Semesterfakta

Låt oss säga sanningen, Moder natur har inte alltid den bästa tajmingen.

Men att inse att din mens obekvämt nog kommer att sammanfalla med din semester eller din simtävling behöver inte nödvändigtvis innebära att du måste stå ut med den. Att stoppa mensen, eller åtminstone att skjuta upp den, är möjligt. Och när du har kommit på hur du tillfälligtvis kan reglera din mens kommer du att ha kontroll över situationen.

Så här kommer information om hur du skjuter upp mensen. Om du använder ett kombinerat p-piller kan du skjuta upp din mens genom att äta två kartor efter varandra [1]. Det är viktigt att rådfråga din läkare, gynekolog, Ungdomsmottagning eller sjuksköterska innan du gör det för att se till att det är säkert att göra det och att det är möjligt att skjuta upp mensen med den typ av p-piller du äter.

Om du tar ett annat p-piller kan du ha möjlighet att ändra till ett kombinerat p-piller för att kunna skjuta upp din mens [2]. Om du inte tar p-piller ska du tala med din läkare eller Ungdomsmottagning om andra sätt att skjuta upp mensen. Om du inte har några hälsoproblem kan du få ett läkemedel utskrivet (Noretisteron) för att undvika att mensen startar vid ett olämpligt tillfälle.

Det är dock ingen som har kommit på hur man ska stoppa en mens som redan har startat. Men om du tar ett kombinerat p-piller direkt när du börjar blöda, bör din mens bli kortare och ge lättare blödningar. [3]. Att ta receptfria smärtstillande medel i enlighet med doseringsinstruktionerna kommer också att minska svullnaden av livmoderväggarna, vilket i sin tur kommer att minska blödningarna och smärtan som är relaterad till dem.

Det finns även några naturliga sätt som du kan testa [4]. Detta inkluderar att träna regelbundet, vilket hjälper till att slappna av livmodermusklerna för att minska mensflödet. Många kvinnor förlitar sig på örtteer med valerianarot och kamomill, men även hallon- och nässelbladste verkar för att minska mensflödet. Kom ihåg att rådfråga en läkare innan du testar alternativa örtmetoder.

Det går bra att skjuta upp mensen ibland, men det finns ingen forskning om det är säkert att göra det på längre sikt. Så riskera inte hälsan – det är det inte värt för att slippa en mens.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra