Vi har samlat några svar på dina eventuella frågor om våra produkter och vad som finns i dem. Men eftersom varje fall är unikt får du gärna kontakta oss om du vill veta mer.

Jag har läst att menstrosor från vissa varumärken innehåller kemikalier. Är Libresse menstrosor säkra att använda?

Att våra produkter är säkra att använda, hygien, bekvämlighet och att ställa höga krav på våra leverantörer är otroligt viktigt för Libresse som en del av Essity. Våra produkter genomgår därför löpande tester, säkerhetsbedömningar och certifieringar i samarbete med externa certifierade institut. Menstrosorna är därmed testade, lagligt godkända (REACH, Biocidförordningen) och lika trygga att använda som våra andra mensskydd. De är även certifierade enligt OEKO-TEX® Standard 100 och uppfyller därför mycket strikta krav på säkerhet. Vissa av menstrosorna innehåller den tillåtna biociden (silverkopparzeolit), ett antibakteriellt ämne som motverkar bakterietillväxt som ger upphov till dålig lukt som är ett vanligt problem många upplever. Libresse har också menstrosor utan biocider, i form av bomullsmenstrosor i flerpack och Teens-kollektionen. Läs gärna mer i vår artikel på Libresse e-handel: Är era menstrosor säkra att använda? Menstrosorna skyddar dig i upp till 12H, och är ett bekvämt och säkert skydd alla cykler din kropp går igenom  både under regelbunden och oregelbunden mens!

Jag förstår inte riktigt vad som menas med "dermatologiskt testad". Är Essity-produkter skonsamma för min hud?

Det finns faktiskt ingen etablerad definition av det uttrycket. Vanligtvis betyder ”dermatologiskt testad” att produkten har blivit testad och bevisats vara oskadlig för människohud. I själva verket har varje företag som påstår detta sina egna metoder när de testar. För Essity betyder det att produkterna eller produktens råmaterial har genomgått hudinriktade säkerhetsstudier på mänskliga försökspersoner och är säkra att använda direkt på huden. 

Jag förstår inte riktigt vad "hypoallergen" innebär.
Det är du inte ensam om. Ingen verkar egentligen vara överens om vad ”hypoallergen” betyder. När det används för att lyfta fram kosmetiska eller hygieniska produkter brukar det syfta på att produkten orsakar färre allergiska reaktioner än man kan förvänta sig från vanliga produkter som används av samma anledning. Men det finns ingen konsensus om hur produkterna ska testas, och inte heller någon standarddefinition av vad termen betyder. 
 
Vi använder ibland termen ”hypoallergen” om produkter som har blivit särskilt utformade för att minimera risken att trigga igång allergiska reaktioner. Värt att notera är att dessa produkter inte innehåller några doftämnen, och inte heller några ämnen som man vet kan orsaka hudbesvär. 
 
Utöver det är vi noggranna med att våra produkter bara innehåller försumbara mängder av ämnen som kan orsaka allergier, och statistiken över klagomål visar att våra insatser ger resultat.  
Finns det en risk att Essity-produkter kan trigga igång en allergisk reaktion?

Med tanke på hur allergier fungerar finns det ingen som kan garantera att en produkt aldrig kommer att ge upphov till en allergisk reaktion. Vi reagerar alla olika och ofta reagerar även samma individ olika under sin livstid. 

Men på Essity har vi tillverkat produkter som är skonsamma för huden. Det hela börjar med våra leverantörer, som enligt föreskrifter inte får använda några allergena ämnen. Ämnen som används vid tillverkandet av våra produkter bedöms sedan av produktsäkerhetsspecialister, när detta anses nödvändigt. Vår statistik över klagomål bekräftar att hudrelaterade reaktioner på våra produkter är extremt sällsynta (färre än ett klagomål per hundra miljoner sålda produkter). 

Allergitestar ni era absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor)?
I regel inte. Vi genomför inte sensitiseringstester på vare sig människor eller djur – med andra ord tester som tittar efter allergiska reaktioner. 
 
Men vi gör hudirritationstester på människor, som tittar efter tillfälliga rodnader, torrhet eller klåda vid kontakt med ett visst ämne. Våra absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor) följer strikta tillverkningsprocedurer för att se till att de är säkra och skonsamma för huden.
 
Vår Essity globala leverantörsstandard förbjuder användandet av ämnen som uppfattas som allergena, förutom när produkterna innehåller doftämnen, då är de etiketterade på ett tydligt sätt. Men dessa doftämnen testas grundligt så att de är säkra att använda på avsett sätt.
Finns det några ämnen som orsakar hudirritation i era absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor)?

Vårt hårt arbetande produktsäkerhetsteam bedömer varje material i våra produkter för att se till att det uppfyller alla legala krav och är säkert att använda för dess avsedda ändamål. Dessa bedömningar innefattar analyser av kemiska spår och toxikologiska tester inklusive tester för hudirritation. 

Alla hudirritationstester och studier godkänns av en oberoende etisk kommitté och kontrolleras medicinskt av en läkare. Även om vi inte kan garantera att våra produkter inte orsakar hudirritation, gör vi allt vi kan för att minska risken så mycket som möjligt. 

Kan jag få TSS (Toxic Shock Syndrome) om jag använder tamponger?
Det är extremt ovanligt, men Toxic Shock Syndrome (TSS) är en potentiellt dödlig infektion, som orsakas av bakterier som utlöser farliga toxiner i blodet. Om det upptäcks och behandlas tidigt kan det botas snabbt.
 
Men TSS är inte omedelbart knutet till tamponganvändning. Endast hälften, i runda slängar, av TSS-infektioner har med menstruationen att göra, och det kan även förekomma under menstruationer där tamponger inte används.
 
I vilket fall som helst bör man alltid läsa instruktionerna och följa råden gällande tampongens lämpliga absorptionsnivåer och dess förbrukningstid.
 
Om du vill veta mer, se här
Finns det kemikalier i Essitys produkter som kan påverka mina hormoner?
Alla i produktsäkerhetsteamet använder Essity-produkter hemma och till sina egna familjer. 
 
När det handlar om kemikalier som kan påverka kroppens hormoner är vi – återigen – mycket strikta. Vi kräver transparens från våra leverantörer gällande den möjliga förekomsten av sådana kemikalier. Vi letar efter spår av utvalda ämnen och ser till att de antingen är obefintliga eller förekommer i så små mängder att de är harmlösa.  
 
I nuläget vet vi inte allt om kemikalier och deras effekt på hormoner. Därför är vi fortsatt vaksamma och följer nya vetenskapliga rön och uppdaterar våra produktsäkerhetsförfaranden utifrån dessa.
Innehåller Essity-produkter några potentiellt farliga kemikalier?
Vi använder inte kemikalier i koncentrationer som kan vara skadliga. Många potentiellt farliga kemikalier förekommer ofrånkomligen i små mängder i såväl naturliga som syntetiska material – från delar per miljon (ppm) till delar per biljon (ppb) eller delar per triljon (ppt). Som jämförelse: en ppt motsvarar en sekund på 32 000 år.
 
För att vårt produktsäkerhetsteam ska ge sitt godkännande, krävs att kemikalien måste klara vår ordentliga produktsäkerhetsbedömning, för att se till att potentiella spår av kemikalier inte finns i koncentrationer som är högre än det som anses säkert enligt senaste vetenskapliga data.
Är kemikalier som producerats i naturen bättre/säkrare än kemikalier som producerats av människor?
Det är ett vanligt missförstånd att ”organisk” är detsamma som bra och säker, medan ”syntetisk” är detsamma som dålig och giftig. Sanningen är att det inte är möjligt att göra en åtskillnad. Blandningar av kemikalier från naturen kan vara mycket giftiga i låga doser – till exempel giftiga svampar eller råa kidneybönor.
 
Å andra sidan skiljer sig inte syntetisk C-vitamin från C-vitamin som har utvunnits ur en apelsin. Den smakar likadant och har exakt samma effekt när den intas.
 
Det väsentliga vid bedömningen av en produkts säkerhet är vilka kemikalier den innehåller och i vilka mängder – inte huruvida dessa kemikalier skördades från naturen eller preparerades i ett laboratorium. 
Använder ni återvunna material eller ingredienser i våra produkter?

Absolut. Hållbarhet är något som vi på Essity prioriterar högt för varje varumärke. Vi strävar efter att utveckla produkter och tjänster som förbättrar människors hälsa samtidigt som de minskar vårt ekologiska fotavtryck. Användandet av återvunnet material i våra produkter är ett utmärkt sätt att göra detta. Till exempel använder vi mer än 40 % återvunna fibrer i vår globala mjukpappersproduktion. 

På Essity hittar vi också hela tiden nya sätt att få ”mer från mindre” med tunnare eller komprimerade produkter som fungerar ännu bättre, samtidigt som de kräver mindre material och genererar mindre avfall. 

I slutändan är vårt mål att bidra till ett återvinningssamhälle. Det innebär att vi utforskar nya tillverkningsmöjligheter och använder förnybara och återvunna material samt hittar nya sätt att tillverka våra produkter och förpackningar på mer återanvändningsbara och återvinningsbara sätt. 

Jag har hört dåliga saker om blekning. Är Essity-produkter blekta?

Inga material i Essitys hygienprodukter är blekta med klorgas (elementärt klor). Det är antagligen elementärt klor som du har hört dåliga saker om. 

De blekningsmetoder som vi godtar (för vår cellulosamassa och viskosfiber) är ECF (elemental chlorine free) och TCF (totally chlorine free). Dessa anses vara de bästa tillgängliga metoderna enligt European Industrial Emissions Directive. Båda metoderna har en låg påverkan på miljön, eftersom de är baserade på moderna och effektiva procedurer och använder effektiv vattenrening. Dessutom är båda metoderna säkra i fråga om spår av oönskade kemikalier.

Jag oroar mig för överanvändningen av plast. Vad gör Essity för att minska användningen av plast?

Vi är också oroliga och följaktligen använder vi endast plast i våra produkter och förpackningar när detta är nödvändigt för att säkerställa att produkterna inte bara är rena utan även säkra att använda och uppfyller sin hygieniska funktion. Dessutom hittar vi hela tiden nya sätt att använda mindre och mindre material i våra produkter, inklusive plast, samtidigt som vi ökar vår användning av förnybar eller återvunnen plast. Ett exempel på detta är vår optimerade användning av sträckfilm, som har gjort det möjligt för oss att dra ner på plastanvändningen vid våra europeiska pappersbruk. 

Essity är en aktiv medlem av Ellen MacArthur-fondens plastinitiativ ”New Plastic Economy”. Vårt mål är att uppnå 100 % återvinningsbarhet för alla våra förpackningar, och vi strävar redan efter att nå det ambitiösa målet att tillverka 85 % av våra förpackningar med förnybart eller återvunnet material vid år 2025.

Vad är era plastflaskor gjorda av? Innehåller de Bisfenol A?

Våra plastflaskor är gjorda av polyeten, i flera olika former (både flaskor, tvålpumpar, ventiler och lock). Bisfenol A förbjuds av Essitys globala leverantörsstandard från att läggas till avsiktligen i några av våra råmaterial, och vi använder inte det under produktionsprocessen. Så nej, Bisfenol A är inte någonting som du behöver oroa dig över i våra flaskor.

Bör jag oroa mig för att det finns Bisfenol A i Essitys absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor)?

Det finns ingen anledning att oroa sig för Bisfenol A i våra produkter. Vår globala leverantörsstandard säger uttryckligen att denna kemikalie inte får tillsättas avsiktligen i några av våra råmaterial. Den används inte heller när vi tillverkar våra absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor).

Tack vare ett etablerat program för kemisk analys av råmaterial för våra absorberande inkontinens-, bebis- och kvinnoprodukter, kan vi med gott samvete hävda att potentiella spår, när de ens förekommer, är mycket få – klart under säkerhets- och regleringsgränserna.

Jag försöker vara medveten om dold formaldehyd i vanliga produkter. Innehåller Essity-produkter formaldehyd?

Här på Essity lägger vi aldrig avsiktligt till några farliga ämnen i våra produkter, och självfallet inkluderar detta formaldehyd eftersom det är ett absolut måste för oss att göra vår produkter säkra att använda. Försumbara nivåer kan ibland hittas i råmaterial eller i de bearbetningskemikalier vi använder, men när de upptäcks är de strax över detektionsgränsen, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Innehåller Essitys intimtvättprodukter några farliga kemikalier?

Endast godkända ingredienser tillåts i våra produkter, och vi har strikta procedurer för att se till att produkter är säkra att använda för våra miljontals kunder. Vi har valt ut samtliga ingredienser med stor omsorg, och alla våra intimtvättprodukter på Essity har blivit testade under gynekologisk kontroll. Vi kan med säkerhet säga att de är säkra för avsedd användning. 

Jag oroar mig över ftalaters effekter på min familjs hälsa, och min egen. Förekommer ftalater i Essitys produkter?

Ftalater är en grupp kemikalier som kan inverka på dina normala hormonfunktioner och klassificeras allmänt som endokrina disruptorer.

På Essity tillsätter vi aldrig medvetet ftalater i våra absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd och menstrosor). Men, som är fallet med andra oönskade kemikalier, upptäcker vi ibland rester i de råmaterial vi använder oss av. När detta sker är nivåerna så små att de knappt är skönjbara – klart under nivåer som anses säkra.

Jag oroar mig över om Essity-produkter innehåller dioxiner. Borde jag vara det?
Nej, du behöver inte vara orolig. Inga av materialen som används för Essity-produkter är blekta med klorgas (elementärt klor) – blekningsmetoden som skapar dioxiner. 
 
De kemiska analyser som vi genomför på Essitys absorberande hygienprodukter (bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor) har detektionsgränser som är extremt låga, och de dioxinnivåer som vi upptäcker ligger antingen under eller strax ovanför dessa gränser – i likhet med de nivåer som förekommer naturligt i miljön, och långt under alla regleringsgränser. 
 
Slutsatsen? Vi äventyrar aldrig produktsäkerheten.
Kan jag verkligen vara säker på att Essity-produkter inte innehåller några produkter som orsakar cancer?
Det finns inga tillsatta kemikalier i Essity-produkter som är skadliga för användarna eller som ens kan orsaka cancer. Det är viktigt att förstå att kemikalier finns överallt i naturen och följaktligen kan några finnas i restmängder i våra material och produkter. Men dessa restmängder är minimala och fullständigt säkra.
 
Vår globala leverantörsstandard, som sätter standarden som våra leverantörer måste följa, förbjuder på ett mycket klart sätt all avsiktlig användning av cancerframkallande ämnen (d.v.s. ämnen som kan orsaka cancer) och mutageniska ämnen (d.v.s. ämnen som kan orsaka mutationer) i de råmaterial som vi använder i våra produkter. Vi använder dem inte heller i vår produktionsprocess.
 
Det du kan vara 100 % säker på är att våra produkter inte innehåller några cancerframkallande ämnen i mängder som är ens tillnärmelsevis farliga. 
Innehåller Essitys absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd och menstrosor) parfym eller några särskilda beståndsdelar av parfym?
Några bindor och mensskydd gör det. Vi väljer noga ut och bedömer parfymerna i dessa produkter för att se till att de är säkra att använda på avsett sätt. När det förekommer parfym ser vi till att tydligt visa detta med våra etiketter, med fraser som ”innehåller parfym” eller ”parfymerad”. 
Finns det några konserveringsmedel i absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor)?
Tja, absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd eller menstrosor) behöver faktiskt inte konserveras, så nej, inte för det syftet. 
 
Endast när en produkt ska ha särskilda egenskaper, t.ex. att motverka lukt eller någon bakteriedödande funktion, tillsätter vi medvetet ämnen med en biocidal effekt. Du kommer att känna igen dessa produkter på deras etiketter.
 
Några av tillsatserna och tillverkningskemikalierna innehåller konserveringsmedel, och som ett resultat av detta kan man ibland upptäcka spår i produkterna. Men som är fallet med spår av andra kemikalier så rör det sig om extremt små mängder, och det är ingenting att oroa sig över.
Hur är det med Essitys kosmetiska produkter? Innehåller de konserveringsmedel?
Det är väsentligt att konservera kosmetiska produkter för att säkerställa att de kan användas säkert, eftersom de annars är sårbara för angrepp från mikroorganismer. Så ja, vi använder konserveringsmedel i några av våra kosmetiska produkter, både för att upprätthålla produktsäkerheten och för att skydda dig, kunden.
 
De konserveringsmedel som vi använder i Essity-produkter genomgår alla en noggrann bedömning och väljs ut för att se till att de är säkra att använda för din hälsa och för miljön. Alla konserveringsmedel som vi använder är så klart lagliga. Utöver att följa lagen förbjuder vi även användandet av åtskilliga konserveringsmedel i våra kosmetiska produkter, såsom formaldehyd och kathon (MIT).
Innehåller Essitys produkter parabener?
Det är bra att hålla i åtanke att inte alla typer av parabener är skadliga. Metylparaben och etylparaben är båda säkra att använda och godkända som konserveringsmedel för kosmetiska produkter. När de förekommer i Essitys produkter, kommer du se att de nämns i innehållsdeklarationen på baksidan av produktens förpackning.
Innehåller Essitys absorberande hygienprodukter (d.v.s. bindor, tamponger, mensskydd och menstrosor) några azofärgämnen?
Som är fallet med parabener så är inte alla azofärgämnen skadliga. Vissa azofärgämnen kan degenerera och utlösa cancerframkallande arylaminer. I enlighet med EU:s kemikalielegislation REACH (Annex XVII), tillåter vi inte att några av dessa potentiellt cancerframkallande azofärgämnen används i våra produkter. 
 
Vi använder ibland andra, icke-skadliga azofärgämnen för specifika produkter, men bara efter grundlig bedömning och medgivande av vårt produktsäkerhetsteam.
Använder ni färgämnen i Essitys kosmetiska produkter?

Ja, några av våra kosmetiska produkter på Essity innehåller faktiskt färgämnen. Detta anges tydligt i innehållsdeklarationen. Vi väljer alltid noga ut färgämnen och bedömer dem för att se till att de är säkra för din hälsa och för miljön.

Använder ni optiska vitmedel i era hygienprodukter från Essity?
Ibland använder vi optiska vitmedel för lim som används till specifika material som resårband för att bestämma beståndsdelarna korrekta plats när vi sätter ihop produkten. Dessa lim utsätts alltid för en grundlig bedömning av produktsäkerhetsteamet.
 
Spår av optiska vitmedel kan uppstå genom återvunna fiber i pappersprodukter. Essity använder inte avsiktligt optiska vitmedel i sin pappersproduktionsprocess, med ytterst få tekniska undantag där endast optiska vitmedel som är godkända för att komma i kontakt med mat används.
Gör ni djurtester?
På Essity är vi fokuserade på omsorg – om människor, och om planeten. Det innefattar djur. 
 
Vi stöder inte djurtester, och vi strävar efter att minska dem till ett absolut minimum. Vi testar aldrig våra produkter på djur, såvida vi inte är tvungna till det enligt lagen. 
 
Finns det några allergena ämnen i Essitys produkter?
Inga ämnen som klassificeras som allergena (med H317-beteckning), eller som allmänt ses som allergena, förekommer i våra produkter, med undantag för parfym, konserveringsmedel och väldigt specifika ingredienser i låga halter, som bedöms grundligt. 
 
För produkter som innehåller parfym, som bindor och mensskydd, ser vi till att tydligt visa detta med våra etiketter, med fraser som ”innehåller parfym” eller ”parfymerad”. Vi väljer noga ut och bedömer parfymerna i dessa produkter för att se till att de är säkra att använda på avsett sätt.
Använder ni några ämnen från djur i era hygienprodukter från Essity?
I regel inte. Våra hygienprodukter innehåller inte några ämnen som omedelbart härrör från djur. Det skulle vara emot den omsorgsanda som genomsyrar allt vi gör. Inte heller utför vi några djurtester på våra produkter, förutom när detta krävs av lagen. 
 
Å andra sidan är flödesekonomin för våra produkter komplex, och även om vi tror att risken är liten, kan vi inte med absolut säkerhet garantera att andra i vår flödesekonomi inte har kommit i kontakt med material som kommer från djur. 
Är Essitys produkter veganska?

I regel innehåller våra produkter inte några ämnen som omedelbart härrör från djur. Men vi kan inte riktigt kalla våra produkter för ”veganska”. Detta beror på att våra produkters flödesekonomi är komplex, och vi kan inte garantera att andra högre upp i kedjan inte har kommit i kontakt med djurbaserade material.

Jag är orolig över hur vanligt det har blivit med genmodifierade organismer (GMO). Använder sig Essity av genmodifierat material i sina produkter?
Vi delar denna oro och i regel är svaret nej. Vi använder inte träfibrer som kommer från genmodifierade träd. 
 
Vidare tillåter inte de nuvarande skogsbruken FSC (Forest Stewardship Council) och Programme for Endorsement of Forest Certification (PECF) något användande av genmodifierade organismer inom skogsbruk. Och Essity använder faktiskt bara nya fibrer som antingen är FSC- eller PEFC-certifierade.
Hur ser Essity på genmodifierade organismer (GMO:er)?
På Essity är vi medvetna om den långsiktiga osäkerhet som råder gällande miljö- och hälsorisker med avseende på användningen av genmodifierade organismer (GMO:er). Därför vidtar vi försiktigsåtgärder för att använda material som kommer från GMO:er.
 
Om du vill veta mer, se Essitys syn på GMO:er.