Hand med röda prickar på naglarna och text #blodigtallvar

MENS ÄR BLODIGT ALLVAR!

På Internationella Mensdagen, den 28/5, så skänker vi 100 000 kr till Plan International och deras outtröttliga arbete för flickor världen över!

Vi vill stödja Plan International för att de kämpar för en rättvis värld som stärker barns rättigheter och flickors lika villkor. De tycker - som vi - att mens är en central fråga för flickors rättigheter och global utveckling. I sitt arbete har de sett hur mensen på många sätt kan förstöra framtiden för en flicka.

För mens är blodigt allvar på så många sätt! Från den dagen en flicka får mens riskerar hon att:

  • Ses som redo att gifta sig och få barn.
  • Tvingas sluta skolan.
  • Få sin frihet begränsad.
  • Skambeläggas och trakasseras.
  • Sakna tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten.

Den första mensen kan betyda att livet förändras över en natt. Att få den ska vara något att fira - inte något som ska kunna tvinga en flicka ur sin barndom!

Två glada tjejer som håller upp varsin binda

HJÄLP EN FLICKA DU MED!

Du kan också hjälpa till! Dels kan du skänka 5 kronor - en för varje konsekvens en flicka riskerar att drabbas av när hon får sin mens - men du kan också vara med och sprida kampanjen för att uppmärksamma flickornas hårda verklighet.

  • Måla fem punkter på dina naglar - en punkt för varje konsekvens - och posta i dina sociala kanaler med #blodigtallvar för att visa att du också tycker mens är det!
  • Swisha 5 kr till 123 381 15 51.
  • Nominera fem vänner som du tycker ska anta utmaningen att göra detsamma! Använd #blodigtallvar och tagga @libressesverige och @plansverige

Vill du göra mera kan du bli flickafadder via Plan, eller hjälpa till via deras gåvoshop. Tillsammans kan vi bryta menstabut och hjälpa världens flickor till en mer jämställd värld!

Mensutmaningen

BRYTA MENSTABUT!

Vi vill ha en värld där mensblod ska vara lika accepterat som näsblod, där ingen ska skämmas, vara rädd eller känna obehag över något så naturligt som mens. För att nå dit måste vi bryta menstabut. Att teama upp med Plan International för att jobba för världens flickor är en del av vårt engagemang. Vårt egna initiativ Mensutmaningen - där vi vill bryta menstabut inom idrotten för att alla ska kunna idrotta på lika villkor - är ett annat sätt för oss att jobba mot en värld där det är lika normalt att visa och prata om mens som det är att ha den!