Simmare

Det går väldigt ofta bra att bada fastän du har mens! Faktum är att det kan vara ett utmärkt sätt att lindra mensvärk och PMSbesvär och bli på bättre humör.

Läs vidare för att få några praktiska tips innan du hoppar i!

En binda är superabsorberande, så om du har mens och ska bada i en pool eller havet är det inte så praktiskt med binda eftersom den snabbt kommer att suga upp vatten. Det bästa alternativet när du badar är att använda tampong, eftersom den är inte syns och är säkrare. Eftersom tampongenockså absorberar vatten, är det bra att ta ut den efter att du har badat. Det finns alltid lite bakterier i badvatten som sugs upp avtampongen, så byt till en ny tampong direkt efter badet om du ska ligga och sola en stund.

Om du är på en strand så är det bra att ligga så nära närmaste toalett som möjligt, så att du enkelt kan byta tampong. Är du ute i naturen och det inte finns några toaletter i närheten, kan du kanske gå bakom ett buskage eller en parasoll, eller vira en handduk om dig när du ska byta mensskydd.

Om du inte känner dig bekväm med tanken på att använda tampong, så är det bra att undvika att bada när din mens är som rikligast. Om du är i skolan kan du berätta för din lärare att du har mens och kanske i så fall hoppa över simlektionen. Men om du bara blöder väldigt lite kan du bada utan skydd.

Bada med mens – myter eller fakta?

Vatten
Myt 1: Din mens slutar när du hoppar i vattnet. [1]

Nej! Blodet kanske inte kommer ut från ditt underliv beroende på mottrycket från vattnet, men mensen slutar inte.

viktökning
Myt 2: Du kommer att färga vattnet rött.

Ytterligare ett falskt påstående. Tampongen absorberar blodet, så det blir inte någon röd ”svans” efter dig.

Haj
Myt 3: Du kommer att bli attackerad av hajar om du badar när du har mens. [2]
Nej, hajarna känner inte doften av mensblodet.
kramper
Myt 4: Simning gör mensvärken värre. [3]

Definitivt falskt. Lätt träning såsom simning kan faktiskt hjälpa till att lindra menssmärtorna.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer

Dela Twittra