Hur man använder

Det är naturligt att känna sig lite rädd när du ska sätta in en tampong för första gången, men du kommer snart att vänja dig.

Tampongerna säljs i olika storlekar och med olika nivåer av uppsugningsförmåga för att passa ditt mensflöde, från lätta till rikliga flöden. Börja med en minitampong om du använder tamponger för första gången och testa om denna modell passar dig.

Tvätta först händerna noggrant. Om du oroar dig över hur man sätter in en tampong på rätt sätt, kan det vara en bra idé att kolla upp var den ska stoppas in först. Med hjälp av en spegel eller fingrarna, leta rätt på blygdläpparna, de skyddande ”lager” som täcker över slidöppningen. Det är mellan dessa som du ska stoppa in tampongen.

Steg två är att ta av skyddsplasten (som vrids av) från tampongen och linda upp snöret – det är viktigt för att du ska kunna dra ut tampongen senare. Sedan håller du tampongen i den ände där snöret sitter och placerar dig själv i en bekväm position. Att stå upp och placera ena foten uppe på toalettlocket eller att sitta på huk är förmodligen bäst.

Nu ska du få musklerna i slidan att slappna av. Detta är de muskler som du använder för att inte kissa på dig. Om du spänner dessa muskler är det mycket svårare att sätta in tampongen. Därefter tar du ett djupt andetag. Andas ut och medan du särar på blygdläpparna, leta rätt på slidöppningen och tryck försiktigt in tampongen. Vinkla den snett bakåt, mot den nedre delen av ryggen, medan du trycker inåt (det vill säga inte rakt upp). Fortsätt att försiktigt skjuta tampongen inåt, tills hela fingret är inne i slidan, med strängen hängande utanför.

När tampongen sitter på plats ska det inte kännas obekvämt på något sätt. Om det känns obekvämt så sitter förmodligen inte tampongen rätt. Du kanske måste trycka in den lite till, eller ta ut den och prova igen med en ny tampong. Du kommer att veta när du har satt in den på rätt sätt för du märks det inte att den sitter där. Och oroa dig inte. En tampong kan aldrig tryckas in för långt eftersom öppningen till livmodern är för liten för att en tampong ska kunna få passera igenom. Glöm inte bort att tvätta händerna noggrant efteråt.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer