Menskalender

Menskalendrar och vad vi kan lära oss med hjälp av dem

Att exakt veta var i en menscykel du befinner dig och när du förväntas få nästa mens ger dig en känsla av kontroll över ditt liv.

Så skulle det inte vara jättebra om det fanns ett enkelt och effektivt sätt att hålla koll på din cykel? Som ett verktyg för att räkna ut mensen till exempel?

Goda nyheter: det finns ett sådant!

Med en online mensapp kan du ha mensen under kontroll snarare än att den har dig under kontroll. Genom att veta exakt i vilken fas av din cykel du befinner dig vet du bättre vad som händer och kan känna dig bekvämare med förändringarna som pågår i din kropp och humörsvängningarna under hela cykeln. Och detta innebär att du kan vara förberedd på dem. Du kommer aldrig mer att få den där paniken och tänka ”när var det nu jag skulle få mens?” eftersom du har en menskalender som gör att du alltid vet när det ska hända.

Om du använder din kalender regelbundet kan du även lägga märke till mönster i din cykel. Tack vare det kan du bunkra upp med bindor och vara förberedd i rätt tid. Verktyget är en riktig menskalender som gör att du kan förutsäga när du ska få mens och hur länge den kommer att vara. Det är enormt användbar information. Det hjälper dig inte bara att förstå din kropp och humörsvängningarna, utan även när de kommer att inträffa. Samtidigt blir du varnad om störningar i cykeln som kan göra att du kan behöva genomgå en undersökning hos din läkare eller Ungdomsmottagning.

Om du får PMS kommer kalendern att påminna dig om när du kan förvänta dig att få dessa symptom och därmed kan du undvika för mycket stress under denna period. Om du normalt har ett stort blodflöde i början av din mens, kommer du att veta vilka dagar i månaden du bör utrusta dig med bindorna Maxi från Libresse när du är ute i farten.

En annan fördel med menskalendrarna är att du kan hålla koll på vad som händer i din kropp. Du kan till exempel skapa en kurva för din basala kroppstemperatur (BBT på engelska) och slemmet från livmoderhalsen (det vill säga, flytningarna) för att fastställa exakt när du har ägglossning. Det är nyttig information att ha om du gärna vill veta när du är som mest fertil.

En annan väldigt bra sak med menskalendrar är att de är så enkla att använda. Du behöver bara ange start- och slutdatumet för din mens varje månad. Och sedan – pling! Du får ett meddelande innan din nästa mens som talar om när den kommer att börja. Detta gör att du slipper hålla koll på ditt schema hela tiden. Du kan helt enkelt fortsätta att leva ditt liv eftersom appen sköter tänkandet och kontrollerna åt dig.

Jag kan inte föreställa mig hur kvinnor kunde leva utan menskalendrar. Aviseringarna ger mig en känsla av kontroll över min mens, istället för att det är den som har kontroll över mig

Även om mens-apparna endast har funnits sedan 2012, är de redan enormt populära. Detta beror huvudsakligen på att flickor och kvinnor vill få en större kontroll över sin kropps månadscykel och sina liv samt även en större förståelse för kroppen och den allmänna hälsan. Det är också ett tecken på att tjejer inte längre köper den skam och pinsamhet som traditionellt har omgärdat deras menscykel. Låt oss säga det rakt ut: Alla flickor och kvinnor får mens och det är befriande att känna till fakta och inte behöva vara rädd att prata om den.

”Jag älskar det faktum att jag tack vare mens-appen vet var jag befinner mig i min cykel och att jag inte behöver oroa mig för att min mens ska överraska mig helt plötsligt”, säger Emily, 16 år. ”Alla mina kompisar använder dem på samma sätt som vilken annan app som helst – för att hålla koll och inte slösa bort värdefull tid. Min app skickar mig meddelanden precis innan jag ska få mens och också när jag har PMS. Tack vare det kan jag planera mitt liv på ett realistiskt sätt beroende på var i månadscykeln jag befinner mig.”

Vilken menskalender du väljer att använda beror på din cykel, livsstil och vilka aspekter du prioriterar när du använder den. Förutom de verktyg som har grundläggande kalenderprogram finns det även sådana som har system för symptomhantering. Dessa låter dig registrera och förutsäga symptom, som kramper och ömmande bröst, samt att schemalägga aviseringar. Vissa menskalendrar låter dig registrera information om specifika aspekter av ditt flöde, som rikliga blödningar, förändringar i färg och mellanblödningar. Dessa uppgifter är användbara för att veta vad som är normalt för dig och för att hålla reda på vad som kommer att hända härnäst i din cykel samt för att varna dig om förändringar som kan kräva en läkarundersökning. En mens-app kan ge dig väldigt viktig information som du kan ta med dig till läkaren, om du nu skulle behöva uppsöka en sådan.

Andra appar låter dig förutse upp till tre framtida cykler, vilket gör att du kan planera på lång sikt. Det är särskilt användbart när du planerar semestrar, festkvällar och resor. Det finns även kalenderappar som låter dig registrera information i ett diagram som du sedan kan ta med dig till läkaren när du ska på gynekologisk undersökning. Om du använder en menskalender kan du hålla koll på när du är mest fertil, oavsett om det är för att försöka bli gravid eller för att undvika det. Och det finns till och med mens-appar med en webbforumfunktion där du kan dela uppdateringar och frågeställningar med andra användare för att på så vis känna att du har mer stöd.

Utforska mer