Bild på en kvinna som tittar sig själv mellan benen med en spegel – Libresse

Lär känna vad som är normalt för dig

Att lära känna dig själv och vad som är normalt för just dig, är ett bra sätt att bli tryggare. Det gör också att det är lättare att upptäcka eventuella förändringar.

Alla kvinnors vulvor ser olika ut och luktar olika, och det är precis som det ska. Om du vet vad som är normalt för dig, så kan du avgöra om allt är ok eller om du behöver kontakta en läkare för att kolla upp något.

Vulva (de yttre delarna av ditt könsorgan) består av labia majora (de yttre blygdläpparna), labia minora (de inre blygdläpparna), klitoris och slidöppningen. De inre blygdläpparna och slidan ska vara fuktiga. Flytningarna är den fukt som hjälper till att bevara rätt ph-värde och hålla slemhinnorna friska, bevara goda bakterier och skapa en miljö där skadliga bakterier har svårt att växa.

Samtidigt som fukt är nödvändigt och normalt kan för mycket kännas obekvämt. Speciellt om det är en blandning av svett, flytningar och/eller mensblod. En snabb tvätt eller dusch förhindrar att bakterierna växer till och orsakar lukt. Du kanske vill veta vilka tvålar och eller produkter som är skonsamma mot ditt underliv så att du slipper få klåda eller bli torr? Och hur du ska kunna känna dig fräsch under stressiga dagar när du inte hinner tvätta dig?

V-Care™ på ditt sätt

Genom hela livet påverkar förändringar hur din v-zon ser ut, känns och fungerar. Dessa förändringar kan ske i samband med stora omställningar, som till exempel graviditet, förlossning, klimakteriet eller när du använder hormonella preventivmedel. Du märker att mängden flytningar varierar eller hur känslig din v-zon är. Förändringarna är många och upplevs olika för alla kvinnor.
 
När din kropp anpassar sig till dessa olika perioder så kanske även dina V-Care™ rutiner måste ändras. Men hur du sköter din hygien – allt från hur (och hur ofta) du tvättar dig, till vilka produkter du använder och vad du gör med ditt könshår (du kanske tar bort allt) – är helt upp till dig.
FINAL_1_DIC_BLANCHE_Everything-you-need-to_Image-1.png

Vad är fördelen med V-Care™ produkter?

Om vanlig tvål och duschkräm är lite för starka för din vulva och gör att huden kliar eller blir torr, så kan du prova en produkt som utvecklats speciellt för den här känsliga huden. Våra V-Care™ Intimtvättprodukter kan användas varje dag. De överensstämmer med det naturliga PH-värdet och är milda och skonsamma för att inte irritera huden.
 
I vårt sortiment av Daily V-Care™ produkter finns även våra V-Care™ Intimservetter. Dessa kan du använda när du snabbt vill fräscha upp dig (kanske efter att du har tränat eller under en stressig dag) men inte har tid att tvätta dig eller ta en dusch. 
 
Det finns också andra sätt att hålla V-zonen bekväm, pröva att lägga ett Daily Intimate Trosskydd i trosorna. Det har en mjuk yta och absorberar all fukt så att du känner dig fräsch och torr även vid rikliga flytningar.

När något inte är som det ska

Det finns några vanliga problem som kan drabba v-zonen, och som du kanske kan råka ut för någon gång. Det kan till exempel vara irritation och klåda om du använt en produkt som du är känslig mot. Ett annat problem är svampinfektion som orsakas av jästliknande svamp som gör att slemhinnorna kliar och blir irriterade. Det kan också ge gryniga vita flytningar.
 
En ganska vanlig infektion är bakteriell vaginos som kan ge symtom som dålig lukt (som rutten fisk) och en tunn flytning. Sök läkare på vårdcentral eller gynekolog så får du hjälp.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra