Mamma med bebis

Efter att du har genomgått en förlossning måste du vänta minst sex veckor innan du börjar använda tampong igen. Annars finns det risk för infektioner.

De inledande blödningarna efter förlossningen kallas för avslag och du bör använda förlossningsbindor för dessa. Vänta tills du har genomgått efterförlossningskontrollen efter cirka sex veckor innan du börjar använda tamponger och gör det bara om du har fått ok till detta från din barnmorska eller läkare.

När mensen kommer tillbaka efter barnafödande varierar från kvinna till kvinna och även om du ammar eller matar med flaska. Det tar längre tid om du ammar eftersom de mjölkproducerande hormonerna håller östrogenet och progesteronet på låga nivåer. Och det är dessa som styr din ägglossning och mens. När du får tillbaka din mens så kan det ta tid för den att falla tillbaka i sitt regelbundna mönster. Återigen tar detta längre tid om du ammar.

När din mens återgår till det normala är det naturligt att du vill återgå till att använda tamponger om du är van vid det. Du kanske märker att du behöver en större tampong efter förlossningen om du födde vaginalt. Detta på grund av att din slidkanal kommer att vara slappare, åtminstone under ett par månader och du kan få problem med att hålla tampongen inne på rätt plats. Om du upplever det, kan du prova en tampong i större storlek. Fortsätt att prova modeller tills du hittar en storlek och uppsugningsförmåga som passar just dig. Kom ihåg! Det optimala är att byta tampong ungefär var fjärde timme.

Om du normalt använder vår modell med den högsta uppsugningsförmågan, Libresse Discreet Super, och upptäcker att även den åker ut, kanske du måste vänta tills din bäckenbotten har blivit stark nog för att kunna börja använda tamponger igen. Fråga din läkare om bäckenbottenövningar för att stärka dina slidmuskler.

Du kanske märker att du behöver använda extra skydd under en tid efter att du börjar använda tamponger efter barnafödande. Då kan du använda en binda eller ett trosskydd tillsammans med tampongen för att skydda dina kläder mot läckage.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer