Bild på en kvinna som tittar sig själv mellan benen med en spegel – Libresse

Lär känna vad som är normalt för dig

Att lära känna dig själv och vad som är normalt för just dig, är ett bra sätt att bli tryggare. Det gör också att det är lättare att upptäcka eventuella förändringar.

Alla kvinnors vulvor ser olika ut och luktar olika, och det är precis som det ska. Om du vet vad som är normalt för dig, så kan du avgöra om allt är ok eller om du behöver kontakta en läkare för att kolla upp något.

Vulva (de yttre delarna av ditt könsorgan) består av labia majora (de yttre blygdläpparna), labia minora (de inre blygdläpparna), klitoris och slidöppningen. De inre blygdläpparna och slidan ska vara fuktiga. Flytningarna är den fukt som hjälper till att bevara rätt ph-värde och hålla slemhinnorna friska, bevara goda bakterier och skapa en miljö där skadliga bakterier har svårt att växa.

Samtidigt som fukt är nödvändigt och normalt kan för mycket kännas obekvämt. Speciellt om det är en blandning av svett, flytningar och/eller mensblod. En snabb tvätt eller dusch förhindrar att bakterierna växer till och orsakar lukt. Du kanske vill veta vilka tvålar och eller produkter som är skonsamma mot ditt underliv så att du slipper få klåda eller bli torr? Och hur du ska kunna känna dig fräsch under stressiga dagar när du inte hinner tvätta dig?

V-Care™ på ditt sätt

Genom hela livet påverkar förändringar hur din v-zon ser ut, känns och fungerar. Dessa förändringar kan ske i samband med stora omställningar, som till exempel graviditet, förlossning, klimakteriet eller när du använder hormonella preventivmedel. Du märker att mängden flytningar varierar eller hur känslig din v-zon är. Förändringarna är många och upplevs olika för alla kvinnor.
 
När din kropp anpassar sig till dessa olika perioder så kanske även dina V-Care™ rutiner måste ändras. Men hur du sköter din hygien – allt från hur (och hur ofta) du tvättar dig, till vilka produkter du använder och vad du gör med ditt könshår (du kanske tar bort allt) – är helt upp till dig.
Illustration av olika vulvor

Vad är fördelen med V-Care™ produkter?

Om vanlig tvål och duschkräm är lite för starka för din vulva och gör att huden kliar eller blir torr, så kan du prova en produkt som utvecklats speciellt för den här känsliga huden. Våra V-Care™ Intimtvättprodukter kan användas varje dag. De överensstämmer med det naturliga PH-värdet och är milda och skonsamma för att inte irritera huden.
 
I vårt sortiment av Daily V-Care™ produkter finns även våra V-Care™ Intimservetter. Dessa kan du använda när du snabbt vill fräscha upp dig (kanske efter att du har tränat eller under en stressig dag) men inte har tid att tvätta dig eller ta en dusch. 
 
Det finns också andra sätt att hålla V-zonen bekväm, pröva att lägga ett Daily Intimate Trosskydd i trosorna. Det har en mjuk yta och absorberar all fukt så att du känner dig fräsch och torr även vid rikliga flytningar.

Det känns ju rätt skönt att ha en strumpa i gympaskon, eller hur?!

Lite samma grej med ett trosskydd i trosan, eftersom det håller det skönt och behagligt där nere. Är det dessutom en dag då det är extra på flytningsfronten – eller kanske vid början eller slutet av en mens – så hjälper det till att hålla det torrt och skönt i trosan.
 
V-Care trosskydd hjälper den naturliga luftcirkulationen i underlivet och gör att dåliga bakterier får svårt att trivas. Trosskyddet har också Quick-Dry - en teknologi som kapslar in fukt på några få sekunder - för att det ska kännas torrt och fräscht. Dessutom är trosskyddet enstycksförpackat och supersmidigt att ha med i väskan.

Intimservetter är bra när du är på språng!

Det är inte alltid man kan, eller har en bidé (googla det!) tillhands, när man vill tvätta vulvan. Då kan det ju vara rätt skönt att ha intimservetter som snabbt och lätt tar hand om saken. Har du mens kan du, utan att behöva vatten, göra en snabb rengöring vid toabesök. Eller om du är på festival och längtar efter en dusch. Eller efter du tränat, eller kanske haft sex?!
 
Våra intimservetter är speciellt framtagna för att fräscha upp vulvan när du inte har tillgång till rinnande vatten eller är på språng. De är parfymfria och innehåller Aloe Vera som är känt för sina lugnande och fuktgivande egenskaper. Din vulvas bästa kompis helt enkelt!

Vanlig tvål är ett big no-no!

Vulvor är känsliga och vanlig tvål kan göra att det kliar och gör ont. Det beror på pH-balansen: tvålar har nämligen ett pH-värde som är för högt för vulvan. Tvättar man med vanlig tvål kan man rucka pH-balansen och få oönskade bakterier, irritation och klåda som tack för “hjälpen”…
 
Vår intimtvätt är pH-balanserad för att matcha din vulva och motverka dåliga bakterier - allt för att din vulva ska må bra. (Låt vaginan vara ifred och sköta sig själv, det är den nämligen mästare på!) Det går såklart fint att tvätta vulvan med ljummet vatten, men tänk på att vatten kanske inte får bort ämnen som finns i t ex oljiga glidmedel och silikonbaserade kondomer.

Tvätta vaginan? Nej, nej, nej!

Din fantastiska vagina sköter sig bäst själv. Den är självrengörande och alldeles perfekt som den är. Så stör ej! Din VULVA däremot är inte den som tackar nej till att bli tvättad med en intimtvätt, eller ljummet vatten, som inte stör pH-balansen.
 
Vår intimtvätt är pH-balanserad för att matcha din vulva och motverka dåliga bakterier - allt för att din vulva ska må bra. (Återigen - låt vaginan vara ifred och sköta sig själv!) Det går såklart bra att tvätta med ljummet vatten, men tänk på att vatten kanske inte tvättar bort ämnen som finns i t ex oljiga glidmedel och silikonbaserade kondomer.

När något inte är som det ska

Det finns några vanliga problem som kan drabba v-zonen, och som du kanske kan råka ut för någon gång. Det kan till exempel vara irritation och klåda om du använt en produkt som du är känslig mot. Ett annat problem är svampinfektion som orsakas av jästliknande svamp som gör att slemhinnorna kliar och blir irriterade. Det kan också ge gryniga vita flytningar.
 
En ganska vanlig infektion är bakteriell vaginos som kan ge symtom som dålig lukt (som rutten fisk) och en tunn flytning. Sök läkare på vårdcentral eller gynekolog så får du hjälp.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer