Förstå menscykeln – och må bättre!

De flesta upplever att menscykelns olika faser påverkar deras välmående, och för många är förändringarna mer negativa än positiva. Åtta av tio (80%) upplever exempelvis värk och kramper under menstruationsfasen. Men genom att ha koll på hela cykeln kan du lättare förbereda dig på det som kommer – och också proaktivt planera för vad du kan göra för att må så bra som möjligt under de olika faserna.

Menscykeln i korthet

  1. Menstruationsfasen: ca dag 1-7 - Slemhinnan stöts ut som en blödning, om ägget inte blivit befruktat
  2. Follikulärlfasen: ca dag 7-14 - Kroppen gör sig redo för ägglossningen
  3. Ägglossningsfasen: ca dag 14-15 - Ägget lossnar i äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat
  4. Lutealfasen: ca dag 15-20 - Livmodern tar emot ett eventuellt befruktat ägg

Idag önskar varannan mer kunskap om cykelns olika faser. Trots att vi aldrig har pratat så öppet om mens som vi gör idag så kretsar ofta diskussionerna kring själva blödningsfasen. När vi inser att cykeln är längre än så, och förstår hur kroppen påverkas under cykelns olika perioder, får vi helt andra förutsättningar att hantera de svåra faserna och att maximera de bättre. Visste du till exempel att de ökade nivåerna av östrogen under follikelfasen – dagarna innan ägglossning – gör att du känner dig extra stark och mer självsäker? Under dessa dagar kan det exempelvis passa bra med ett mer intensivt träningspass eller att ta tag i det där hemprojektet du har velat länge. Utnyttja den extra energi du har nu helt enkelt!

Här är menscykelns fyra faser – och hur du hanterar dem bäst:

Menstruationsfasen (dag 1-7):

Under menstruationsfasen upplever 80 procent någon form av påverkan på välmåendet. Inte så konstigt kanske, med tanke på den aktivitet som sker i kroppen när den ska stöta ut det obefruktade ägget, livmoderslemhinnan och en viss mängd blod. Östrogen- och progesteronnivåerna sjunker och nu är det extra viktigt att lyssna på kroppens signaler; försök vila, ta hand om dig själv och minimera alla måsten. Vi vill även slå ett slag för att all form av rörelse och motion är extra bra just nu, då det leder till ett ökat flöde av endorfiner som kan underlätta allt ifrån sömnsvårigheter till mensvärk.

Follikelfasen (dag 7-14):

Under follikelfasen ökar nivåerna av östrogen och du känner dig troligtvis mer stark och självsäker. Det är en tid som du med fördel kan dra extra nytta av eftersom du på förhand vet att du sannolikt kommer att må ganska bra. Passa exempelvis på att beta av alla måsten som du inte har orkat ta tag i tidigare. Om du gillar att träna kan du passa på att ta i lite extra, kroppen klarar mycket nu!

Ägglossningsfasen (dag 14-15):

Under ägglossningen upplever många en liten dipp i östrogen vilket kan göra att vissa känner sig lite svagare. För de allra flesta är dock östrogennivån fortsatt hög och bidrar till mer styrka och energi – så passa gärna på att få in rörelse, umgås med vänner och ägna extra tid åt dina fritidsintressen.

Lutealfasen (dag 15-28):

Lutealfasen känns tuff för många vilket beror på att nivåerna av progesteron och östrogenet sjunker kraftigt. Det är ofta nu som PMS-symptomen kickar in. Premenstruellt syndrom (PMS) är vanligt, och ungefär var tredje kvinna får måttliga fysiska och/eller mentala besvär. En av fyra upplever exempelvis humörsvängningar och många känner sig nedstämda. Ett bra tips är att föra dagbok under cykeln för att påminna dig själv om att det är hormonerna som spökar och inget annat. Följ kroppens signaler och gör det som känns rätt för dagen – men var noga med att inte slarva med mat och sömn under den här perioden.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022. Totalt intervjuades 1031 svenska kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.