En bild på fotbollsproffset Magdalena Eriksson som ger sina bästa tips för att börja prata mens inom sporten och hur menscykeln påverkar kvinnor

Träna och må bättre genom hela menscykeln!

Visste du att menscykeln har fyra olika faser? Först själva mensfasen, och efter den kommer en fas där kroppen gör sig redo för ägglossning (follikulärfasen), sen kommer ägglossningsfasen och till sist den tråkiga PMS-fasen (lutealfasen). Under menscykelns faser sjunker och stiger hormonnivåerna i kroppen, och det kan påverka hur du mår. Men en grej som är sant, även om det låter sjukt, är att träning kan hjälpa dig må bra när du mår som sämst!

Magdalena Eriksson är vår Libresse-ambassadör och professionell svensk fotbollspelare som spelar för svenska damlandslaget och Bayern München. Scrolla för att läsa hennes tips om hur du kan träna för att må bra under menscykeln!

En bild på fotbollsproffset Magdalena Eriksson när hon pratar mens och pubertet med ett tjejlag

Våga prata mens i tjejlaget!

Kanske tränar du ett lag, eller så spelar du i ett lag där det är dags att börja prata om menscykeln? Oavsett är det viktigt att våga bryta tabut och prata om hur menscykeln påverkar oss. Fotbollsproffset Magdalenas bästa tips är:

  • Lär dig om menscykelns fyra faser och dela med dig av kunskapen.
  • Om du är ledare - skapa ett öppet klimat där menscykeln diskuteras.
  • Uppmana till öppenhet i laget, vinnare bryter tabun! Ju bättre man mår, desto mer orkar man och bättre går det för laget. Win win!

En bok om pubertet, mens och känslostormar

Om du vill lära dig lite om vad som händer i kroppen och varför så har vi samlat de allra vanligaste frågorna i en bok. Där kan du läsa om din menscykel, tips på vilka skydd man kan välja och lite om tankar och känslor också såklart.

Vi har snackat med ett par kreatörer och bett de dela med sig om hur de har blivit vän med sina kroppar under tonåren. Spana in vår TikTok för att få reda på mer!

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.

Lär dig mer om pubertet och mens