Endometrios

De flesta kvinnor har hört talas om endometrios, men vad är det?

Det är en smärtsam sjukdom där vävnader i kroppen som fungerar som endometrium (livmoderslemhinna) finns på andra ställen i kroppen, utanför livmodern. Kort och gott: denna vävnad är inte där den borde vara. Den kan hamna i äggstockarna och äggledarna, innanför bukhinnan i buken eller till och med i tarmarna eller urinblåsan. Endometrios påverkar ungefär 10 % av kvinnorna i fertil ålder, vilket innebär cirka 176 miljoner kvinnor över hela världen [1].

Symptomen på endometrios inkluderar smärta i bäcken och mage samt riklig eller smärtsam mens. Vissa faktorer gör att du löper större risk för att utveckla endometrios. Som om du ofta drabbas av bäckeninflammation. Eller om du har ett medicinskt problem som gör att mensflödet inte kan passera som normalt genom kroppen. Eller om det finns endometrios i släkten, till exempel att din mamma, moster/faster eller syster har eller har haft det [2].

Endometrios kan vara en väldigt smärtsam sjukdom. När kroppen försöker göra sig av med den felplacerade vävnaden under mensen, så har den ingenstans att ta vägen. Den sitter på fel plats och det kan leda till inflammation och smärta, ibland riktigt svår smärta. I vissa fall leder den till ärrvävnader eller cystor.

Olyckligtvis är endometrios också en kronisk sjukdom och det innebär att den kan pågå under lång tid. Men det finns sätt att hantera den för att du ska kunna gå vidare med ditt liv. Om du känner igen symptomen och misstänker att du lider av det, boka ett besök hos din läkare eller gynekolog för att få mer information. De undersöker hur du kan lindra smärtan och hjälper dig att hantera symptomen.

Vad gäller orsakerna till endometrios så finns det ett par teorier. Som till exempel retrograd menstruation. Det är när mensblod som innehåller endometriska celler flödar tillbaka genom äggledarna och sedan in i lilla bäckenet istället för ut ur kroppen. Dessa celler fastnar sedan på bäckenväggarna och organen där de växer och fortsätter att bli tjockare. Sedan blöder de under varje menscykel. Andra möjliga orsaker är arvsanlag och vissa gifter i omgivningen [3].

Fortsätta att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra