå till en ungdomsmottagning eller gynekolog och kolla så att allt är som det ska. Med största sannolikhet så kommer den innan du hunnit dit för att kolla, men det kan finnas andra orsaker till att mensen inte kommer. Att man lider av en ätstörning kan vara en anledning, eller att man tränar alldeles för hårt. En annan ganska vanlig anledning kallas PCOS, eller polycystiskt ovariesyndrom, och beror på rubbning i hormonbalansen som skapar äggblåsor i äggstockarna.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer