
Mens-emojis: vi bryter tabun om mensen
För två miljarder kvinnor och flickor världen över är mens en sak som inträffar varje månad. Och trots detta omgärdas temat av så mycket tabu.
Hur långt människor är beredda att gå bara för att undvika att använda ordet ”mens” är ett bevis på hur generande det är för de flesta att prata om något som i själva verket bara är en helt naturlig, liten mängd blod. Hur ofta hör du inte kvinnor och män använda mildrande uttryck för att prata om mensen?
Varje land har sina egna slangord och omskrivningar. I Storbritannien är det vanliga att anspela på mensen som ”The Curse” (Förbannelsen). I Sverige kallas mensen ofta för ”lingonveckan”. I Frankrike används det helt bisarra ”Les Anglais ont débarqué” (engelsmännen har landstigit). Och i Finland hittar vi det nedsättande ”hullum lechman tauti” (galna kosjukan).
Kvinnor gömmer sina bindor och tamponger i hemmet och döljer dem i diskreta förpackningar när de är ute på stan. Och allt för att de inte vill att någon ska få veta att de har mens. Och detta trots att ingen tycker det är pinsamt med det lika normala och naturliga mänskliga behovet av att kissa. Man ser inte att folk gömmer och smusslar med toalettpapper.
Hur långt människor är beredda att gå bara för att undvika att använda ordet ”mens” är ett bevis på hur generande det är för de flesta att prata om något som i själva verket bara är en helt naturlig, liten mängd blod.
Så varför är mensen så tabubelagd? Det kan bero på att mensen, rent historiskt sett, har varit helt galet missförstådd och en konstig anledning till fruktan. Och detta har i sin tur lett till en serie ganska galna myter. Den romerska naturfilosofen Plinius den äldre skrev att mensblod hade förmågan att få mat och dryck att ruttna, döda grödor, få speglar att mörkna, metall att rosta och driva iväg hagelstormar. Och så sent som 1878 tryckte den brittiska medicinska tidningen BMJ (British Medical Journal) kommentarer från läkare som var övertygade om att kvinnor med mens kunde få kött att ruttna om de rörde vid det.
Otroligt nog så lever denna myt om att en kvinna är oren när hon har mens kvar i vissa kulturer. I Uganda anses till exempel kvinnor med mens vara smutsiga och förorenade. Och mensen fortsätter att nedvärderas hårt i många länder runt om i världen.
Inte ens i västvärlden är det fortfarande socialt accepterat att prata om mens, särskilt inte med pojkar och män. En nordamerikansk studie från 1983 [1] avslöjade att nästan alla tjejer i USA ansåg att de inte skulle prata om mensen med pojkar. Och över en tredjedel ansåg att det var olämpligt att prata om det med sina pappor. Och bara lite mer än tre decennier senare så skäms kvinnor fortfarande för att prata om det.
Så hur kan Libresse gå med i kampen för att bryta dessa tabun och få kvinnor att prata om mensen? Tja, om det finns någon grupp som kan vara fanbärare för att skynda på processen och skapa förändringar så är det de unga kvinnorna. Historiskt sätt är det de unga tonårstjejerna som är nyskapande rent språkligt sätt. Det är de som hittar på nya ord som sedan letar sig in i det vardagliga språket.
Om de kan vara innovatörer vad gäller språket så kan de väl säkert också bli innovatörer för en förändrad attityd till mensen också? Skulle Libresse kunna främja kommunikationen om mens genom att ge unga tjejer verktyg för att prata om den mer öppet och uppriktigt? Hur skulle det se ut om vi fick unga tjejer att dela med sig av sina upplevelser på det språk som växer snabbast i världen? På universalspråket emoji. [2]
För Generation Z, det vill säga unga personer födda från mitten av 1990-talet och framåt och som har växt upp i en digitalt uppkopplad värld, är förmågan att kommunicera kort och koncist – via textmeddelanden, Snapchat, med emojis och så vidare – helt naturlig.
Andra former av kommunikation där man måste skriva mer kan anses vara alltför jobbiga, men ett bildmeddelande förmedlar dina känslor på ett par sekunder. Därför kommunicerar människor i allt större utsträckning med bara en symbol för att förmedla sina känslor: ett hjärta, en flört, ett leende. Emojin har fått en enorm genomslagskraft inom ungdomskulturen, så stor att till och med Oxford University Press tillkännagav 2015 att ”Årets ord” var emojin ”Ansikte med glädjetårar”.
Visste du detta?
Men när Libresse letade på det officiella Unicode-tangentbordet med emojis så upptäckte vi att kvinnor var väldigt underrepresenterade rent generellt. Och mens ska vi inte ens prata om ... Det fanns endast stereotyper som en brud med slöja och en flamencodansös i röd klänning. Det saknades definitivt mångfald.
Fram till nu så har det heller inte funnits någon emoji för ”mens” och därför har kvinnor varit tvungna att använda de befintliga varianterna, som t.ex. [angry face emoji] eller till och med [erupting volcano emoji]. Libresse tar denna förändring på så stort allvar att vi till och med har lanserat en begäran på Change.org för att få sex nya femojis inkluderade vid Unicodes nästa uppdatering av emoji-tangentbordet. Dessa sex emojis med menstema har skapats för att kvinnor och flickor ska kunna prata om mensen på ett mer konkret sätt. Dessa femojis täcker hela mensupplevelsen, från bindor till fläckiga trosor och kramper. Dessa ikoner har glimten i ögat och kommer att låta tjejer uttrycka sina känslor på ett sätt som är naturligt för dem.
Eftersom det finns nästan två miljarder smarttelefonanvändare världen över så är det mer än passande att kommunicera om mens via femojis. ”Menstruationen är en naturlig process men vi lever fortfarande i ett samhälle där vi smusslar med bindor för att dölja dem, där bilder på blodfläckar tas bort från sociala medier och brittiska idrottskvinnor drar sig för att prata ut om vilken påverkan mensen har på deras prestationer”, säger SCA:s marknadsföringschef Nicola Coronado. ”Kort och gott: temat mens är fortfarande tabu (i Storbritannien). Vi vill bryta detta tabu genom att göra att vi pratar mer om detta potentiellt känsliga ämne.”
Fram till dags datum har Libresse begäran på Change.org samlat in nästan 37 000 underskrifter. Med fortsatt hårt arbete kommer det förhoppningsvis inte att dröja länge innan feminina emojis blir en del av vårt universalspråk. Om vi börjar prata om mens på ett mer positivt sätt, istället för att bara prata om de dåliga sidorna, är det mer troligt att mensen till slut kommer att bli ett vardagligt samtalsämne. För något som halva världens befolkning får varje månad borde inte vara tabu.
Om du vill skriva under Libresse begäran om femojis kan du gå till: www.change.org/p/femojis-uk
[1] Beliefs and attitudes of young girls regarding menstruation [Unga flickors övertygelser och attityder vad gäller mensen] (L R Williams, 1983)
[2] www.bbc.co.uk/newsbeat/article/32793732/uks-fastest-growing-language-is-emoji