Livmoderberättelser – ett par på ett sjukhus som upplever ett missfall

Vad innebär missfall och hur vanliga är de?

Efter mitt tredje missfall pratade jag med flera kvinnor som gått igenom samma sak men ingen pratar öppet om dessa saker.

Ssssh! Nämn det inte! Man pratar väldigt lite om missfall – om man ens talar om det – men det är mycket vanligt och drabbar en av fyra (!) graviditeter.

Tekniskt sett är ett missfall när embryot eller fostret i livmodern inte överlever längre än de 23 första veckorna av graviditeten. De flesta missfall går inte att förhindra men du har mindre risk för att råka ut för det om du äter bra och undviker att röka, snusa eller ta droger [2]. Vanligtvis känner man inte till anledningen men det brukar handla om onormala kromosomer (genetiska byggstenar) [1].

Det är dags att vi börjar att prata om missfall

Missfall är känsloladdade upplevelser, både för dig och din partner. En kvinna beskrev det så här i vårt projekt #wombstories: ”Framtiden tar en drastisk vändning och man sörjer det barn som man aldrig fick lära känna. Det är lätt att känna skuld och tänka att man inte är värd att få ett barn”.

Vissa känslor är mer oväntade än andra. En kvinna förklarar ”Jag var arg. Inte bara på mig själv utan även på alla mammor som verkade få allt som de ville”.

Alla dessa känslor är mycket vanliga, men eftersom ingen pratar om det känner man sig rätt ensam. Det faktum att vi är isolerade från nära och kära under den rådande pandemin gör inte saken bättre. Det vore bra om vi börjar att prata mer öppet om missfall och stötta varandra genom förlust och sorg.

Har du genomgått ett missfall? Hjälp andra kvinnor genom att berätta din historia med #wombstories

Tecken på missfall – hur vet jag om jag har drabbats?

Det vanligaste tecknet på missfall är blödning från vaginan, oftast i samband med buksmärtor.

Kontakta din läkare, barnmorska eller åk till akuten om du blöder och misstänker att det är ett missfall för att bli undersökt och få stöd. 

Tänk på att det är vanligt att man blöder de första tre månaderna under graviditeten.

Att gå igenom ett missfall

Det finns inga bra eller dåliga sätt att ta sig igenom ett missfall. Varje kvinnas upplevelse är unik och vi hanterar jobbiga saker på olika sätt. En del vill bara vila och smälta vad som hänt medan andra fortsätter som vanligt för att undvika att tänka för mycket.

Hur du än agerar är det mycket viktigt att veta att du inte har gjort något fel. Känn ingen skuld eller skam. Prata med nära och kära, det kommer garanterat vara fler än du tror som har gått igenom samma sak.

[Referenser]

[1] https://www.nhs.uk/conditions/miscarriage/

[2] https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/miscarriage/

[3] https://www.tommys.org/our-organisation/charity-research/pregnancy-statistics/miscarriage?gclid=EAIaIQobChMImvagoqP06QIVyu7tCh1FMQA5EAAYAiAAEgIIx_D_BwE

Upptäck hela sortimentet av Libresse-produkter