Tampong livmoder mönster

Med lite träning kommer du snart att få koll på tamponganvändningen.

Men här är ett par saker som du måste vara försiktig med för att använda dem på rätt sätt och fortsätta att hålla dig frisk.

Låt den inte sitta inne i mer än fyra timmar

Hur länge du kan låta en tampong sitta inne beror på ditt mensflöde. Tampongen kommer att suga upp blodet i din slida och när den är ”full” så måste den tas ut. Det optimala är att byta tampong ungefär var fjärde timme. Men om du har riklig mens kommer du att behöva byta den oftare, eller välja en tampong med högre uppsugningsförmåga. Om det känns som om din tampong sitter fast när du drar i snöret och den kommer ut ”torr” efter fyra timmar, så behöver du förmodligen använda en typ med lägre uppsugningsförmåga. Om du märker att snöret på tampongen är smutsigt och blött, har tampongen fått sitta inne lite för länge.

Du kan använda tamponger på natten

En och samma tampong får sitta inne i högst åtta timmar. Så det innebär att du kan använda tampong på natten, så länge du går upp åtta timmar senare för att byta den. Du kanske tycker det är lättare att använda binda på natten om du gillar att sova på morgonen.

Sätt aldrig in mer än två tamponger åt gången

Du får aldrig sätta in mer än en tampong åt gången. Användningen av dubbla tamponger ökar risken för tampongsjukan, eller TSS. Om ditt mensflöde är väldigt rikligt, kan du använda en tampong med högre uppsugningsförmåga och byta den oftare. Eller använda den tillsammans med binda för extra skydd. Och om du glömmer bort att du redan har en tampong insatt och sedan sätter in en ny? Då kommer du snart att lägga märke till en obehaglig doft som orsakas av bakterier som byggs upp runt den tampong som suttit inne längst. Ta ut båda tampongerna så snabbt som möjligt. Du kan även drabbas av utslag och förändrade flytningar. Om detta händer måste du uppsöka läkare. Och om den första tampongen verkar sitta fast där inne så kan din läkare plocka ut den.

Du kan inte låta tampongen sitta kvar medan du har sex

Att använda tampong medan man har sex är verkligen förbjudet. Det kan göra att tampongen trycks upp långt in i slidan och detta kan skapa stora obehag. Och i absolut värsta fall kan den fastna där och orsaka infektioner. Så även om det är okej att ha sex medan du har mens, om både du och din partner tycker att det funkar, så måste du först ta ut tampongen.

Du kan kissa medan du har en tampong insatt

Att kissa med en tampong i slidan är inga problem. Kisset kommer från urinröret, som är ett litet håll som sitter ovanför slidöppningen. Därför blöter kisset inte ner tampongen. Men du kanske vill flyta tampongsträngen åt sidan medan du kissar så att den inte blir blöt.

Tampongens uppsugningsförmåga
1.

Om din tampong är torr efter fyra timmar behöver du använda en typ med lägre uppsugningsförmåga.

Endast en tampong
2.

Om du använder dubbla tamponger, ökar risken för tampongsjukan eller TSS.

Infektion
3.

Att bära tampong under sex kan leda till obehag.

Fortsätta att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra