
Så här ser en äkta ”Designer Vagina” ut
Kosmetisk intimkirurgi – en operation som förkortar eller omformar vulvans blygdläppar så att de inte ”sticker ut” – är det snabbaste växande ingreppet globalt inom kosmetisk kirurgi.
[1]. Flickor så unga som nio år [2]efterfrågar en ”Designer Vagina”.Ingen ska behöva skämmas över sin vulva. Men faktum är att nästan hälften av alla som har en (ca 44 %) upplever vulvaskam. Detta leder till att miljoner av oss undviker kontroller för livmoderhalscancer och riskerar sin hälsa. Vi bestämde oss därför för att ge begreppet ”Designer Vagina” en ny innebörd. I september 2019 anordnade vi en tävling. Vi bad studenter att designa klädesplagg som hyllar våra vackra och unika vulvor eftersom de är fantastiska precis som de är.
Juryn bestod av ledande aktörer inom branschen och de fem vinnarna tilldelades ett stipendium för att framställa sina skapelser. De fantastiska bidragen visas nedan.
Elena Coli:
Jag jobbar med min egen självbild varje dag och även om jag inte är emot kosmetisk kirurgi tycker jag att det blir problematiskt om det utförs för att behaga män.
Några ord från våra vinnare
SANNA KARJALAINEN
”Fanny Square-jackan består av 40 stycken virkade fyrkanter med unika mönster som hyllar att alla vaginor och vulvor är olika. Fyrkanterna representerar olika hudfärger och även de kvinnor som inte fötts med en vulva eller vagina. Armarna symboliserar könshår – ytterligare ett tabu. Jag gav ytan textur för att få människor att röra vid den och förhoppningsvis dra på smilbanden. Mitt sista år på universitet har haft fullt fokus på vulvor! Min akademiska avhandling handlade om hur ensidigt vulvor framställs inom konst och media, hur detta har ökat efterfrågan på kosmetisk intimkirurgi och dess effekter på den mentala hälsan. Den här tävlingen var därför som gjord för mig!”


LUCILE MAZEAUD
”Min inspiration kom från begreppet ”vagina dentata” (det latinska ordet för en vulva med tänder), vilket i sin tur har inspirerats av Medusas huvud. Ormarna på Medusas huvud representerar enligt mytologin livscykeln – födelse, död, frihet och i vissa fall t.o.m. könshår. Jag ville omvandla något som anses vara ”fult” till något vackert och koppla det till att många kvinnor känner att deras vulvor inte uppfyller samhällets normer. Detta påverkar deras självförtroende och får dem att vidta drastiska åtgärder. Jag använde växtbaserade textilfärger och material tillsammans med broderier som fick representera hår för att hylla naturlig skönhet, kvinnors rätt att ta sina egna beslut och förhoppningsvis sluta skämmas över sina vulvor.”


REBECCA DAVIES
”Det gjorde mig ledsen att kvinnor och unga tjejer överväger och genomgår ett ingrepp som är oåterkalleligt. Att de väljer att ändra en intim del av sig själva av estetiska skäl. Chansen att ändra det tänkesättet ville jag inte missa! Jag hämtade inspiration från den brittiska Arts and Crafts-rörelsen. De kämpade mot massproduktion och hyllade handgjorda, unika produkter och dess skönhetsfläckar. För mig var det viktigt att förmedla att kvinnor inte behöver uppfylla någon mall för att vara vackra. Som tryck- och textildesigner ville jag återge vulvor på ett elegant sätt i mönstret. Därför fick de utgöra en del av blommorna. Just ordet blomma och trädgård (lady garden) används ofta för att beskriva en vulva. Det kändes helt rätt – blommor uppskattas trots skönhetsfläckar och unika blad.”


KIAN RICHARDS
”Idén bakom min skapelse var att vi kvinnor gärna klär oss i stora, rymliga kläder efter intima stunder. Jag funderade på om vi gör det för att det är bekvämt eller för att gömma vår kropp. De fransiga vulvorna fick symbolisera ingrepp eller könsstympning. Jag ville att alla skulle vara olika för att visa den fantastiska mångfald av vulvor som finns. Jag har själv gått igenom perioder då jag skämts över min vulva och jag anser att samhället bidrar till detta. Våra unika kroppar borde i stället hyllas så att vi kan stärka vår självkänsla. Den här erfarenheten har fått mig att tycka bättre om min egen kropp.”


ELENA COLI
”Jag lyssnade på Nirvana-låten ”Heart-Shaped Box” och inspirerades av versen som handlade om köttätande orkidéer. Jag är inte mycket för blommor men jag gillar knasiga växter! Motorcykeltemat använda jag för att jag gillar dess subkultur och hur det blev en plats där homosexuella fick experimentera fritt med sin sexualitet. Läderfetischen uppstod bland annat där. Jag undersökte utbudet för kvinnliga motorcyklister i Storbritannien och hittade VC i London. Även om mitt plagg inte lämpar sig för att köra motorcykel, ville jag fånga känslan av frihet och kamratskap som rörelsen representerar. Resultat blev ett annorlunda, något maskulint livstycke i läder i form av en orkidé. Jag gillade verkligen tävlingskonceptet och jobbar med min egen självbild varje dag. Jag har inget emot kosmetisk kirurgi men tycker att det är fel om det utförs bara för att behaga män. Det är din egen åsikt som räknas!”


Ingen mer vulvaskam – bara vulvakärlek
Det finns inget som heter ”en normal vulva”. Vi är alla unika och bör hyllas för våra olikheter. Viva la vulva!
[Referenser]
Här följer ännu fler länkar
Utforska mer
