Tycker du om hur vår hemsida ser ut?

Tack för din åsikt!
Kvinna som använder en mensapp

Har du hört ordet ägglossning men är inte säker på vad det är? Oroa dig inte, det är bara en del av din månadsvisa menscykel.

Varje månad gör hormonförändringar att en av dina äggstockar släpper loss ett moget ägg, som sedan förs vidare till en av dina äggledare. Om ägget möts av en spermie på vägen ner till livmodern (uterus) kan det befruktas, vilket kan leda till en graviditet. Men om ägget inte befruktas så passerar det ut genom kroppen, tillsammans med lite blod och livmoderslemhinnan. Den senare har växt sig tjockare för att förbereda sig för ett befruktat ägg. Denna kombination av blod och slemhinna är din mens.

1230x615_Ovulation_Secondary-SE.png

Det är inte alltid enkelt att veta när du har ägglossning men det finns ett par varningssignaler som man vara uppmärksam på. Ägglossningssymptomen inkluderar plötslig och konstant smärta i den nedre delen av magen och kallas för ”mittelschmerz” (tyska för ”mellansmärta”). Detta brukar vara en svag smärta, så om du verkligen lider av den eller om smärtan är långvarig, kan det vara ett tecken på att du har något annat. Uppsök en läkare, barnmorska eller Ungdomsmottagning i så fall. Du kan också uppleva en dov smärta i ryggen eller ett plötsligt fall i kroppstemperaturen när du har ägglossning. Du kan få slippriga flytningar, som rå äggvita, eller så kanske dina bröst blir lite känsligare. Du kan även bli känsligare för smaker och dofter.

När får kvinnor ägglossning? Det varierar från kvinna till kvinna. Ägglossningen kan inträffa när som helst mellan dag 11 och 21 i din cykel. Detta är den tidpunkt då din kropp är mest fertil (störst chans att bli gravid). Symptom efter ägglossningen, den del av cykeln som kallas lutealfasen, är bland annat mindre slippriga och mer krämiga flytningar. Förutsatt att du inte är gravid så bör din mens komma runt 14 dagar efter att ägglossningen har inträffat.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra