En kvinna som beräknar ägglossning med hjälp av Libresse menskalender

Artikeln är senast uppdaterad: April 3, 2024 kl 12:00

Ägglossning, ett ord som du säkert hört massor med gånger, men kanske ändå inte har stenkoll på vad det är, när det händer och hur länge det varar. Här får du koll på de typiska tecknen och symptomen för ägglossning samt lär dig beräkna när i månaden som det sker!

Det här är ägglossning

Tänk ägglossningen som en del av menscykeln. Det är det ögonblick då ett moget ägg lossar från äggstockarna, som sitter på varsin sida om livmodern. Utan ägglossning - ingen mens. Men hur och varför sker ägglossningen? Jo, varje månad gör hormonella förändringar att en av äggstockarna frigör ett moget ägg, som passerar in i en av äggledarna i en vandring ner mot livmodern. Om ägget under sin resa till livmodern möter en spermie kan det bli befruktat och man blir gravid. Här kan det vara bra att veta att spermier kan leva i upp till fem dygn i kroppen. 

Men om ägget inte befruktas passerar det istället ut ur kroppen tillsammans med blod och livmoderslemhinna som har blivit tjockare för att förbereda sig för ett befruktat ägg. Så ägget, blodet och livmoderslemhinnan som kommer ut är det som vi kallar för mens och det absorberas av ett skydd som är anpassat för att kapsla in mensblodet och neutralisera lukt. Som t ex en binda, menstrosa eller menskopp!

1. Äggstock  2. Ägg  3. Äggledare

När har man ägglossning?

När ägglossningen sker och hur länge den håller på varierar från person till person. Men någon gång mellan dag 10 och 17 i menscykeln och det är då som risken - eller chansen om man är sugen - att bli gravid är som störst. Så ägglossningen sker runt 14 dagar innan mensen kommer. Då är man fertil och får alltså tänka lite extra på att använda preventivmedel som till exempel kondom om man inte vill bli gravid. För att hålla koll på när du beräknas ha ägglossning kan du använda en menskalender, men ta det som ett ungefär och ingen exakt vetenskap! Ägget lever i cirka 12-24 timmar efter att det har frigjorts, vilket ibland kallas för din ägglossningscykel. Men det betyder inte att dagen är den enda tidpunkt då du kan bli gravid. Ditt "fertila fönster" börjar flera dagar före ägglossningen, eftersom spermier kan leva i vanligtvis upp till fem dygn inuti kroppen.

Så vad är vanliga tecken och symtom på ägglossning?

  • Genomskinliga, sega och hala flytningar kan vara ett tecken på ägglossning. Här kan trosskydd hjälpa för att skydda underkläderna mot att fläckas ner och hålla sig fräscha längre. Trosskydd har en mindre uppsugningsförmåga jämfört med en binda och ska därför användas för flytningar eller mycket små blödningar, som t ex i slutet av mensen.
  • En annan sak som kan komma vid ägglossning är ”mittelschmerz” - tyska för mellansmärta - alltså ägglossningssmärta. Det är en plötslig eller konstant smärta i nedre delen av magen som brukar vara ganska svag. Gör det rejält ont så man lider av det är det bra att uppsöka barnmorska eller ungdomsmottagning för att se så att det inte är ett tecken på att något inte är som det ska. Endometrios kan t ex orsaka smärta och plågor som pågår under en längre tid, och man bör söka upp läkare för att få hjälp med sina symptom. Det är lika normalt att ha smärta vid ägglossning som att inte ha det.
  • Man kan uppleva en plötslig sänkning av kroppstemperaturen
  • Dov värk i ryggen
  • Illamående vid ägglossning är inte helt ovanligt
  • Brösten kan kännas ömma
  • Svullen mage
  • Vissa upplever också att de blir mer känsliga för smak och dofter, det är vanligt att uppleva det här från tid till tid
  • Humörsvängningar
  • Mindre blödning

Hur förändras flytningarna vid ägglossning?

Att flytningarna förändras är ett av de mest säkra tecken på att en har ägglossning. De förändras från sitt vanliga jag till en mer genomskinlig, hal och seg variant av sig själv, ungefär som en rå äggvita. Det är för att det ska bli enklare för spermien att simma runt och leta ägg. De brukar också komma i en större mängd. Ett trosskydd kan då hjälpa för att absorbera flytningarna och vara mer skonsamt mot trosorna. När lutealfasen inleds efter ägglossningen bör mängden flytningar minska och bli torrare, klibbigare och krämigare.

Hur beräknar jag ägglossning?

Du kan beräkna ägglossning genom en menskalender (men bara ungefärligt – ta det inte som en exakt vetenskap), att konsekvent ta din temperatur under hela din menscykel eller genom att använda ett ägglossningskit som kan upptäcka nivåer av hormoner i ditt kiss! Om du beräknar ägglossningen av fertilitetsskäl (antingen för att bli gravid eller för att vara barnfri) är det bäst att rådfråga en läkare eller barnmorska för att vara säker.

Om du vill fortsätta att lära dig mer om menscykeln kan du till exempel läsa våra artiklar om menscykeln eller PMS.

Hur funkar det med ägglossning och preventivmedel?

Okej - så ett ägg i månaden och allt det där, men om man använder preventivmedel, funkar det likadant då? Nä. Det gör det för det mesta inte. Preventivmedel som är hormonbaserade - alltså till exempel P-piller, P-ringar, P-plåster eller P-stavar kör över de egna hormonerna så det inte blir någon ägglossning. Sen finns det hormonspiraler som inte påverkar ägglossningen - men vars hormon ändå ser till så att inget ägg vill växa i livmodern. P-metoder utan hormoner, till exempel kopparspiral, pessar och kondomer låter ägglossningen sköta sig precis som vanligt och påverkar inte hur den funkar alls. Olika metoder påverkar alltså kroppen olika!

Vanliga frågor och svar om ägglossning

Hur många dagar efter mens har man ägglossning?

Ägglossningen sker inte på en bestämd tid efter mensen utan ungefär 14 dagar (plus, minus några dagar) före nästa mens.

Kan man få ägglossning direkt efter mens?

Det kan hända. Även om mensen är regelbunden kan det hända att ägglossningen sker oregelbundet under någon period i livet.

Hur många dagar efter ägglossning får man mens?

Vanligtvis ca 14 dagar. Mer oregelbundet de första åren efter mensdebut.

Hur vet man när man har ägglossning?

Flytningarna är genomskinliga, sega och trådiga, som rå äggvita. En del får en liten blödning. Vissa kan uppleva en smärta som kan hålla i sig några timmar upp till ett dygn. Många upplever inte att de har ägglossning.

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Fortsätt att lära dig mer