Blood Normal collaborator Dessu underwear

Kändisarna som hjälper oss sprida vårt budskap om att mens är normalt #BloodNormal

Hur många gånger har vi sett Carrie Mathison i Homeland slinka i väg på toa för att byta binda, eller hört Serena och Blair diskutera rädslan för att mensen ska läcka igenom på ett par nya jeans under deras fem år i Gossip Girl?

Mensen är ett av livets faktum. Ändå är den oftast osynlig på film och tv. Vi vill försöka förändra detta och har därför gått samman med personer från hela världen som har en framträdande roll inom popkulturen och som är lika ivriga att avdramatisera vårt förhållande till mens som vi är.
 
Här följer lite mer information om vilka de är, vad de gör och hur de hjälper oss att ge mensen en plats i rampljuset.

DESSÙ

DESSÙ är ett franskt underklädesbolag som tycker att kvinnor ska hitta en egen definition av kvinnlighet, långtifrån alla stereotyper och klichéer. Till vårt samarbete har deras team designat unika underkläder, vackert broderade av Anaïs Albar. Det är en visuell hyllning till mensen som bidrar till att normalisera och integrera mensen i vår kultur. En begränsad upplaga kommer att säljas på Dessùs webbplats.

Saffron Herndon

Saffron är en stand up-komiker från USA som just kommit in i tonåren men har skrivit eget material och uppträtt sedan hon var sju år Enligt Huffington Post har hon bättre material och scenspråk än vad många har som är tre gånger så gamla som hon – och vi kan bara hålla med. Vi bad Saffron skriva några skämt om mens och ta med dem i sitt stand up-program. Hon har hjälpt till att avdramatisera ämnet mens genom att utforska det med humorns hjälp. ”Alla får ju finnar och finnar kan börja blöda. Folk ballar inte ur när de ser finnar som blöder, men varför ballar de då ur av mensblod! Det är ju bara blod”, säger hon.

Image of Saffron Herndon behind the scenes for Blood Normal campaign

Julian Hernandez

Julian är en influencer och stylist inom herrmode från Stockholm som har samarbetat med flera stora varumärken och utsetts till manlig stilikon av Zalando. I vår film ser vi honom köpa ett paket bindor i en mataffär. Julians stöd för kvinnor och normaliseringen av mens är en viktig del av vår kampanj. Han är en av många män som hjälper oss att få i gång ett samtal och som, inte minst, inte gör någon stor grej av något som är helt normalt för kvinnor runtom i hela världen.

Victo Ngai

Victo är en mångfaldigt prisbelönt illustratör från Hongkong som för närvarande bor i USA. Hon är en av talangerna på Forbes 30 Under 30-lista. Hennes verk hittar du hos New York Times, NBC, DreamWorks och Apple. Till vår kampanj har hon gjort en kort illustrerad novell om en kvinnlig superhjälte som är riktigt hardcore. Denna stenhårda tjej slåss mot varulvar samtidigt som hon har mens. I vår film får vi se en närbild på Victos verk med budskapet ”inget blod kan hålla oss tillbaka”.

Victoire Dauxerre

Victoire är en känd fransk skådespelare som är aktiv feminist och författare till boken Size Zero, som handlar om anorexia. Hon har gjort sig känd för att sätta ljus på modeindustrins orealistiska förväntningar på kvinnokroppen. Under sin tid som modell kämpade hon mot både anorexi och bulimi, vilket ledde till att hennes mens upphörde. I vår film spelar hon en fransk kvinna på en middag som skrikande frågar sin väninna på andra sidan bordet om hon har någon binda.

Fler kändisar som medverkar i kampanjen:

 
Neil Gaiman, en mångfaldigt prisbelönt brittisk författare som bland annat gett ut den tecknade serien The Sandman och romanerna Stardust, American Gods, Coraline och The Graveyard Book.
 
Dominique Christina, amerikanskfödd författare, performer, pedagog och aktivist som är specialiserad på spoken word-poesi. I vår film har vi använt ett utdrag om mens från en av hennes dikter.
 
Lotta Schelin, svensk fotbollsspelare och lagkapten som representerat Sverige i landslaget både i VM och OS.
Image of Victoire Dauxerre from Blood Normal campaign film

Tillsammans med dessa starka röster vill vi försöka ge en mer korrekt bild av mens inom popkulturen. Dela gärna vår kampanj om du håller med oss.

Utforska mer