Bild på en flicka med vulvaformade solglasögon – Libresse

Från puberteten och framåt kommer du troligen att fundera mer över hur ofta du ska tvätta dig och vilka produkter du ska använda – och inte bara på grund av mensen.

Du kommer till exempel att svettas på nya ställen. Svetten kan också lukta starkare, speciellt i ljumskarna och under armarna. Att känna sig ren är bra för självförtroendet, oavsett vilken tid i månaden det är. Därför är det bra att hitta en rutin för personlig hygien som passar just dig.

Oavsett hur mycket eller lite mens du har så kan du känna dig lite mindre fräsch än de dagar du inte har mens – men det är inte för att blod är smutsigt eller luktar illa. Under mensen kan hormonförändringar, blod och flytningar förändra pH-nivåerna i vulvan och slidan. Det kan göra att din lukt förändras och ibland öka risken för bakterieinfektioner. Så hur kan du på bästa sätt se till att ditt underliv känns fräscht?  

Hur ska du tvätta V-zonen?

Våra V-Care™ Intimtvätt produkter har tillverkats speciellt för din V- zon så de kan vara bra att börja med. Särskilt om du tidigare har upplevt att vanliga duschkrämer och tvålar torkar ut eller irriterar din hud. Du behöver inte ändra sättet du tvättar din vulva på under mensen men du bör tvätta dig oftare när den är väldigt riklig. Du ska aldrig tvätta dig inuti slidan (även kallat ”douching”) eftersom det kan ta bort vissa hälsosamma bakterier och skapa obalans i ditt pH-värde.
Bild på en kvinna i blus och underkläder samt binda

Hur ofta ska du byta ditt skydd?

Oavsett om du använder tamponger eller bindor så är det en bra idé att byta dem ofta för att förebygga läckage och förhindra att blodet utvecklar en stark lukt. När du blöder som mest behöver du byta oftare – vanligtvis under de två första dagarna av mensen. På natten kan du använda en särskild nattbinda så att du slipper oroa dig för läckage på din pyjamas eller lakan, oavsett vilken ställning du sover i.

Vilka underkläder ska du använda?

Bomullsunderkläder andas och är bäst att använda under mensen eller när du tränar, eftersom ökad fukt och värme kan vara gynnsamt för bakterier och lukt. Om du vill fräscha upp dig utan att behöva hoppa i duschen är våra V-Care™ Intimservetter alltid praktiska att ha till hands. 

Vad ska du göra om du doftar annorlunda än du brukar?

Kom ihåg att det är helt normalt att din slida har sin egen unika doft. Den kommer garanterat att förändras under olika delar av din cykel och när du har din mens. Det är inget du ska skämmas eller känna dig generad över. Om du tvättar dig ofta men ändå känner en stark lukt som skiljer sig från din vanliga doft ska du boka tid hos din läkare eftersom du kanske har en infektion som behöver undersökas.  

Fortsätt att lära dig mer