Illustration av mor och dotter – Libresse

Att prata med din dotter om mens – dags att tänka om?

Om din dotter är på väg in i puberteten, är det troligt att hon är nervös för sin första mens.

Att hitta sätt att prata om temat på ett öppet och självsäkert sätt kommer att göra en enorm skillnad för hur hon upplever menstruationen. Men hur kan du föra ämnet på tal och komma över de pinsamheter som omgärdar en ung flickas första mens?

Din dotters första mens behöver inte vara en källa till oro, men trots detta så blir den faktiskt ofta det. Om den första kontakten med mensen kommer från skolgårdsskvaller och skämt, kan unga tjejer utveckla en känsla av rädsla, oro och isolering inför vad som komma skall. Myter, skam och pinsamhetskänslor gör ofta att mensen blir ett ämne som inte diskuteras i hemmet, vilket kan leda till att din dotter blir stressad över en sak som egentligen är helt naturlig. Det är helt klart att vi noggrant måste tänka igenom hur vi ska prata med våra döttrar om mens.

Menstruationen är en naturlig process, men vi lever fortfarande i ett samhälle där vi smusslar med bindor för att dölja dem, där bilder på blodfläckar tas bort från sociala medier och idrottskvinnor drar sig för att prata ut om vilken påverkan mensen har på deras prestationer.

Forskning som har genomförts av Libresse har funnit att nästan hälften av alla kvinnor och tjejer i Storbritannien tycker det är svårt att prata om sin mens med vänner och familjemedlemmar, inklusive med mammor och systrar. Mensen omgärdas av en känsla av tabu, som om det vore något som man borde skämmas över. Och denna känsla lever sedan vidare ända in i vuxen ålder, vilket innebär att det fortfarande anses som ett känsligt ämne, även om en fjärdedel av alla kvinnor i fertil ålder har mens just nu och att en kvinna i genomsnitt tillbringar cirka en åttondel av hela sitt liv med mens.

”Menstruationen är en naturlig process men vi lever fortfarande i ett samhälle där vi smusslar med bindor för att dölja dem, där bilder på blodfläckar tas bort från sociala medier [1] och idrottskvinnor drar sig för att prata ut om vilken påverkan mensen har på deras prestationer”, säger Nicola Coronado, marknadsföringschef på Essity Hygiene Products.

Att ta det där samtalet

Vi måste börja prata om mens med våra döttrar, på ett allmänt sätt, vid ungefär sju års ålder. För även om tjejer i genomsnitt börjar få mens vid 12 års ålder, kan det börja så tidigt som vid 8 års ålder och ibland finns det flickor som kommer i puberteten ännu tidigare. En studie från 2010, som publicerades i US Journal of Pediatrics (det amerikanska magasinet för barnläkare), avslöjade att flickor börjar komma i puberteten allt tidigare. Några började få bröst redan vid sex års ålder. Tjejer som bor i hem utan en biologisk pappa löper större risk att hamna i puberteten vid tidig ålder enligt en studie som letts av forskare från Kaliforniens universitet, Berkeley’s School of Public Health (folkhälsoskolan i Berkeley). Annan forskning visar att närvaron av en styvpappa i familjen också kan utlösa en tidig start på mensen.

Det är ingen tvekan om att snacket och ryktena kommer att starta på skolan långt innan din dotter behöver sin första binda. Därför är det viktigt att prata om mensen på ett naturligt sätt redan från tidig ålder för att dottern ska känna sig förberedd.

Vi frågade ett par unga tjejer om vad de tycker om ämnet och här är deras svar: ”Prata med oss om mensen på samma sätt som om du skulle prata om hudvård, så att vi förstår vad som händer rent fysiskt och vad vi måste göra”, säger Anna, som lärde sig saker om mensen tack vare en kvinnlig kusin. ”Jag vill få fakta men jag vill helst undvika själva samtalet”, säger Frida, som inte har några syskon. ”Det skulle få mig att sjunka genom jorden så jag antar att ett mejl eller ett sms skulle vara det bästa sättet att berätta för mig om mensen.” ”Mamma pratade inte med mig om mensen förrän jag redan hade fått min första och jag fläckade ner alla mina kläder. Det var bara idiotiskt. Om det inte hade varit för mina kompisar så hade jag varit i en riktig knipa. Så ja, det är pinsamt men vi måste ändå få lära oss saker om detta. Precis på samma sätt som vi måste lära oss att räkna”, lägger Sam till.

Föräldrar med dotter

Att föra ämnet på tal

Att prata om mens kan naturligtvis vara besvärande för föräldrar eftersom de kan känna sig generade och pinsamma. Detta är dock något som man kan komma över, särskilt om man gör det gradvis. Prata om det lite då och då och håll inte det där STORA samtalet. Det skulle bara sätta press på alla parter och skapa ett skräckfyllt tillfälle.

Ta upp ämnet på ett kort och snabbt sätt för att dottern ska veta att ett samtal om mens är på gång. Leta efter ”lämpliga tillfällen” som ger dig möjlighet att ta upp ämnet. Reklam för bindor eller tamponger, handling i en tv-serie som rör ämnet, idrottsstjärnor eller kända personer som pratar om frågor som rör menstruationen, kampanjer på sociala medier och så vidare. Alla dessa gör att du ”får in en fot” för att inleda samtalet.

Fråga först dottern om hur mycket hon vet om mensen så att du inte får den där minen med ”jaha, och?” när du börjar berättar något som hon redan känner väl till. Försök att prata om dina egna mensupplevelser, både som tonåring och kvinna, för att dottern ska kunna relatera till ämnet på ett mer personligt sätt. Se till att berättelserna är positiva, eller i alla fall får ett lyckligt slut, för att hon inte ska få panik över att något liknande kan hända henne. Eller prata om någonting som hände en vän på skolan eller en kvinnlig kändis som har nämnt något om mensen i en intervju.

När hon är redo att börja ställa frågor måste du eller ni vara beredda på att besvara dessa på ett ärligt sätt. Det kan vara frågor som ”Hur mycket blod förlorar man?” och ”Vad händer om blod läcker ut genom kläderna?” eller ”Kommer någon att kunna se på mig att jag har mens?”. [1] Använd alltid ett tydligt språk som ”mens”, ”snippa” och ”bindor” (inte förskönande omskrivningar som ”den där tiden på månaden”, ”där nere” eller ”skydd”) för att undvika förvirring.

Vi lär dem att det är en hygienisk kris istället för vad det egentligen är, nämligen ett viktigt tillfälle för att kunna prata om våra kroppar, vår sexualitet, vår hälsa, hur vi mognar och åldras samt frågor som rör kroppsideal.

Genom att vara öppen med hur mensen fungerar och hur man hanterar den kan du hjälpa din dotter att få ett större självförtroende vad gäller denna cykel. Genom att prata om den, göra bindor och tamponger till vanliga föremål och känna till de olika faserna och symptomen så avmystifieras hela ämnet.

Och viktigast av allt: undvik att vara negativ om mensen så att ämnet inte blir något som dottern ser på med fruktan eller avsmak. Inget mer prat om ”förbannelsen” eller ”besökaren som kommer en gång per månad”, det låter bara olycksbådande. Se till att språket hålls positivt för att det bara ska bli en naturlig del av att bli kvinna och något som alla kvinnor har gemensamt.

”Vi lär dem att det är en hygienisk kris”, säger Chris Bobel, författaren bakom New Blood: Third-Wave Feminism and the Politics of Menstruation (Nytt blod: tredje vågens feminism och mensens politik), ”istället för vad det egentligen är, nämligen ett viktigt tillfälle för att kunna prata om våra kroppar, vår sexualitet, vår hälsa, hur vi mognar och åldras samt frågor som rör kroppsideal.”

Ta kål på myterna

När man pratar om mensen är det även viktigt att ta kål på de myter som omgärdar den. Detta på grund av att myterna kan få din dotter att känna att mensen är något skamligt. Hon kanske vet att det bara är struntprat men det hjälper inte att få höra påhittade historier som att mensblodet skulle vara ”orent” eller att kvinnor som har mens får mjölken att skära sig bara genom att vara i samma rum.

Kompisar på skolan kan ha berättat för henne att man kan tappa bort en tampong inne i sig för alltid, att tamponganvändning kan döda dig eller att man inte kan tvätta håret eller bada när man har mens. De flesta av dessa myter uppstår på grund av halvsanningar och felaktig information och även om din dotter kanske misstänker att dessa saker inte är sanna så kan hon bli ängslig om hon inte har alla fakta. Olyckligtvis så lever vissa mer extrema myter fortfarande kvar i vissa kulturer. Det är faktiskt så att 20 procent [2] av flickorna på landsbygden i Indien tror att de inte bör prata med en manlig medlem av familjen medan de har mens.

Andra tillvägagångssätt

Ensamstående pappor bör inte känna att de inte kan prata med sin dotter om mens, men om du märker att hon känner sig obekväm så kan du försöka anlita en hjälpsam moster/faster, en kvinnlig kusin eller någon annan familjemedlem för att dottern ska vara helt förberedd. Och se till att ge henne stöd när hon har PMS. Köp de hygienprodukter som din dotter gillar bäst och se till att hon vet var de finns när hon behöver dem.

Ibland blir samtalet om mensen inte så lyckat eftersom din dotter kanske är för blyg eller tycker det är för pinsamt att prata om något så personligt just då. Men hon kommer ändå att ha frågor och känslor som hon vill diskutera och därför bör du låta henne veta, via ett textmeddelande eller ett brev, att du finns där om hon behöver fler råd eller stöd.

Ett brev låter dig säga allt du vill utan att behöva vara rädd för att hon avbryter dig när som helst. Och glöm inte bort att tonåringar ofta är bekvämare med att uttrycka sina känslor via textmeddelanden eller WhatsApp. Därför bör du inte tycka det är konstigt att hålla hela denna konversation digitalt, om det nu fungerar bäst för henne.

Ett jättebra sätt att prata om mens på är att använda femojis, det vill säga emojis som är specifika för kvinnliga företeelser. De flesta ungdomar i åldrarna 16–25 erkänner att de tycker det är enklare att uttrycka sig själva via emojis, så detta är ett snabbt och enkelt sätt att hantera problemställningar och känslor som ni båda kanske tycker är lite pinsamma.

Libresse har nyligen genomfört en kampanj för att ta fram sex stycken femojis som relaterar till mensen. Detta är ikoner som gör att användarna kan säga saker som ”mens”, ”kramper” och ”PMS” på ett kort och koncist sätt. Vi har jobbat för att dessa ska läggas till på det universala tangentbordet för emojis. Alla dessa ansträngningar görs för att det ska bli mer naturligt att prata om mensen och göra ämnet mindre tabubelagt, något som bara kan vara bra för tjejer som är på väg in i puberteten.

Utforska mer