Skulle du rekommendera denna hemsida till en vän?

Tack för din åsikt!
Bild på en kvinna som tittar sig själv mellan benen med en spegel – Libresse

Lång? Våt? Liten? Hårig? Sätt ordet ”för” framför dessa ord och de uppfattas som kritik. Men om det utelämnas, så kan vi istället se skillnader som något att tycka om.

När det gäller vulvor och slidor så anser vi att det inte finns utrymme för negativa omdömen. Var och en (inklusive din) är fantastisk.  
 
Så varför mår vissa kvinnor dåligt över sin vulva? År 2016 ökade labiaplastikkirurgin med 45 % (kosmetisk kirurgi av blygdläpparna).  
 
Genom att titta på vulvor på ett mer realistiskt sätt vill vi att alla kvinnor ska se att de är normala och perfekta. Perfektion är en uppfattning snarare än ett utseende, en form eller en lukt.  

Information om det du har där nere

Det är bara att inse: fakta kan vara tråkigt. Biologilektioner kanske har lärt dig de korrekta namnen på könsorganen, men kan du komma ihåg att du någonsin fick höra att klitoris är nyckeln till en av de bästa gratiskickarna? 
 
Nina Brochmann och Ellen Støkken är två medicinstudenter som har blåst nytt liv i ett av de äldsta ämnena. Efter att ha tillbringat mycket tid på kliniker för sexuell hälsa, insåg de att det fanns en allvarlig brist på kunskap om de kvinnliga könsorganen som går att relatera till. Det fanns ett tomrum att fylla, så de började skriva sin bok Underbara underliv.
 
I den tar de upp allt från myter om mödomshinnan (inte alla tjejer blöder när de förlorar oskulden), flytningar och blod (vad vissa lukter kan betyda) och vad som är den ”typiska” längden på blygdläpparna (svar: det finns ingen). 
 
De talar om den norska termen ”discomus” för att beskriva underlivet efter en stressig och varm dag. Att läsa den är som att sitta i ett rum med två kloka kompisar som gillar att skämta, men som aldrig gör slidan till åtlöje. 
 
Rättframhet som detta uppmuntrar kvinnor att lära känna de mest intima delarna av sin kropp, från njutningen i orgasm till problem med PMS. Det är böcker som denna som hjälper oss att se att ”perfekt” och ”normal” finns i alla olika varianter. 
4_DIC_BLANCHE_The lowdown on grooming your pubic hair_Hero Image 1.png

De perfekta blygdläpparna – och varför de inte existerar

Pausa en porrfilm och du kommer att tro att alla venusberg (den utbuktande delen ovanför ditt blygdben) ska vara nästan helt platta, att de yttre blygdläpparna ska vara stora nog att dölja de inre (men inte för stora), samt att hela underlivet ska vara hårlöst, mjukt och angenämt rosa. Men om vi börjar fundera kring vulvor i verkligheten så är det väldigt få (om ens några) av dem som ser ut så. 
 
Att människor har problem med att ändra uppfattning om vad det perfekta är, att det perfekta också innefattar olikheter och ofullkomligheter, är inte förvånande. Om du inte är gynekolog eller barnmorska eller hänger på stränder där folk badar nakna, så är det inte troligt att du har sett särskilt många olika vulvor. 
 
Öknamn på underlivet (exempelvis fisk, fladder, häng) skapar skam och blir en börda som får kvinnor att känna sig deppiga, istället för att vara glada över det unika som finns mellan benen. Kärleken till dig själv går via acceptans, därför är det dags att på nytt undersöka betydelsen av ”perfekt” och ”normal” genom att titta på hur verkligheten ser ut.

Spegel, spegel på väggen där. Vem har den bästa vulvan?

Du såklart! Eftersom den är din och den enda du någonsin kommer att få så är det dags att visa den lite kärlek. Att titta sig själv mellan benen med en spegel är det enklaste sättet att bekanta sig med sitt underliv.
 
Är dina inre blygdläppar längre än de yttre? Blir din klitoris hårdare när du rör den? Är huden på insidan av dina inre blygdläppar kladdiga eller inte? 
 
Det finns inget rätt eller fel när det gäller hur du ska se ut eller känna dig. Det tar tid att lära känna vad som är ”normalt” för dig, men det är ett bra sätt att bli mer självsäker. När du med tillit kan konstatera att allt är bra där nere, kommer du också att kunna upptäcka när någonting förändras och avgöra om det är okej eller om det är något som måste undersökas av din läkare. 
6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image 3.png

Vulvakonst är inne – och vi gillar det

Vi talar naturligtvis inte om att måla med en pensel mellan blygdläpparna (även om det har gjorts), utan om vulvor som är sanningsenligt representerade i konsten. För tio år sedan skapade Jamie McCartney ”den stora muren av slidor” (”the Great Wall of Vagina”) med avgjutningar av 400 olika kvinnors blygdläppar. Han var orolig över ökningen av plastikoperationer och ville göra något positivt. Han ville visa kvinnor att när det gäller vulvor så är alla unika och alla är fantastiska. 
 
På ett liknande sätt har Hilde Atalanta startat @the.vulva.gallery på Instagram för att påvisa skönheten i skillnad. Hennes målningar och skisser av vulvor (skapade från foton som kvinnor skickar till henne) hyllar vulvor i alla dess former. 

Kan personen som sitter bredvid mig känna doften av min slida?

Tro det eller ej, många kvinnor oroar sig för detta. Men risken är liten och även om du doftar lite mer ibland så är det osannolikt att någon kommer att tänka ”Hmmm, den där kvinnans muff STINKER”.
 
Det finns ingen typisk slidlukt eftersom det inte finns en typisk slida. Någon har försökt att fånga doften på flaska (!) men av recensionerna på Amazon att döma, så har det inte lyckats alls. 
 
Det verkar som att många kvinnors oro över hur de luktar begränsar deras liv, från att säga hur de vill ha det när de har sex (en del vill inte ha oralsex eftersom de tror att de luktar för illa) till att inte våga gå till gynekolog eftersom de är oroliga för att lukta illa.
 
 
Kom ihåg att läkare och barnmorskor har utbildats att undersöka underliv, och de har känt, luktat och sett det mesta. Din hälsa är viktig, så gå till gynekologen om du är orolig över att något inte står rätt till. Och om du blir kallad till cellprov, gå dit!
FINAL_6_DIC_BLANCHE_Is my vulva good enough_Image-3.jpg

Åsikter är inte fakta

En gynekolog hängdes ut i media för att hon dumpat sin pojkvän efter att han sagt att hennes slida luktade. Hon skrev ett stenhårt svar: ”Min slida är fantastisk. Det är dock inte din åsikt om den” där hon råder kvinnor att ”… om du oroar dig för din hälsa, gå till doktorn … om någon talar med dig om din kropp, på något annat sätt än av vänlighet och omsorg, så är det hen som har problem.”
 
Självklart behövs det inte en pojkvän eller flickvän för att trycka ner dig. Din inre röst kan vara din värsta kritiker, och trots att det är normalt att självförtroendet brister ibland är det bra att försöka att tala med en kompis om din osäkerhet. På så sätt undviker du att vara alltför självkritisk.  

Var din vulvas största fan

Vi vill alla att kvinnor ska känna sig självsäkra nog att bara göra det som känns rätt för dem. Att de aldrig ska känna sig pressade till att förändra eller anpassa sig för att behaga någon annan. Och att de ska tala om slidor och vulvor på samma sätt som de talar om mer synliga delar av sin kropp – på ett hälsosamt och öppet sätt, utan att be om ursäkt för det. 
 
Att upptäcka vad som är ”normalt” för dig är det viktigaste. Sedan kan du, bättre än någon annan, avgöra hur du ser ut, luktar, fungerar och mår.

Utforska mer

Dela Twittra