Research Key Visual

Ge mensen en plats i popkulturen

Tänk dig en scen i en tv-serie där en kille i baren säger till sina vänner ”Jag måste verkligen gå och kissa.” Tjejen bredvid honom säger ”Jag också. Och jag måste byta tampong.” Knappast troligt va?

Att ha mens är lika naturligt som att gå på toa – det är två helt normala delar av livet. Skillnaden är att den ena får vara med i manuset och den andra får det inte. I mainstreamkulturen är det sällan någon snackar om mens. Ofta blundar man helt för ämnet.
 
Vi tycker att det är dags att något händer på den fronten. Med #bloodnormal vill vi låta mensen ta klivet ut ur mörkret och in i rampljuset. För att få i gång en diskussion har vi gjort en film som ger mensen lite välbehövd uppmärksamhet. Ju mer vi pratar öppet om ämnet, desto mindre förbjudet kommer det upplevas. Samtidigt samarbetar vi med en hel rad kända personer från hela världen för att sprida kampanjen och vårt budskap.
BrandHeroII_Research_Hub_01_1230x650.jpg

En global undersökning som vi nyligen genomfört visade att 37 procent av deltagarna aldrig hade sett någon referens till mens i film, på tv eller i böcker, medan 42 procent menade att mens inte borde vara frånvarande i popkulturen. Det är mer troligt att en kvinna väljer att bli itusågad av en motorsåg (hur stor risken nu är att det skulle hända) än att hon ber en kompis om en tampong eller binda om hon har glömt att ta med en egen (vilket troligen händer alla kvinnor någon gång i livet). Har mainstreamkulturen en negativ påverkan på verkligheten genom att den ger en oriktig bild av en helt naturlig del av kvinnans liv?

HÅRDA FAKTA

37%
DE SOM ALDRIG HAR SETT MENS I POPKULTUREN
49%
TYCKER DET FINNS ETT STIGMA KRING MENS
56%
TONÅRINGAR SOM HELLRE BLIR RETADE, ÄN PRATAR OM MENS

Det är tydligt att popkulturen spelar en viktig roll i tonåringarnas utveckling.

En studie som Yougov har genomfört visar att det är mer troligt att unga människors kroppsuppfattning (32 procent) påverkas av kändiskulturen än snittet (26 procent).En annan studie visar att det är mer troligt att ungdomar som tittar på tonårsfilmer har fördomar baserade på könstillhörighet och negativa stereotyper om kvinnliga vänner.

Med tanke på hur starkt popkulturen bidrar till nya attityder och stigmatisering är det knappast förvånande att nio av tio kvinnor i verkligheten döljer det faktum att de har mens fullständigt.Här är några exempel på vad de gör:  • Gömmer undan mensskydd i fickor och tröjärmar.
  • Tar med handväskan till toaletten för att gömma undan mensskydden.
  • Undviker att bära vita eller ljusa kläder.
  • Ställer in planer med sin partner eller kompisar.
  • Undviker fysisk aktivitet.
If we don't see a change in the stigma around periods, then the problems in society will be worse.

Det mest oroväckande är att det är de yngre som tar den största smällen för det här tröttsamma tabut. Samma undersökning visar att 56 procent av tonåringarna hellre blir mobbade i skolan än pratar om mens med sina föräldrar (44 procent).Den unga stand up-komikern Saffron Herndon, som är en av de personer som vi samarbetar med för att sprida vårt budskap om att mens är normalt, #bloodnormal, är precis på väg in i tonåren själv. Hon menar att om vi inte förändrar våra fördomar kring mens kommer problemen i samhället att bli värre.

Det är människor som Saffron som visar att man inte alltid måste vara allvarlig, pedagogisk eller fantasilös bara för att man pratar om mens. Det finns ju kiss- och bajshumor – så varför kan det inte finnas menshumor? Det finns många filmer som handlar om upp- och nedgångar under graviditetens olika skeden, så varför kan vi inte lägga manustid på PMS? När vi blir lika vana vid att prata om mens som om att raka sig, duscha eller äta kommer fördomarna med stor sannolikhet att minska.

BrandHeroII_Research_Hub_02_1230x650.jpg

Om du brukar titta på Mad Men minns du säkert när Sally Draper får sin första mens. Närbilden på de blodfläckade trosorna är ganska unika på tv och ett viktigt steg i rätt riktning. Sedan finns det ett avsnitt i Girls där Jessa får sin mens när hon trodde att hon var gravid. Popkulturen bara skriker efter fler scener av den här typen. De positiva inslagen bidrar till att bryta tabut. Genom att vi har valt att jobba med personer som vill bidra till förändringen hoppas vi skapa en bättre värld för framtidens kvinnor.