Den kommer till alla förr eller senare - men vad är egentligen pubertet, när kommer den och vad händer i den?

Kort sagt är puberteten den process som gör barnkroppen till en vuxens kropp, det börjar nån gång när man är mellan 9-14 år och tar mellan fyra till sex år innan den är klar med kroppens makeover. Under dom åren så går det olika fort i olika faser och hur man upplever sin pubertet skiljer från person till person. Man skulle kunna säga att i stort sett alla puberteter är normala, även om dom är väldigt olika.

Vad händer i puberteten?

Puberteten påverkar både kroppen och psyket - kroppens förändringar är många. Man får bröst, mens, hår på snippa och i armhålor osv. I huvudet händer det också massor av saker - det beror dels på hormonerna, som är de hjältarna som kickar igång hela kalaset med pubertet, och dels på att alla förändringar i kroppen går så snabbt att huvudet har svårt att hänga med.

Tjej rättar till kepsen på en annan tjej.

Tjejers pubertet vs killars

Vad som händer i kroppen beror på vilka könskromosomer man har - xx eller xy. Har man xx så har man en snippa, livmoder och hela det paketet. Sitter man däremot på xy så är det snopp som gäller. Vilket kön man är vet man bäst själv - det tar dock inte puberteten någon hänsyn till, utan den kör på enligt ritningarna den fick med generna och designar kroppen efter dom.

Det betyder att puberteter ser olika ut. Vissa saker som ökad svettning, hår på nya ställen, finnar och humörsvängningar gäller alla. Medan bröst, bredare höfter, flytningar och mens hör till tjejer med livmoder och snippa. Gemensamt för alla puberteter är att de är olika. Vissa tycker det är helt ok med alla förändringar och seglar fram rätt lugnt, andra kan tycka det är superjobbigt med mens, bröst och allt sånt. Oavsett hur man känner så varar den inte för evigt utan är bara en liten del av hela ditt liv.