Så äter du hälsosamt under hela menscykeln

Träning och rörelse är fantastiska hjälpmedel för att må bättre under hela menscykeln, och på samma sätt kan hälsosamma matvanor göra underverk för ditt välmående. Du har säkert upplevt förändringar i aptit- och matpreferenser under menscykelns olika faser och exempelvis känt att du blir tokig om du inte får i dig en stor chokladkaka NU. Men för att må så bra som möjligt behöver vi ha koll på vår hormonbalans – och den påverkas mer än vi tror av vilken sorts mat vi får i oss.

Menscykeln i korthet

  1. Menstruationsfasen: ca dag 1-7 - Slemhinnan stöts ut som en blödning, om ägget inte blivit befruktat
  2. Follikulärlfasen: ca dag 7-14 - Kroppen gör sig redo för ägglossningen
  3. Ägglossningsfasen: ca dag 14-15 - Ägget lossnar i äggstocken och vandrar ner i äggledaren där det kan bli befruktat
  4. Lutealfasen: ca dag 15-20 - Livmodern tar emot ett eventuellt befruktat ägg

Genom att följa kroppens behov under olika faser kan du få i dig all näring du behöver samtidigt som suget efter onyttigheter minskar. Näringsrik mat bidrar till att stärka kroppen och hjälper dig klara av menscykelns påfrestningar så att du står bättre rustad mot PMS, trötthet och nedstämdhet (och internetuppkopplingen som strular, det borttappade gymkortet och ja, faktiskt det mesta!)

Så äter du hälsosamt under hela cykeln:

Menstruationsfasen (dag 1-7):

Ungefär en av tre (34%) upplever att aptiten eller matpreferenserna förändras under menstruationsfasen och det är under den här fasen som vi äter som mest ohälsosamt. Försök ändå att se till att merparten av den mat du får i dig har rätt sorts näring. Eftersom vi förlorar blod under denna fas kan det vara bra att tillföra kroppen extra järn och då gärna från nötter, spenat och fullkornsprodukter. Baljväxter och C-vitamin från frukt och grönsaker är ett bra komplement då det hjälper kroppen att ta upp järnet.

Follikelfasen (dag 7-14):

Under follikelfasen mår vi oftast lite bättre. Energin är på topp och vi känner oss starka, tack vare höjda nivåer av östrogen. För att hålla energinivån uppe är det viktigt att vi får i oss rätt näringsämnen och vitaminer. Ät gärna lite extra B12-vitamin som finns i kött, fisk och mejeriprodukter eftersom det är bra för att få magen att fungera. Fyll även på med mellanmål och nyttiga snacks under dagen.

Ägglossningsfasen (dag 14-15):

Energinivån fortsätter att vara hög även vid ägglossningen, och eftersom du gör av med mer energi behövs ofta lite mer mat för att klara dig hela dagen. Det kan vara en bra idé att få i sig mat från hela kostcirkeln, speciellt frukt, grönt och långsamma kolhydrater från grovt bröd, baljväxter och fullkornspasta.

Lutealfasen (dag 15-28):

Det här är fasen som sätter dina matvanor på prov. Under lutealfasen har de flesta någon form av PMS (premenstruellt syndrom) – exempelvis trötthet och nedstämdhet – vilket gör att suget efter kolhydrater och socker kan öka rejält. Ett tips är att prova nyttigare alternativ som fullkornsbröd istället för vitt bröd, råris istället för vitt ris, samt frukt och mörk choklad istället för bakverk och sötsaker. Utöver att det är gott ger det dig mer energi, vilket kan motverka de värsta sockerdipparna.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 22–28 november 2022. Totalt intervjuades 1031 svenska kvinnor i åldern 16–60 år som har mens. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.