Fyra fascyklar

När din mens har startat kan det innebära en stor skillnad för dig och hur du mår om du känner till vad som händer i din kropp och varför.

Så låt oss ta en titt på de fakta som finns. Din mens, eller menstruation, inträffar en gång i månaden. Mensen startar normalt när du är mellan 11 och 14 år, även om den kan starta så tidigt som i 9-årsåldern eller så sent som i 15–16-årsåldern. Din mens är kroppens tecken på att den är redo för en graviditet. Men oroa dig inte! Det innebär inte att du vill eller måste bli gravid, bara att du kan bli det.

Din mens är en del av en månatlig menscykel som varar någonstans mellan 21 och 35 dagar, där 28 dagar är genomsnittet. När du först börjar få din mens kan det ta ett tag innan den blir regelbunden. Faktum är att den kan variera i längd i början och du kan ha små blödningar med långa mellanrum.

Så vad är en menscykel? Först och främst kommer din livmoder (eller uterus) att utveckla en slemhinna, livmoderslemhinnan, för att förbereda sig för att ta emot ett befruktat ägg. Ägglossning sker när en av dina äggstockar frigör ett ägg som sedan tar sig ner till en av dina äggledare, mot livmodern. Det tar några dagar. Om ägget möts av en spermie på vägen ner till livmodern kan det befruktas, vilket kan leda till en graviditet. Om ägget inte befruktas kommer kroppen att stöta ut ägget, livmoderslemhinnan och viss mängd blod. Det är din mens. Blödningen startar ca 14 dagar efter ägglossning och den varar i genomsnitt 3–5 dagar. Det kraftigaste flödet kommer under de två första dagarna.

Sedan börjar hela cykeln om igen. Och upprepas ca 400–450 gånger (ja, det är sant!) tills det att du kommer i klimakteriet i 50-årsåldern. Då försvinner din mens helt.

Dagarna och veckorna innan din mens kommer kan du märka några känslomässiga och fysiska förändringar. Detta kallas PMS eller premenstruellt syndrom (för att ge det ett officiellt namn). Du kan känna svullenhet och yrsel, dina bröst kan kännas svullna och du kan vara lös i magen. Du kan även känna dig ledsen, irriterad eller gråtmild. Allt detta är normalt. Det är inte särskilt roligt, men det är normalt.

Innan mensen startar, och även under den, kan du ha milda kramper i underdelen av magen. Detta är känt som menssmärtor och det orsakas av att livmodern drar ihop sig för att stöta ut slemhinnan. Även detta är helt normalt, men om smärtan blir stark och långvarig bör du tala med din läkare.

Så detta är ett faktum: mensen kan vara en utmaning. Försök att vara snäll mot dig själv (glass kan hjälpa ibland) och kom ihåg att värken, smärtan och det lynniga humöret snart kommer att avta.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer