En bild på en kvinna som har använt Libresse intimtvätt för bättre PH-balans i underlivet

Ett underliv i obalans är ju ingen dröm - går det att återställa pH-balansen? Kan en snäll intimtvätt hjälpa?

Med pH mäts hur surt eller basiskt något är: pH 7 är neutralt, lägre är surt och högre basiskt. Okej, men vad har det med mitt underliv att göra, undrar du? Jo, det är faktiskt en av de viktigaste grejerna att ha lite koll på - om man gillar när ens underliv mår fint. Och det gör man ju - därför är det viktigt att också använda milda produkter som tar hand om både ditt pH och ditt underliv!

Undvik obalans i underlivet (och under livet!)

För såhär ligger det till: pH-värdet i underlivet till är A och O för att ens vulva och vagina ska må bra och man ska slippa besvär eller infektioner som kan göra att det gör ont, kliar eller luktar illa i underlivet. På vilket sätt spelar pH-värde roll i intimhygien undrar kanske du? Jo: ditt underliv är fyllt av bakterier, de flesta är good guys som heter Lactobacilli (alltså mjölksyrebakterier) och skyddar vaginans slemhinnor och vulvas känsliga hud. Men dom bakterierna är kräsna små gynnare och vill ha ett perfekt pH-värde för att inte fly fältet. Blir pH för högt så drar dom goda och det är fritt fram för oönskade mikroorganismer som glatt växer till sig. Och BAAM!!! så har du underlivet fullt av små marodörer vars enda önskan i livet är att göra livet tråkigt för dig och ditt underliv.

Vilket pH-värde ska underlivet ha?

Mellan 4,5 och 5,5 i vulva, och lite lägre - 3,5 till 4,5 inne i vaginan. Det är de gyllene siffrorna att komma ihåg. Och bästa sättet att få just mellan 3,5 och 4,5 i vaginan är att låta den vara ifred så mycket du kan. För det lilla esset har nämligen en alldeles egen tvättrutin där den med hjälp av flytningarna håller pH-värdet på rätt nivå.

Vulva - alltså de yttre delarna av könsorganet - är bra på många grejer, men att tvätta sig själv är inte en av dom. Den behöver istället lite hjälp och här kan vara bra att tänka på att pH-värdet i vulva är lägre än det som tillexempel vanlig tvål har. Vill man supporta sin V-zone lite extra så kan man använda en intimtvätt som har samma pH-värde som vulva.

För att du ska få stenkoll så drar vi av en lite pH-skola:

  • pH-värde för vagina är mellan 3,5 och 4,5.
  • pH-värdet för vulva är mellan 4,5 och 5,5.
  • ph-värde för resten av hud ligger på 5 - 6.
  • Vatten har pH 7.

Vilka symptom har man om det är obalans i underlivet?

Hur vet man då att det är dålig stämning bland bakterierna i ens underliv? Det är ju knappast så att det står H J Ä L P skrivet med flytningar i trosan. Jo, är det så att om de goda bakterierna blir för få och de oönskade mikroorganismerna gör en framryckning så kan det börja klia lite - eller mycket, vulva kan svullna upp lite lätt och dina flytningar ändrar färg och börjar lukta illa. Tänk när det inte är ”som vanligt” i din V-zone alltså. Känns det konstigt så är det mycket möjligt att det är nått som är inte är som det ska. Vanliga saker som man kan få när det är obalans är svamp och bakteriell vaginos.

Vad är bakteriell vaginos?

Svamp - som man ju kan få i underlivet - har du säkert koll på, men bakteriell vaginos låter kanske lite som en farlig sjukdom. Farligt är det inte, men obekvämt - absolut. För med bakteriell vaginos får man illaluktande flytningar som kan vara tunna och grågulaktiga. Ibland teamar den bakteriella vaginosen upp med svampen och man får bägge samtidigt - kliande och illaluktande, a match made in heaven. Vaginosen i sig är som sagt inte farlig, men eftersom pH-värdet inte är som det ska så blir man känsligare för andra infektioner. Därför kan det vara bra att gå till en gynekolog eller en vårdcentral för att få hjälp. Vill du har lite mer koll så gå till 1177 och läs mer om hur man får hjälp.

Kan man återställa pH-balansen?

Ja, du är ju inte dömd att för resten av livet har svajigt pH-värde i snippan bara för att det blivit kaos en gång. Den bästa huskuren är faktisk att ge underlivet lite kärlek i form av saker det gillar så blir det ofta snart bättre. Några tumregler är att ge tusan i att tvätta inuti vaginan, sova utan trosor om natten (luft får V-zone att spinna som en katt), använda intimvård som är pH-balanserad och att ha underkläder i bomull. Att tvätta vulva efter sex kan också hjälpa, sperma valsar liksom in med ett pH på runt 7 - vilket ju kan stöka till om man är känslig (men - och nu säger vi det igen - tvätta INTE inuti vaginan även om det finns spermier där, utan låt flytningarna lösa den biten).

Att använda kondom är alltid en bra idé, men också den lämnar lite spår av glidmedel - så att tvätta rent vulva ändå kan vara smart. Och när vi ändå är inne på spermier kan vi prata lite om det här med att V-zone blir extra känslig när man är gravid - så obalans i underlivet är inte ovanligt. Men prata med din barnmorska om du känner att det inte blir någon ordning där nere.

Intimtvål eller intimtvätt - skiljer det i pH?

Så intimtvål eller intimtvätt - är det bara på orden det skiljer eller är det faktiskt så att pH-värdet är olika? Alltså, det här med vad man väljer att kalla saker för är egentligen bara ord, det viktigaste att titta på är pH-värdet om man är ute efter en tvätt som är balanserande. Vanlig tvål har ju ett pH som ligger (lite beroende på vilken typ av tvål det är) runt 7 - det är ju waaaay to högt för vulva - så det kan vara en idé att inte gå loss med vanlig tvål på den känsliga huden i v-zone. Sen är det absolut viktigaste när det kommer till att ta hand om sitt underliv att göra som man tycker passar en själv - alla är vi olika och även om vi alla har känslig hud och slemhinna i underlivet, så skiljer det ju exakt hur känslig en är. Stirra dig inte blind på pH-värden, ordval eller hur det ”ska” vara utan lär känna ditt underliv och vad det gillar. Så ta hand om det som du vill!

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer