En bild på en kvinna som har mensvärk

Vi ska vara helt ärliga - det är en av de absolut minst roliga sakerna med mens: mensvärken. Här kan du läsa om vad den beror på, och vad man kan göra åt den!

Det börja mola konstigt. En dov, krampaktig smärta som liksom skaver där nere i magtrakten. Inte som att magont, men ändå ont och i magen… Det är bara att säga välkommen till mensvärken - för nu har den kommit till stan!

Vad är mensvärk?

De allra flesta - men inte alla - har mensvärk eller obehag innan och under sin mens. Det betyder alltså att i stort sett alla känner lite (eller mycket) smärta när mensen kommer - men, det är inte farligt - bara jobbigt. Hur jobbigt skiljer sig såklart eftersom våra kroppar är olika, vissa kommer aldrig ha ont, andra alltid och några ibland.

Det brukar vara så att värken känns lite som kramper i bäckenet, ryggen, låren eller magen. Oftast börjar den precis under navel och strålar ut mot lår och rygg. Det är lite olika från gång till gång hur det känns, vissa gånger märker man knappt av den - medans nästa gång mensen kommer så kan man ha så ont att man blir illamående. Mensvärk kan också göra att man blir risig i kistan och få diarré, huvudvärk och bli lite yr. Noll procent kul.

Vad beror mensvärk på?

Livmodern, där mens och slemhinna kommer från, är egentligen en stor muskel. När den känner att det är dags att göra sig av med den där bekväma sängen den preppat för ägget (det där ägget som inte blev befruktat alltså) så börjar livmodern dra ihop sig. Det gör den för att mensen - det obefruktade ägget som blivit till mens - ska komma ut. Och det är det som gör ont - och som vi kallar mensvärk. Eftersom nedersta delen av livmodern finns högt upp i slidan så kan kramperna fortsätta ända ner dit. Men det är inte bara muskeln livmoder som vi ska skylla på. Alla dessa nerver som finns runtomkring är inte oskyldiga de heller - de påverkas av livmoderns krampande och är de du kan tacka för smärtan i ljumskar, rygg och ben. Den lösa magen är de dock oskyldiga till, där har vi istället hormonet prostaglandin som ställer till det.

Tips - för att minska mensvärken

Alla kroppar är ju olika och vad som känns bra för en, kanske inte alls passar en annan. Men det finns några grejer som brukar kännas bra för de flesta.

  • Värme får kroppen att slappna av, och minskar ofta kramperna. Att ta ett varmt bad, ha en värmd vetekudde eller värmefilt där det gör ont. Eller knyta en sjal runt höfterna.
  • Rörelse gör att krampen kan släppa lite. Dansa, gå eller kör ett hårt pass yoga - gör det du är sugen på (även om du kanske inte är sugen precis just när du har som ondast). Fysisk aktivitet kan lindra både smärta och ångest.
  • Massage! Supernjutigt enligt många, och perfekt när mensvärken är jobbig. Be någon med varma händer att massera så brukar krampen motvilligt ge med sig (och det tackar vi hormonerna för - beröring gör nämligen att ett hormon som ger smärtlindring utsöndras.
  • Ät och sov bra! Basic grejer kanske - men om kroppen är trött eller hungrig så har en svårare att hantera smärtan.
  • Kunskap! Ja, vi vet - detta låter kanske konstigt. Men om man lär sig vad det beror på eller vad som triggar smärtan just på en själv så kan det bli lättare att handskas med den. Så skriv en liten smärtlogg så kanske du ser ett mönster som kan hjälpa dig mot mensvärken.

Bra läkemedel för att lindra mensvärk

Men när man har så ont att inget av tipsen funkar då? Då tar vi till tabletter mot mensvärk. På den receptfria hyllan på apoteket så finns bland annat Naproxen, paracetamol och ibuprofen - de kan bli bra kompisar när man har ont. Ett bra tips är att ta tabletterna så fort du känner att smärtan är på gång (eller om du har väldigt regelbunden mens, precis innan du får ont), då får nämligen smärtlindringen absolut bäst effekt! En grej som är bra att veta är att om man bara tar smärtstillande med paracetamol så har det sämre effekt - därför är det bra att kombinera med en medicin med ibuprofen. Sen kan det ju vara så att allergier eller annat gör att man inte kan ta allt, så prata alltid med personalen på apoteket, så kan de hjälpa dig!

När mensvärken gör för ont

Sen finns det mensvärk som är så svårt att man inte funkar alls, utan man kroknar av smärtan. Då är det inte riktigt mensvärk längre, utan kallas dysmenorré. Det i sin tur kan vara ett tecken på endometrios, en sjukdom som orsakas av att celler som liknar mens hamnar utanför livmodern och fastnar, blir inflammerade och gör fruktansvärt ont. Känner du att din mensvärk är uppskruvad till max vid mer än ett tillfälle så kontakta vården och be om hjälp!

Mensvärk utan mens

Det heter ju mensvärk, alltså värk och mens. Men kan man då ha mensvärk men ingen mens? Njae. Inte om man ska vara petig med orden. Men man kan ju få precis samma värk, på samma ställe - men utan mens. Vad är dealen med det då? Här kommer en lista på saker det kan vara:

  • Gravid - ett tidigt symptom på graviditet är faktiskt molande värk i magen.
  • PCOS - en sjukdom som kan ge cystor på äggstockarna. När cystorna spricker kan smärtan kännas som mensvärk.
  • Endometrios - denna sjukdomen kan ge mensvärk även när ingen mens är i sikte.
  • Cystor - kan alla få någon gång, och de är ofarliga. Men när de spricker… då gör det ont.
  • IBS - känslig tarm, kan ge kramper i magtrakten som känns väldigt lika mensvärk.
  • Ägglossning och mittelschmerz - man får helt enkelt smärta på den sidan som ägget lossnat. Kan hålla i sig ett par timmar, eller upp till tre dagar.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer