Ta på sig fräscha underkläder

Är det vanligt med flytningar? Absolut. Vaginala flytningar är inget att få panik över. I själva verket är det ett gott tecken.

Vita flytningar är kroppens sätt att hålla allting rent. Flytningarna produceras helt naturligt från livmoderhalsen, som även kallas cervix, och mängden varierar under hela menscykeln. De flesta kvinnor får mer flytningar precis innan mensen.

Är du inte säker på om dina flytningar är normala? Så länge de är genomskinliga, vita eller ljusgula till färgen – och är i princip luktfria – så är det inget du behöver bekymra dig över. Om du oroar dig för att underkläderna ska bli blöta, eller om du helt enkelt bara hatar den där fuktiga känslan, kan du använda trosskydd. Men om flytningarna börjar lukta mer än normalt – om färgen ändras till en mörkgulare eller grön variant – eller om mängderna börjar bli onormalt stora så bör du kontakta din läkare eller Ungdomsmottagningen. Då kan du ha en infektion.

Du kommer gradvis att upptäcka vad som är normalt för just dig eftersom dina flytningar kommer att variera på ett naturligt sätt under hela cykeln. Detta kommer att lära dig att känna igen onormala flytningar, om du får det, och det gör att du lättare kan hantera den situationen. Och om du oroar dig för det ska du prata med din läkare, skolsköterska eller Ungdomsmottagningen.

Slidan har en självrengörande funktion, så du behöver inte tvätta inne i den (något som kallas för ”douching”). Det är snarare en riktigt dålig idé. Överdriven tvättning kan störa den naturliga bakteriebalansen inne i slidan och leda till obehagliga sjukdomar som svampinfektioner eller bakteriell vaginos. Användning av parfymerade tvålar, bubbelbad och duschtvålar kan också orsaka onormala, vaginala flytningar. Så tvätta aldrig din slida med starkt parfymerade produkter. Använd milda tvålsorter och varmt vatten för att hålla dig ren och fri från infektioner.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer