Tjej som skriver i dagbok

Ja, även om det i början kan kännas som att den kom-mer lite när den vill - så är mens oftast ganska regelbunden.

Har du precis fått din första mens och undrar när nästa kan tänkas komma? När man får regelbunden mens är lite olika - men för det flesta så tar det en stund innan den har bestämt sig för hur just din egna, proffsiga, menscykel ser ut. 
 
Vad räknas egentligen som regelbunden mens? 
 
Så den första mensen har du koll på - du kanske redan fått den. Men vet du hur ofta den brukar komma? Det finns nämligen något som kallas menscykel som enkelt förklarat är schemat för vad hormonerna som styr mensen gör vid olika tillfällen. Den räknas från första dagen man blöder till dagen innan nästa mens börjar. Den är olika lång för olika personer - vissa har en på 35 dagar, andra på 21. Den genomsnittliga menscykeln är 28 dagar - alltså fyra glada veckor. 
Så om man fått sin första mens, kommer nästa efter fyra veckor undrar du då - det vill säga när blir mensen regelbunden? Det är också lite olika. Just menscykeln verkar vara lite klurig för mensen att hoppa upp på i början. Det kan ta upp till ett år, eller kanske mer, innan mensen bestämt sig hur lång just din menscykel ska vara.
 
Hur ofta får man mens? 
 
När man fått sin första mens så kan det alltså dröja länge innan den kommer nästa gång. Eller så kan du få spotting, eller mellanblödningar (alltså fläckar i trosan), lite när som helst. Men när den väl ställt in sig och hittat rytmen så kommer den alltså ungefär var fjärde vecka. Är det så att du väntat i mer än ett år på att den ska stabilisera sig och bli regelbunden så kan det vara bra att prata med en skolsköterska eller en barnmorska på ungdomsmottagningen. Dom har superkoll på allt sådant och kan hjälpa till att förstå varför mensen gör som den gör. 
 
 
Varför är mensen inte regelbunden? 
 
Det finns lite olika anledningar till att mensen inte vill skaffa sig en menscykel - eller om den helt plötsligt tappar takten och dyker upp lite då och då. 
De vanligaste skälen är till oregelbunden mens är:
• Stress
• Preventivmedel 
• För hård träning
• Viktminskning 
• Pcos
• Förändringar i vardagen - t.ex att man flyttar eller upplever sorg.
• Graviditet 
Men som sagt, ge mensen minst ett år från när den först dök upp innan du börjar fundera på varför den inte hittar sin rytm. Stressa inte upp dig utan lita på att din kropp får ordning på torpet! Att man har oregelbunden mens i början är absolut vanligaste och alltså helt normalt! 

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer