Det är ganska enkelt att fastställa om dina flytningar är normala om du känner till alla fakta och har kartlagt din cykel. Så här kommer de.

Flytningar är kroppens sätt att hålla livmoderhalsen ren. Normala flytningar från slidan är färglösa, mjölkvita eller ljusgula beroende på i vilken fas av menscykeln du befinner dig. De kan vara slemmiga, med eller utan klumpar. Normala och friska flytningar är i princip luktfria när de kommer ut ur kroppen, förutom en lätt syrlig doft. På samma sätt som med färgen så kan denna doft variera efter cykelfasen och du kommer snart att lära dig vad som är normalt just för dig.

Så länge du håller dig ren och fräsch genom att duscha och byta underkläder varje dag, bör inte lukten skapa problem. Men eftersom det kan bli lite fuktigt där nere så använder vissa tjejer trosskydd för att skydda sina kläder. Och det är viktigt att du låter ditt underliv ”andas” genom att bära underkläder av bomull, undvika jeans som är för tajta i grenen samt att sova som du kom till världen, det vill säga naken. I alla fall från midjan och nedåt. Detta minskar risken för irritationer och infektioner i slidan.

Om dina vaginala flytningar börjar lukta illa, ändrar färg, har blod i sig eller blir extremt rikliga, kan du ha fått en infektion. Uppsök en läkare eller Ungdomsmottagningen för att få råd. Det är med största sannolikhet en svampinfektion. Dessa infektioner uppstår oftast på grund av att underlivet har hållits för varmt, till exempel på grund av att man bär nylonbyxor eller tajta jeans. Det är också bäst att undvika parfymerade tvålar, skumbad och duschtvålar. Välj hellre milda, oparfymerade tvålar som är speciellt anpassade för underlivet eller enbart vatten.

Blanda inte ihop flytningar med ”fläckar” eller mellanblödningar som är när du blöder väldigt lätt från slidan, vanligtvis mellan dina menstillfällen. Även om mellanblödningar normalt är ofarliga, kan det vara smart att kolla upp dem med din läkare eftersom de kan vara ett tecken på en sjukdom som kräver behandling.