Från puberteten och framåt är den kvinnliga hygienen en viktig fråga. Och det är inte bara på grund av mensen.

Det är också för att du börjar svettas mycket mer än förut och svetten har en stark lukt. Genom att hålla armhålor och underliv rena/rent kan du lukta gott och känna dig bekväm.

Men det är naturligtvis extra viktigt att hålla god koll på den personliga hygienen under mensen. Förutom att vilja hålla underlivet rent och fräscht, är kvinnor lite mer känsliga mot bakterieinfektioner under mensen eftersom pH-balansen i slidan förändras. Så att tvätta underlivet två gånger per dag betyder inte bara att du är säker på att du luktar okej, utan även att du inte behöver vara rädd för infektioner.

Tvätta underlivet med ljummet vatten. Var försiktig med att använda parfymerad duschtvål, skumbad eller tvålar som kan ha en uttorkande effekt på de ömtåliga slemhinnorna i slidan och kan störa den känsliga pH-balansen. Använd endast en mild, oparfymerad tvål eller enbart vatten. Och tvätta området precis på samma sätt som du alltid gör, det vill säga utvändigt. Att tvätta dig inne i slidan (kallas för ”douching”) är en riktigt dålig idé, trots att du har mens.

Se till att du byter till rena underkläder varje dag och byt ditt mensskydd ofta för att undvika menslukt. Oavsett om du använder bindor som Ultra Thin eller tamponger under mensen, bör du byta skydd fyra eller fem gånger per dag. Eller oftare när ditt mensflöde är som störst, det vill säga under mensens två första dagar. Och använd en tjockare nattbinda när du går och lägger dig för att skydda dig mot läckage och hålla sovkläder och lakan fräscha.

Under mensen är det en bra idé att undvika tajta kläder och tyger som inte ”andas”, som t.ex. syntetiska tyger, eftersom dessa kan ge ökad fuktighet och värme. Detta ger bakterierna en bra grogrund för att växa till sig och frodas. Håll dig till underkläder av bomull och löst åtsittande kläder för att hålla dig torr och fräsch. Och undvik intimparfymer eller intimsprejer – dessa produkter är helt onödiga och kan snarare orsaka irritationer.

Ett annat tips är att byta trosor och kläder efter att du sportat, eftersom ett svettigt underliv kan få dig att känna dig smutsig och det kan även orsaka otrevliga dofter. Och när du torkar dig efter att ha gått på toaletten, måste du se till att torka framifrån och bakåt, för att undvika att överföra skadliga bakterier till snippan. Slutligen, se alltid till att utöva säkert sex. Detta är extra viktigt om du har sex under mensen, eftersom det finns en ökad risk för att smitta eller blir smittad av blodburna sjukdomar under mensen.

Och om du fortfarande oroar dig för menslukt, ska du inte glömma bort att det är helt normalt att din snippa har en egen men helt oförarglig doft. Om du håller dig själv ren men fortfarande känner en stark lukt, bör du uppsöka en läkare eftersom du kan ha fått en infektion.

Följ rekommendationerna ovan och du kan vara säker på att hålla dig fräsch och känna dig bekväm varje dag.