Vi känner nog alla igen oss. När man sitter där på toaletten, ser något konstigt i trosorna och undrar vad ÄR det där ens..? Frukta icke! Det mesta som kommer från underlivet är helt normalt och del av att ha en livmoder.

Få koll på vad som är normalt för dig

Ju mer du vet om vad du kan förvänta dig att hitta i trosan, och varför, desto lättare kan du läsa de mystiska meddelandena som din vulva och vagina skickar till dig. Lite som att tyda underlivets morsekod. Och det vill man ju kunna göra?!

Den här guiden gör det lättare att klura ut varför man har spotting, analysera flytningarna och få bättre koll på läget – även om det ibland får dig att se rött, gult, vitt, grått eller grönt.

Flytningar

Ser du flytningar i trosan? Grattis! Det är fullt normalt eftersom det är vaginans sätt att rengöra sig själv och hitta rätt pH-balans. Snyggt jobbat, vaginan!

Vilken färg du ser på flytningarna varierar beroende på var du befinner dig i cykeln. De kan vara mjölkvita, ljusrosa och gulgröna. Flytningar kan orsakas av hormonförändringar som graviditeter och ägglossning. De kan också bli annorlunda när du är upphetsad (det kommer vi till snart) eller om du äter nya vitaminer, antibiotika eller vissa typer av livsmedel [1].

När ska jag kontakta en läkare?

Oroa dig inte för mycket. De flesta flytningar är kroppens sätt att skvallra om hur den mår. Men är det så att de börjar klia, har en mer klumpig konsistens eller lukta illa kan du ha fått en infektion [2]. Då ska du kontakta vårdcentralen.

Flytningarna kan vara alltifrån blekt mjölkvita, tjocka och vita, gula till gröna, rosa eller röda.

Vita, genomskinliga, krämiga, geggiga eller ljusrosa – dina flytningar kommer i alla färger och klibbigheter, och förändras under hela menscykeln. Men håll koll på om de är mycket gulgröna och luktar illa, det kan nämligen vara ett tecken på en infektion.

Spotting

De flesta som har mens (även om den är oregelbunden) får nån gång spotting. Spotting är alltså vad man kallar de blodiga flytningarna som kan dyka upp under hela menscykeln och varierar i färgerna rosa (ofta i början av mensen), klarrött och slutligen rostbrunt (i slutet av mensen [1]. Lite som en Pantone-färgkarta över rött, fast i trosan. De kan också uppstå om man byter preventivmedel eller är med om hormonförändringar om du t.ex. blir gravid eller kommer i klimakteriet.

När ska jag kontakta en läkare?

Om det är så att du har röda flytningar under hela månaden kan det vara något som inte är som det ska. Kanske en infektion eller cellförändring. Så då bör du kontakta vårdcentralen, ungdomsmottagningen eller din gynekolog för att undersöka vad det kan vara.

Färgen på spotting varierar från klarrött till rostbrunt

Spotting är vad vi kallar de blodiga flytningarna som dyker upp under menscykeln och kan vara allt från klarröda till rostbruna.

Lubrikation

När du blir sexuellt upphetsad bildas en genomskinlig, vattenliknade flytning i vaginan - lubrikation. Det beror på att blodkärlen i slidgången utvidgas och släpper fram vätskan [3]. Den hjälper till genom att smörja slidan så man ska undvika skador eller smärta vid samlag. Det gör den oavsett om sexet innebär penetration eller inte, eller om du har kul med en partner eller för egen hand.

Trots detta får en del ibland en lindrigare blödning efter penetrerande sex, oftast i form av en ljusrosa flytning.

När du kommer i klimakteriet (eller vid vissa tillfällen under menscykeln) kan du märka att slidan ofta blir torrare än tidigare. Detta beror på hormonförändringar och på att kroppen nu producerar mindre östrogen och progesteron [4]. Att du blir torr betyder absolut inte att du inte längre kan njuta av ditt sexliv, men ta gärna hjälp av vattenbaserat glidmedel eller vaginal fuktkräm för att skydda vaginan.

När ska jag kontakta en läkare?

Gör det ont när du har penetrerande samlag och du efteråt får tjockare flytningar som luktar illa kan det vara ett tecken på en infektion, t.ex. bakteriell vaginos[2]. Bakteriell vaginos är inget ovanligt och beror på att den ömtåliga pH-balansen i vulvan har ändrats. Det kan den göra vid samlag, onani eller om du använder sexleksaker som inte rengjorts ordentligt. Det behandlas med en antibiotikakur, så håll ögon (och näsborrar) öppna för när det känns och luktar lite konstigt.

Färgen på vätskor vid sexuell upphetsning varierar mellan vit, rosa och röd

Genomskinliga och vattenliknande flytningar eller mycket ljust rosa vid sexuell upphetsning är helt normalt.

Kiss

Vi har alla varit med om det. Ena stunden skrattar du åt ett skämt och i nästa sekund känns det inte riktigt lika kul längre… Men det är sånt som händer! Små urinläckage kan inträffa i alla åldrar men dyker vanligtvis upp i samband med graviditet och efter förlossningen eller vid hormonförändringar som till exempel sker under klimakteriet [5]. Du kan förebygga det hela genom att stärka musklerna i bäckenbotten (alltså de du använder när du håller kisset inne) [[6] med knipövningar och använda trosskydd som håller dig torr och kapslar in lukt.

När ska jag kontakta en läkare?

Är det så att du upplever återkommande urinläckage så kan det vara tecken på nått allvarligare, så kontakta vårdcentralen om du känner dig orolig över att inte hålla tätt som du brukar.

Färgen på kiss

Ansträngningsinkontinens är vanligare än du tror och drabbar människor i alla åldrar.

Svett

Precis som dina armhålor så är din V-zone utrustad med svettkörtlar och hårsäckar. Det är därför inte alls konstigt att du kan känna dig varmare och också fuktigare här.

Den instängda och varma miljön i underlivet är den perfekta grogrunden för bakterier. Men du kan göra det besvärligt för bakterierna genom att till exempel använda bomullstrosor istället för de i syntetiska material, undvika åtsittande kläder, sova utan trosor och alltid tvätta dig eller byta underkläder efter träningspass [7].

När ska jag kontakta en läkare?

Kliande, onormala (då menar vi för dig) flytningar eller annan irritation kan bero på en svampinfektion som ”idrottsvulva” eller bakteriell vaginos som trivs och frodas i varma, instängda miljöer [8]. Det är ingen fara – dessa går enkelt att behandla. Prata med en läkare om du känner dig orolig.

Vit struktur som representerar svett

Det är fullt normalt att en V-zone blir svettig eftersom den har en massvis med svettkörtlar och hårsäckar.

Håll koll

Alla sorts droppar från underlivet är alltså fullt normala och inget att skämmas för. Snarare är de kroppens sätt att berätta hur den mår. Det är däremot alltid bra att hålla koll på vad som är normalt för just dig och eventuella förändringar. Sen ska du såklart prata med läkare om du har frågor eller känner dig orolig.

Trosskydd för alla sorts droppar från underlivet

Oavsett vad din kropp hittar på har vi ett trosskydd som tar hand om det.