En bild på en tonårsdotter som reflekterar kring puberteten och första mensen

Förklara och prata om mens och pubertet med barn – hur gör man?

Föräldraskapet är fullt av utmaningar, att förklara och prata om mens och pubertet med barn och unga kan vara en av dem. Men det behöver inte vara svårt - i grund och botten handlar det om något av det mest naturliga som finns! 

Idag är många föräldrar och vuxna nervösa när det gäller att prata om första mensen och puberteten. Även om mensen hänger med oss i cirka 40 år så är det fortfarande en stor grej i samhället precis som på det personliga planet. Så att se till att bädda för ett bra första samtal är något du som förälder eller vuxen kan göra för att hjälpa! Genom att normalisera och avdramatisera ämnet kan vi ge barn och unga självförtroende, respekt för sin kropp och en trygg förståelse för puberteten.

Vi behöver alltså börja någonstans, gärna i god tid. I den här artikeln delar vår barnmorska Amelie med sig av sina bästa tips på att prata första mensen, pubertet, hormoner, känslor och kroppsliga förändringar med barn!

Tips – så kommer du igång med snacket om första mensen och pubertet med barn

Alla är vi olika, därför finns inget universalknep på hur man pratar om mens och pubertet med barn och unga. Här är sex stycken generella tips från vår barnmorska för att få igång snacket!

  1. Om ni åker bil - ta det då!
    Bilen kan vara ett riktigt bra rum för lite jobbiga konversationer av tre enkla anledningar; man kan/behöver inte ha ögonkontakt, man är i rörelse och befinner sig i ett privat rum, och barnet vet att bilresan kommer ta slut och därmed också snacket. Vilket kan kännas skönt om man är obekväm!
  2. Dela dina egna erfarenheter.
    Det kan vara något du varit med om eller funderat kring kopplat till mens eller pubertet när du var i samma ålder. Det är den vuxna i relationen som sätter samtalsklimatet och bestämmer vad som är pinsamt, så om du öppnar upp och delar erfarenheter är chansen stor att det speglas och barnet kommer göra detsamma och få hen att känna sig tryggare i sin kropp. Att höra vad andra upplevt, och få sätta ord på sina egna upplevelser, kommer hjälpa när man ska lära känna sig kropp och bli trygg i den. Har du själv mens så är det ett bra läge att utgå från!

    Saknar du egna erfarenheter, som kanske pappor inte alltid har till exempel, så är ofta anekdoter ett bra sätt att avdramatisera och inleda ett samtal. Att inleda snacket med ”Jag läste en grej om en tjej som…” eller något åt det hållet kan göra det lättare! En utbildningsbok kan också hjälpa. Blir du medlem i Club Libresse och prenumererar på våra nyhetsbrev kan du ladda ner vår utbildningsbok om mens, pubertet och känslostormar helt gratis.
  3. Ställ inte krav på att barnet ska svara på massa frågor.
    Du kanske har laddat inför detta snacket i flera veckor - men barnet är med stor sannolikhet rätt oförberedd. Så berätta och normalisera ämnet, låt hen vänja sig vid att ni snuddar vid det och gå sedan vidare och prata om annat istället för att förvänta dig 100 frågor på temat. Att bara ha första mensen och pubertet på listan över ämnen man pratar om då och då gör det lättare för barnet att berätta eller fråga något när det väl behövs.
  4. Tänk digitalt - att skriva lite i en chatt är ofta lättare.
    Det ger er nämligen tid att fundera och reagera på frågorna. Att prata om saker som kan kännas lite jobbigt utan att behöva ha ögonkontakt kan faktiskt vara en bra grej!
  5. Viktigt är att du kommer ihåg att det inte bara är ett samtal och sedan är allt klart.
    Så börja tidigt, helst flera år innan det ens kan vara dags för barnet att få sin första mens. Låt det ta tid, ta upp ämnet då och då och bygg tilliten i alla era samtal. Precis som med alla laddade frågor får man vara beredd på att ge responsen tid. Barnet kommer behöva ta det i sin egen takt. Det viktigaste är att du försöker skapa förutsättningar för ett kravlöst samtal och visar att du är någon man kan prata med!
  6. Använd en menskalender eller ladda ner en mensapp och håll koll på menscykeln ihop med ditt barn.
    Det hjälper er att mötas i cykelns olika faser och mående. Kasta ljus på att det alltså finns perioder då man kanske mår lite dåligt som går att härleda till menscykeln. Förklara de olika faserna och hur de kan påverka, du kan läsa mer om menscykeln här och vilka hormoner som spelar in för måendet.
Är du fortfarande osäker på vad du kan göra inför första mensen- och pubertetsnacket? Då kan det vara klokt att prata med andra föräldrar, eller kanske med skolpersonal. Vill du lära dig mer om allt som händer under puberteten har vi massor med info om första mensen och pubertet och allt som hänger ihop med det. Vi har också tagit fram en utbildningsbok om mens, känslostormar och pubertet som du kan ladda ner gratis ifall du blir medlem i Club Libresse!

När är det dags att prata om mens med barn?

Tidigare än du tror! Puberteten börjar långt före den första mensen, och även om den i genomsnitt börjar när man är mellan 11 och 14 år så kan den trilla in redan när man är runt nio år. Så prata om kroppens utveckling på precis samma naturliga sätt som allt annat under ditt barns uppväxt! Ju mindre vi som vuxna smusslar med våra kroppar, desto mer normaliserade och mindre tabubelagda kommer dessa ämnen bli. Småbarn har dessutom den ljuvliga förmågan att helt strunta i samhällets normer och därför är det smart att svara ärligt på den högljudda frågan om vad det är för paket du lägger i kundvagnen när du ska köpa ett paket bindor, trosskydd eller intimtvätt. Har ni gjort en vana av att kunna prata öppet om högt och lågt så kommer ditt barn att ha koll på de grundläggande sakerna och chansen att den första mensen kommer som en chock blir betydligt mindre.

Min dotter har fått mens - hur kan jag stötta henne?

När första mensen väl har kommit så finns det mycket du kan göra för att stötta din dotter. Att bara finns tillhands är såklart A och O, men praktiska saker är lika viktiga. Att få koll på hur olika mensskydd fungerar är till exempel bra. Det finns ju en uppsjö av olika mensskydd, och som ny på området är det svårt att veta vad som är vad och hur de fungerar.

En stor oro när man precis har fått sin mens är läckage. Att blöda igenom och få fläckar i favoritbrallorna är inget drömläge, och eftersom mensen oftast är oregelbunden i början så är mensfläckar lätt hänt. När man inte vet när och hur mycket mens som kommer att komma så kan menstrosan vara ett bra alternativ. Dessutom både känns de och ser ut precis som helt vanliga trosor! Det finns också bindor för olika mycket mens, och trosskydd för dagarna med flytningar och lättare mellanblödningar.

Att ha ett ställe i badrummet med lite olika bindor och trosskydd är inte fel. Kanske har ditt barn med sig kompisar hem? Att det då finns några mensskydd tillhands för alla kan göra att det känns lite tryggare att hänga fast man nyss fått mens. Det handlar ju trots allt om att fortsätta normalisera något av det mest vanliga som finns!

Utforska mer

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer. Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel!

Följ oss på TikTok för att få tips och råd från vår barnmorska, lär dig mer om mens och menscykeln och se kreatörer dela med sig om hur de gjorde för att bli vän med sina kroppar under tonåren.

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.