Kvinna i badrum

Även om det kanske inte är den bästa saken med att vara kvinna, så är kvinnliga flytningar en produktiv och hjälpsam sak.

Flytningarna är vätskan som produceras av körtlar inne i din slida och på livmoderhalsen. Flytningarna hjälper till att hålla fortplantningsorganen rena och friska genom att spola ut döda celler och bakterier. Detta hjälper till att förhindra infektioner.

Men flytningarna har även ett annat syfte. De kan förvarna dig om eventuella problem. När de ändrar färg och börjar lukta på ett sätt som inte är normalt för dig, är det kroppens sätt att varna dig för förändringar och ibland problem med hälsan.

Vanliga, friska flytningar är normalt genomskinliga, ljusgula eller mjölkaktigt vita. Färgen beror på i vilken fas av din menscykel du befinner dig. De luktar också väldigt lite. När du har ägglossning har de en tendens att vara genomskinliga och trögflytande. Före och efter mensen är de vitaktiga till färgen. Allt detta är normalt.

Om dina flytningar ändrar färg till grön-gula och/eller börjar lukta illa kan dock detta vara ett tecken på en infektion. Klåda, blod i flytningarna eller en plötslig ökning i mängd kan också vara tecken på problem. Om du lägger märke till något av dessa tecken, bör du kontakta din läkare eller Ungdomsmottagning eftersom du kan ha en svampinfektion eller någon annan typ av infektion.

Flytningarna kan även variera under olika perioder av ditt liv. Du kanske märker att dina flytningar ökar när du har ägglossning, ammar eller är sexuellt upphetsad. Du kan även lägga märke till att lukten ändras när du är gravid.

Kvinnor som är i klimakteriet har normalt väldigt lite vaginala flytningar på grund av att de har lägre östrogennivåer i kroppen. I väldigt sällsynta fall kan vaginala flytningar efter klimakteriet vara ett tecken på allvarliga sjukdomar, som vissa typer av cancer. Så om flytningarna fortsätter efter klimakteriet eller om du även får smärtor i samband med dem, så måste du gå till en läkare eller gynekolog.

Precis som med alla aspekter av din menscykel och vaginala hälsa, gör det en enorm skillnad att vara organiserad och förberedd för att du ska kunna leva ett liv utan stress. Använd trosskydd, som Libresse DailyFresh, för att skydda dina kläder från de fuktiga flytningarna och se till att du alltid har ett par stycken i väskan, i skrivbordslådan eller på någon annan lämplig plats.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och den får inte användas i syfte att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer