Varmvattenflaska

En av de minst roliga sakerna med mens är mensvärken.

De flesta kvinnor – studier visar på upp till 80 % [1] – upplever värk eller obehag före och under sin mens. Värken beror huvudsakligen på att livmodern (uterus) drar ihop sig för att stöta ut livmoderslemhinnan.

Det är vanligast att drabbas av denna värk precis innan mensen börjar. Värken känns lite som kramper och varar normalt i en till två dagar. Den kan kännas i bäckenet, ryggen, låren eller magen. Värken börjar normalt precis under naveln och strålar ut mot låren och ryggen. Hur stark denna mensvärk upplevs varierar från kvinna till kvinna. I vissa fall är det bara en mild värk. Hos andra kan det orsaka kraftiga smärtor och till och med kräkningar. Andra symtom är lös avföring, huvudvärk och yrsel. Det är verkligen inte roligt.

Att komma på hur man kan hantera menskramperna gör en oerhörd skillnad för hur en kvinna upplever sin mens. De flesta kvinnor upptäcker att det inte går att göra så mycket åt värken, men med ett par enkla steg kan man minska den.

Menssmärta

Receptfria, smärtstillande läkemedel kan effektivt lindra kramperna men bör endast tas efter måltider eller med ett glas mjölk för att skydda slemhinnorna i magen. Och även om det kanske inte känns så lockande just för stunden, så är motion – även om det bara är en promenad – ofta ett bra sätt att få lindring. Det hjälper till att öka blodcirkulationen, syrenivån i blodet och mängden endorfiner (naturens eget smärtstillande medel och må bra-hormon). Allt detta hjälper kroppen att slappna av. Massage och värme hjälper också till att lossa upp dina muskler och därför rekommenderas ett varmt bad eller att krama en varmvattenflaska. Glass kan också hjälpa. Inte på ett medicinskt sätt men bara för att du ska känna dig gladare!

I ett fåtal fall kommer smärtsam mens, eller dysmenorré, att störa dig så mycket att du inte kan leva som vanligt. I en studie svarade 14 % av kvinnorna att de ofta inte kunde gå till arbetet på grund av menssmärtor [2]. Men du behöver inte lida. Om dina menskramper är så svåra, bör du prata med en läkare eller Ungdomsmottagningen. I vissa fall kan hormonella preventivmedel lindra menssmärtorna. Ibland kan menssmärtorna orsakas av en underliggande sjukdom, som endometrios eller bäckeninflammation (PID). Men om det inte finns någon underliggande sjukdom så brukar menssmärtorna bli lindrigare och lindrigare ju äldre man blir, och även efter att kvinnor fått barn.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer