När du börjar få mens går din kropp igenom en mängd förändringar. Dessa kallas med ett samlingsnamn för pubertet.

Pubertetstecken hos tjejer inkluderar att man får bröst och könshår, man blir längre och höfterna blir bredare och att man får vaginala flytningar innan mensen börjar. Men alla dessa saker inträffar kanske inte samtidigt. Det beror på att puberteten är olika för alla.

Pubertet betyder i grund och botten att din kropp är redo att förvandlas från ett barns till en vuxens kropp. Den börjar normalt mellan åldrarna 10–16 år för tjejer men vissa kan börja tidigare. Och tjejer mognar normalt ett par år innan killarna. Även om det inte är så att du vaknar upp en morgon och ser helt annorlunda ut och känner dig helt olik, så kommer din kropp gradvis att kännas lite ny och obekant. Ibland går förändringarna snabbt, ibland går de långsamt.

För många tjejer är det första tecknet på puberteten att deras bröst blir knöliga och ömtåliga. De kan till och med göra lite ont. Det kan kännas som om det skulle sitta en liten ärta bakom bröstvårtan. Att bära en bekväm och välsittande behå bör lindra detta obehag något och den hjälper även mot pinsamheten att bröstvårtorna syns genom kläderna eller att brösten ”hänger och slänger” när du går.

En annan stor förändring är att det börjar växa hår under armarna, runt snippan och på dina armar och ben. Om du tycker det är jobbigt med hår under armarna och på benen så kan du prova en hårborttagningsmetod. Det finns att köpa till exempelvis hårborttagningskrämer på t.ex. apotek. Men se till att prata med mamma, en moster/faster eller äldre syster först och kom ihåg att alltid läsa anvisningarna för produkten.

Även om du kanske inte får mens direkt så kommer du troligen att få vita flytningar och detta är ett tecken på att din första mens är på gång. Det är också vanligt att få symptom som PMS och kramper under denna period. Din första mens kan vara väldigt lätt eller kanske bara lite ”fläckar”. Se till att du alltid har med dig bindor eller trosskydd för att vara förberedd.

En av de mest besvärande fysiska förändringarna under puberteten är oljig hy och fett hår. Körtlarna i ansiktet och hårbotten börjar producera olja och det kan göra att du får finnar. Detta kommer inte att pågå för evigt men om dina finnar börjar löpa amok kan du fråga på ett apotek för att få råd om en bra medicinsk behandling. Och välj ett schampo som passar mot fett hår. Inte bara för att håret ska se bra ut, utan även för att undvika att ännu mer fett förs över till ansiktet.

Dina svettkörtlar arbetar också hårdare under puberteten, vilket gör att du svettas mer och din svett får en starkare doft. Tvätta dig noga varje dag, använd deodorant och ta på dig nytvättade kläder. Det samma gäller för snippan, särskilt när du börjar få flytningar och mens. Försök tvätta den delen av kroppen två gånger per dag.

Alla dessa förändringar och de hormoner som orsakar dem kan få dig att känna dig lynnig och osäker, särskilt om familjemedlemmar eller kompisar kommer med kommentarer. Be dem vänligt men bestämt att sluta upp med det där.