Träna rätt under menscykelns alla faser

När du rör på dig förbättras blodcirkulationen i bäckenområdet vilket leder till mindre menssmärtor. Den ökade endorfinproduktionen underlättar också PMS och förbättrar sömnen, vilket kan göra underverk för ditt mående under hela menscykeln.

Vi vet samtidigt att träning inte står högst på priolistan när energin sjunker, humöret tryter och mensvärken tilltar. Nära tre av fem avstår ofta eller ibland från att träna under mensen. Nästan hälften hoppar över träningen helt eftersom de drabbas av kraftiga blödningar. Det är fullt förståeligt, men försök! Träningen är ett av dina absolut mest effektiva redskap för att må bättre.

Menscykeln i korthet

  1. Menstruationsfasen: ca dag 1-7 - Slemhinnan stöts ut som en blödning, om ägget inte blivit befruktat
  2. Follikulärlfasen: ca dag 7-14 - Kroppen gör sig redo för ägglossningen
  3. Ägglossningsfasen: ca dag 14-15 - Ägget lossnar i äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat
  4. Lutealfasen: ca dag 15-20 - Livmodern tar emot ett eventuellt befruktat ägg

Steg ett är att välja rätt skydd så att du känner dig trygg med att ta ut rörelserna även när du blöder. Steg två är att förstå hur kroppen mår och fungerar under cykelns alla olika faser. Då är det lättare att anpassa träningen för att få ut maximalt resultat – både vad gäller muskler, kondition och ditt allmänna välmående.

Här är några tips på hur du kan träna under menscykelns fyra faser:

Menstruationsfasen (dag 1-7):

Under mensens första dagar känner du dig troligtvis trött och ur balans, vilket beror på att östrogen- och progesteronnivåerna sjunker. Men även om träning är det sista du är sugen på är det just nu som motion och rörelse kan bli en verklig räddning. När du rör på dig aktiveras kroppens endorfiner, vilket ger både energi och smärtlindring. Om du orkar är det extra effektivt att styrketräna under de här dagarna, eftersom forskning visar att de lägre nivåerna av progesteron gör att det är lättare att bygga muskler.

Follikelfasen (dag 7-14):

Under follikelfasen börjar östrogennivåerna gå upp och energinivån är på topp! Det ökade blodflödet i hjärnan gör också att glädjehormonet serotonin höjs och du känner dig extra glad, stark och självsäker. Passa på att utmana dig själv i träningen: ta i lite extra satsa på högintensiva träningsformer så som spinning, aerobics, intervaller eller dans. Kroppen orkar som allra mest nu!

Ägglossningsfasen (dag 14-15):

Även om många upplever en liten dipp under ägglossningen är energinivån fortfarande hög för de flesta. Hör du till den gruppen är det perfekt att träna eftersom den ökade ämnesomsättningen boostar effekten av vilken träningsform du än väljer. Blir du istället låg och trött under den här fasen beror det ofta på att den ökade mängden östrogen och progesteron i kroppen. Lyssna på kroppen och få in den träning som är möjlig.

Lutealfasen (dag 15-28):

Att hitta träningsmotivation under lutealfasen kan kännas omöjligt. De flesta får någon form av PMS (premenstruellt syndrom) och känner sig trötta och ur form. MEN, det är nu det verkligen gäller att kraftsamla för att ta sig till gymmet eller ut på en promenad. Kroppen behöver endorfiner mer än någonsin och belöningen kommer i form av bättre mående och lättare förmåga att hantera PMS-symptom. Var snäll mot dig själv och pressa dig inte för hårt. Lugnare aktiviteter så som yoga eller promenader höjer också dina endorfiner. Och som alltid: känner du mest för att vila och ladda batterierna så gör det.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022. Totalt intervjuades 1031 svenska kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.