Kvinnor som diskuterar mens och sin menscykel efter att ha använt Libresses menskalender.

Få koll på mensen med vår menskalender!

Mensen brukar komma en gång i månaden (varje 28-30 dagar ungefär), men för många av oss är det inte en exakt vetenskap. Att förutspå exakta datum samt räkna ut tid för ägglossning och nästa mens är inte alltid lätt. Då kan ett mensspårningsverktyg vara bra att ha för att få koll på din menscykel. Förutse mensen och var i synk med din kropp genom vår menskalender!

Det datum då din senaste mens började, samt du hade en kontinuerlig blödning och inte bara enstaka droppar

När började din senaste mens?

Försök att bestämma en genomsnittlig varaktighet under de senaste tre månaderna

I hur många dagar brukar din mens vara?

Tiden mellan början på en mensperiod och början på påföljande period – fastställ ett grovt genomsnitt

Hur lång är din menscykel?

Alla kroppar och cykler är olika, detta kan innebära att resultat från vår menskalender inte alltid är 100% säkert

Din menscykel

 • före mensen
 • under mensen
 • efter mensen
 • ägglossning
 • Före mensen Dagarna före din mens när PMS kan göra sig påmind. Lär dig att hantera symptomen

  Under mensen När din cykel tar sin början och blödningen börjar med att livmoderslemhinnan stöts ut

  Efter mensen Blödningen ska ha tagit slut vid det här laget, men det kan fortfarande förekomma ett mindre flöde

  Ägglossning Den tid när en av dina äggstockar frigör ett ägg och du kan uppleva ökade flytningar

Det kan hända att resultaten från vårt mensspårningsverktyg inte alltid är 100 % eftersom alla kroppar och cykler är olika.

Menscykelns olika faser

När sätter din menscykel igång? Cykeln mäts från början av din mens först när du har regelbundna blödningar, även om det kanske kommer några droppar (mellanblödning) dessförinnan.

Det finns olika faser under en menscykel. Den första är menstruationsfasen, som sträcker sig från första dagen du får din menstruationsblödning, de dagar du har mens helt enkelt. Du kanske undrar var blodet kommer ifrån, och varför det kommer så mycket blod? Mens beror på blödningar från livmoderslemhinnan, där blodet förs genom livmoderhalsen och ut genom slidöppningen. Blödningen varar vanligtvis i tre till fem dagar, och även om det känns som flera liter är det vanligtvis bara 30 till 80 ml som vi blöder under mens. Läs mer i vår artikel Hur mycket blöder man under mensen?

Under och mot slutet av mensen börjar din kropp förbereda sig för ägglossningsfasen igen under follikelfasen, där din livmoderslemhinna tjocknar för att göra sig redo för att kunna fästa ett befruktat ägg. Under ägglossningsfasen (ungefär 14 dagar innan mens) kommer en av dina äggstockar att släppa ifrån sig ett ägg som förs genom en av äggledarna ner till livmodern. Om ägget träffar på en spermie under sin färd kommer det att befruktas och du kan bli gravid. Om ägget inte befruktas behövs inte livmoderslemhinnan längre, detta leder till att den stöts ut och att hela processen börjar om igen. Från ägglossningsfasen inträffar Lutealfasen som är den sista fasen (och även den längsta) under menscykeln. Har ett ägg befruktats träder livmodern in och tar hand om det.

En vanlig menscykel varar i genomsnitt i 28 dagar, men oroa dig inte om din inte gör det! Den kan variera mellan 21 och 35 dagar, och till och med ännu mer. Många kvinnors menscykler varierar i längd från månad till månad. Troligtvis kommer dina cykler att vara lite längre när du är yngre, för att sedan kortas ned med åldern.

Om du vill veta mer om mens kan du läsa vår artikel Grundläggande information om mens.

Varför ska jag spåra min menscykel?

Det kan vara till stor hjälp att ha en aning om när mensen är på väg. Din mens ska aldrig behöva hindra dig från att leva ditt liv, så vill du vara redo inför en speciell händelse eller inför semestern kan vår menskalender vara till hjälp för din planering. Du kanske till och med upptäcker att din menscykel är mer regelbunden än du tror!

Vården använder också mensen som en viktig indikator på kvinnors allmänna hälsa, och mensavvikelser kan vara ett symptom på olika hälsoproblem. Det är viktigt att du förstår vad som är normalt för dig, så att du upptäcker förändringar innan du tar upp dem med din läkare.

Planerar du att skaffa barn? Vårt verktyg kan ge dig en ungefärlig uppskattning om när du har störst chans att bli gravid.