Skulle du rekommendera denna hemsida till en vän?

Tack för din åsikt!
Bild på en kvinna som har trosor och drar upp sin tröja – Libresse

Det talas inte så ofta om flytningar, men de är säkert välbekanta för dig.

En kvinna kan ha mycket eller lite flytningar. 

Att veta om dina flytningar är normala är ganska lätt när du känner till hur de kan vara, vet vad som är normalt för just dig, och förstår din cykel. Här är några saker som kan vara bra att veta:

Varför har man flytningar?

 

Flytningar är nödvändiga för att de är kroppens sätt hålla både livmoderhalsen (den nedre delen av livmodern som mensblodet rinner igenom) och slidans slemhinnor rena och friska. De skapar rätt miljö och förhindrar att skadliga bakterier växer till och får fäste.  
 
Flytningar är också bra för att kolla av om allt står rätt till. Om de ändrar färg och lukt på ett sätt som inte är normalt för just dig, så är det kroppens sätt att tala om att allt kanske inte står rätt till.

Vad är vanliga friska flytningar?

Vanliga flytningar är för det mesta genomskinliga, ljust gula eller mjölkaktigt vita. Färg och konsistens skiftar under menscykeln, och doften är syrlig, som filmjölk ungefär.
 
Alla kvinnors flytningar varierar, även under en enskild menscykel. Därför finns det ingen tydlig definition av vad som är ”normalt” för alla kvinnor. Men under ägglossningen brukar flytningarna vara genomskinliga, glatta och rikliga. Före och efter mensen är de ofta vita/vitgula och ogenomskinliga. Att ta reda på vad som är normalt för just dig gör att du lättare kan upptäcka när det förändras.
2_DIC_BLANCHE_Discharge - Why it’s natural and what it does_Image 2.png

Vad är tecken på problem?

Om dina flytningar börjar lukta rejält illa, ändrar färg och blir grågröna kan du ha en infektion i slidans slemhinnor som kallas ”vaginos”. Detta behandlas lätt med antibiotika som skrivs ut av läkare.
 
Om du får rikliga vita, gryniga flytningar och klåda kan det bero på en svampinfektion. Detta kan bero på att du ätit antibiotika som ändrat balansen i slidan, eller på att du använt tajta kläder av syntetmaterial. Om du märker att vanliga duschkrämer och tvålar irriterar huden, kan det bero på att de innehåller sådant som torkar ut och förändrar pHbalansen i v-zonen. Sluta använda produkten ett tag, så ser du om det beror på den.

Frisk V-zon, friska flytningar

Vår V-Care™ Daily Intimtvätt tar hänsyn till v-zonens pHbalans och mikroklimat (miljön som håller rätt balans i slemhinnorna). Om du tar hand om din v-zon på ett naturligt sätt är chansen större att vulva och slida håller sig friska och i balans.
 
Eftersom v-zonen inte får så mycket luft under dagen är det en bra idé att sova utan underkläder. Du svettas mindre och främjar en bra balans i underlivet.
 
Om du duschar regelbundet och byter underkläder varje dag bör lukt inte vara ett problem. Men eftersom flytningarna kan göra att trosorna känns fuktiga är det en bra idé att testa ett trosskydd som till exempel våra Libresse V-Care™ Daily Intimate trosskydd.
 
Under olika faser i din menscykel och i ditt liv kan mängden flytningar variera. Det är exempelvis vanligt att märka av en ökning när du har ägglossning, ammar eller blir sexuellt upphetsad. Du kan också märka en skillnad i lukt om du är gravid. Kvinnor i klimakteriet har vanligtvis mycket mindre flytningar än innan vilket beror på lägre nivåer av östrogen. 
 
Variationer är helt normalt men det är bra att hålla koll på dessa förändringar, eftersom det är ett sätt att lära känna din kropp. Våra Daily V-Care™ produkter inkluderar tvättprodukter, intimservetter och trosskydd som skapar det bästa mikroklimatet för din V-zon. Och eftersom de verkar i harmoni med din kropp hjälper de dig att känna dig ren, fräsch och bekväm.

Medicinsk friskrivningsklausul

Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra