Bild på en tjej och hennes pojkvän som har sex i sängen - Libresse

Vad betyder egentligen det här med oskulden? När brukar man ha sex - eller samlag om vi ska petiga - första gången och gör det ont?

Innan vi säger något annat så vill vi bara säga att ordet oskuld egentligen inte har något med sex att göra - det är bara ett ord som fastnat kvar i språket för att beskriva någon som inte haft samlag med någon annan. Så ordet oskuld när vi kommer till sex och samlag har alltså noll att göra med att man är oskyldig eller skyldig till något, okej!?! Bra, då kör vi.

Vad betyder oskulden?

När man pratar om att förlora eller tappa oskulden brukar man mena att man har legat med någon. Ofta menar man just penetrerande sex, alltså samlag, men om vi ska vara ärliga är ju sex så mycket mer än det: onani, orala skojigheter eller ett härligt grovhångel. Sex är mer som en skala än en enskild händelse. Trots det så är det lite som att just det där samlaget, när snoppen kommer in i snippan, räknas som lite mer på riktigt än allt det andra - och där ordet oskuld alltså kommer in. Det är lite som att innan man har haft ett snopp-i-snippa-moment så räknas man alltså som oskuld, efter det är man det inte längre. Men det säger ju sig själv att så inte kan vara fallet - långt från alla vill ha in en snopp, och sex utan penetration är precis lika mycket sex. Men ska man vara petig så räknas man då som oskuld fram tills man har samlag. Fast också det är alltså egentligen fel, ordet oskuld alltså - för ingen ska känna skuld efter att ha legat med någon!

Bild på en tjej som ligger i sängen och har svårt att sova - Libresse

Hur tappar man oskulden?

Det finns ingen manual för hur man har samlag eller hur man blir av med oskulden. Det är ju ingen fysisk sak som någon kan ta - utan en känsla av att vara med om något stort (och förhoppningsvis härligt) första gången. Sex ska ju vara en lustfylld upplevelse och måste ALLTID (alltså, detta är så himla viktigt: alltid!!!) ske på ens egna villkor och med grund i att man själv vill. Att uppleva ett samlag för första gången kan vara en riktig bergochdalbana - pirrigt, nervöst och som kanske landar i en insikt av att det inte alls var så skönt som man trodde - att dela upplevelsen med någon man känner sig totalt trygg med kan vara en bra idé!

Blöder man alltid och gör det ont?

Förr i tiden trodde man att det fanns något som kallades mödomshinna som täckte för slidmynningen. Denna hinna skulle då alltså gå sönder när man hade penetrerande samlag första gången. Den finns inte! Så det här med att ”oskulder blöder på bröllopsnatten” eller att man kan kolla om någon är oskuld är snicksnack, tramsigheter och hitte-på. Vetenskapen har kommit ikapp och presenterar istället: slidkransen. En krans av slemhinneveck runt slidöppningen. Den kan vara mer eller mindre stram och i de fall man blöder lite första gången man har sitt snopp-i-snippa-moment (eller finger-i-snippa och vill räkna det som första gången) beror på att slidkransen går sönder lite. Det kan göra lite ont eller svida till. Det som också kan göra ont är att man är nervös och spänner sig, eller inte är tillräckligt våt - då är det bara att pausa, känna efter om man fortfarande vill och om svaret är ja, slappna av och försöka igen.

Bild på en tjej och hennes pojkvän som kramas och skrattar - Libresse

När förlorar man oskulden?

Är jag sist, eller var jag först? Många undrar vid vilken ålder de flesta förlorar oskulden, och rent statistiskt är snittåldern 17 år - det betyder alltså att några är senare och några tidigare ute. Det finns ingen ålder som är ”rätt” för att ha sex första gången - men i Sverige finns en lag som säger att man inte får ha samlag med någon som är under 15 år. Den lagen är till för att skydda barn och ungdomar. Att man fått mens är heller ingen indikation på att man kan ha sex eller inte. Det som är viktigt är att man inte känner sig tvingad att ha sex för att man tror man måste, eller för att ”alla andra” redan haft det. (Spoiler alert: det har dom inte!)

Första gången

Det vanligaste är att första gången inte alls blir som man tänkt sig. Det beror på att man kanske egentligen inte vet vad man ska förvänta sig. Vissa har sett porrfilm och tror det är så man gör - vilket inte kan vara längre från sanningen, porr är porr och har inget alls med verkligheten att göra! Så släpp alla de föreställningarna och gå på känsla - sex och samlag ska handla om lust, njutning och närhet till en annan människa. Inte att prestera eller klara av något.

Det är superviktigt att alltid veta att man har rätt att bestämma över sin egen sexualitet och hur den ska vara, så länge man inte gör någon annan illa. Prata med den du har sex med, ställ frågor och berätta hur det känns för dig - vad som är skönt och inte. Att respektera den man har sex med är a och o. Om det av någon anledning inte känns bra efteråt, om något skett som du inte var med på, eller om du har frågor - ta ett djupt andetag och prata med någon du litar på. Eller gå till en ungdomsmottagning och prata med en barnmorska. Hen har alltid tystnadsplikt och det kan vara skönt att prata av sig hos någon som man inte känner.

Kompisar

Samtycke!

2018 så fick Sverige en samtyckeslag som går ut på det självklara att sex ska vara frivilligt, och är det inte det så är det olagligt. Det är med andra ord inte bara självklart, utan också något man ska göra enligt lag - det här med att försäkra sig om att den man vill ha sex med också vill ha det med en själv. Är det någonstans under vägens gång som man känner att man ångrar sig så får man säga det och sluta ha sex. Ett ja är ett ja bara så länge man vill.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer