Nu för tiden är det väldigt vanligt att kvinnor rakar bort håret runt snippan. Trots detta är det absolut ingen dålig idé att låta det vara kvar där det är.

Könshåret har trots allt en viktig funktion. Det skyddar den ömtåliga huden i din V-formade zon mot friktion och infektioner. Men vaxning har blivit en norm för många unga tjejer som säger att de känner sig orena om de har hår i den V-formade zonen.

Det är dock ingen tvekan om att det kan bli lite svettigt där nere om du låter könshåret växa helt fritt, så det kan vara ett bra tips att trimma det regelbundet. Men du måste absolut inte raka bort allt. Det är helt och hållet ett personligt val, beroende på hur du känner dig och vad som är viktigt för dig.

Om du väljer att ta bort en del eller allt hår, är det viktigt att vidta åtgärder för att undvika inåtväxande hårstrån eller inflammationer i hårsäckarna. Det är heller ingen bra idé att försöka raka din V-formade zon eftersom du kan skära dig. Om du har sexuella relationer kan detta göra att du utsätts för större risk för sexuellt överförbara sjukdomar (SÖS), eftersom dessa överförs via mikroskopiska sår i huden. Hårborttagningskrämer för bikinilinjen är också förbjudet. De kan orsaka irritationer i din snippas ömtåliga vävnader.

Hårborttagning med laser eller elektrolys är de mest problemfria sätten att trimma din V-formade zon på. Låt det utföras av yrkeskunniga personer på en ansedd klinik av utbildade hudläkare och se till att du följer anvisningarna om efterbehandling noggrant. Men se upp, dessa behandlingar kan vara dyra.

Många kvinnor vaxar sig och om du väljer denna metod är det viktigt att känna till att det finns många risker med detta, som inåtväxande hårstrån, infektioner i hårsäckarna och även brännskador på huden. Det finns även en liten risk att du får allvarligare infektioner, som cellulit efter vaxning. Det är därför som det är så viktigt att du antingen gör det själv eller går till en ansedd klinik där man respekterar hygienen och vaxet inte återanvänds. Se till att skönhetsexperten använder en ny pinne och nytt vax. Efter vaxningen ska du smörja zonen med en mild, återfuktande kräm som innehåller Aloe vera eller kokosolja för att lugna irritationerna och skynda på läkningsprocessen.

Om du vaxar eller rakar dig i duschen så innehåller produkten ”Libresse Intimate Mousse for Depilated Skin” ringblomma, och kommer därför att lugna och återfukta den ömtåliga hyn i din V-formade zon. Använd en exfolierande tvättlapp för att förhindra inåtväxande hårstrån. Efter ett par dagar kan du byta till en vanlig tvål, som Libresse Purifying Wash. Och du kanske även vill använda ett trosskydd, som Libresse Multistyle, för att du ska känna dig fräsch varje dag.

Om du inte är så sugen på att ta bort allt hår där nere, rekommenderar vi att du trimmar könshåret regelbundet med en ren nagelsax. På så sätt kan du hålla dig bekväm, fräsch och fri från infektioner.

Kom ihåg att borttagning av könshår är ett personligt val. Gör det som känns rätt för dig.