Bild av en kvinna på en soffa

Allt blir fel och jag kan inte göra något rätt - om dåligt självförtroende, och hur man kan göra det bättre!

Känns det som att du misslyckas med cirka ALLT du gör? Som att den enklaste uppgift är alldeles övermäktig och att inget blir rätt och bra? Då är det nog så att ditt självförtroende svajar – och det är helt normalt under puberteten. Att självförtroendet sjunker just då handlar om att hjärnan gått in i en stor omkopplingsfas och det är klurigt att få ordning på vad man kan, vad man är bra på och hur man ska bete sig.

Vad är självförtroende?

Till skillnad från självkänsla som handlar om att ha en inre känsla av att vara accepterad, så handlar självförtroende om tron på den egna förmågan att prestera, klara av och göra saker. Har man gott självförtroende så tycker man det är superhärligt att göra, och klara av, något svårt. Man blir också säkrare på att det kommer gå bra också nästa gång man ger sig i kast med nått klurigt. Och nästa igen. Lite som en spiral av pepp.

Det är lätt att tänka att om man har bra självkänsla så måste man ju rimligtvis ha lika bra självförtroende - men det är långt från säkert. Det är lättare att ha det ena, om man också har det andra - men det är också vanligt att man kompenserar en mindre bra självkänsla med att bara fokusera på det man presterar och klarar av - istället för att veta att man duger alldeles utmärkt till även om man bommar på vissa saker.

Dåligt självförtroende

Att ha dåligt självförtroende gör att man struntar i att göra saker man inte tror man klarar av, att vara övertygad om att man kommer misslyckas eller göra fel om man försöker. Man kan ha dåligt självförtroende på vissa områden och strålande på andra. På samma sätt som bra självförtroende kan leda till bättre, så kan dåligt självförtroende göra att man slutar våga göra nått nytt och därmed känner sig sämre och sämre - som den där spiralen av pepp fast HELT tvärtom. Ett dåligt självförtroende kan överfalla en när man minst anar det - kanske känner man sig ledsen och dämpad, vilket inte är det bästa tillfället att ta sig an en svår uppgift. Känns det så brukar det dåliga självförtroendet gå över ganska snart. Är det så att man långsamt har halkat ner i dåligt självförtroende och känner sig kass mest hela tiden behöver man jobba med det.

Hur får man bättre självförtroende?

Ett bra självförtroende är inget som kommer av sig själv utan något man måste jobba på lite hela tiden. Eftersom vi alla är olika så kan det finnas olika saker som funkar - men i stora drag brukar dessa tips få en att tro lite mer på sig själv.

TO DO-lista för ditt självförtroende!

  • Lär känna dig själv - få koll på dina förmågor så kan du undvika grejer som är helt omöjliga.
  • Gör saker - självförtroendet hänger ihop med prestation. Vågar du testa att göra saker och klarar du av dom blir ditt självförtroende lite bättre för varje gång.
  • Jobba med dig själv - öva på att göra saker som är viktiga för dig!
  • Jämför dig inte med andra - du är bra precis som du är!
  • Ge dig själv belöningar - tänk på allt bra du gör!
  • Utmana dig själv - testa nya grejer och gör inte som du alltid brukar. Ju svårare grejer du testar, desto mer klarar du!

Kan man boosta självförtroendet?

Så klart du kan! om du jobbar på ordentligt med listan du nyss läste så kommer du få bättre självförtroende i längden. Men det finns ingen genväg som trollar bort det dåliga självförtroendet över ett natt - utan du, precis som alla andra människor, kommer att behöva jobba med att tro på dig själv och att du kan. Det viktigaste är att du tillåter dig själv att vara en människa, som lyckas och misslyckas om vartannat och som kan tänka att så länge du gör så gott du kan så gör du nog. Allt handlar ju inte om att vara bäst, hinna mest eller klara av allt en företar sig - utan att du kämpar på, försöker och lär dig på vägen.