Tjej som rakar hår

Helt plötsligt så händer det: det känns lite skumt i brösten, dyker upp hår på snippan och man blir omotiverat arg på just ingenting… Säg hej till puberteten - för det är den som är här.

Puberteten är ett samlingsnamn för alla förändringar som kroppen gör när den går från att vara en barnkropp till att bli en vuxens kropp. Man får som sagt bröst, bredare höfter, hår på både snippa och i armhålorna. Också flytningar, finnar, mer svett och humörsvängningar står på menyn.

Tecken på pubertet:

  • Bröst
  • Bredare höfter
  • Hårväxt
  • Flytningar
  • Mens
  • Finnar
  • Ökad svettning
  • Humörssvängningar

När börjar puberteten?

Puberteten tar sin tid - det är inte riktigt någon askunge-förvandling över en natt vi pratar om - utan en smygande känsla av att något förändras, något som man till en början inte kan sätta fingret på. Att den alls börjar tackar vi hormonerna för - hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar runt om i kroppen och påverkar bland annat när det är dags för kroppen att bli vuxen.

När puberteten väl är igång så kan det kännas som att förändringar kommer både hissnande snabbt och alldeles för långsamt. Oftast startar den någon gång mellan 10 - 16 år för tjejer. Killkroppar mognar för det mesta lite senare.

Tjej rengör ansikte framför badrumsspegel.

Bröst och pubertet

För många är det första tecknet på pubertet att brösten blir knöliga och ömtåliga, ibland kan det till och med göra lite ont. Det kan kännas som att det skulle sitta en liten ärta bakom bröstvårtan. Det kan vara skönt att ha en mjuk topp eller behå - så slipper det skava och ömma mot kläderna.

Puberteten och håret

Nästa stora förändring är allt hår som börjar växa. På snippan, i armhålorna och på benen. Just hår är något som många tycker känns jobbigt - men håret på snippan fyller en funktion i att skydda och se till att det är luftigt. Det finns de som vill raka både ben, armhålor och snippa - men det är absolut inget måste utan känn efter hur DU vill ha det. Även om det kanske inte känns så just under puberteten så är kroppen du har perfekt precis som den är!

Hej fett - finnar, vikt och pubertet

Fettet gör storstilad entre på många vis under puberteten. Kroppen ökar ofta i vikt, dels på grund av att man får som en tillväxt-boost och skjuter iväg på längden, men också för att man får mer underhudsfett och att kroppsformen ska rundas till kring höfter, lår och bröst. Förutom att lägga sig som extra vaddering på kroppen så finns fettet även som talg. Talgkörtlarna som alla har under huden går bananas under puberteten och producerar mer fett än nödvändigt.

Håret blir fett snabbare, huden blir glansig i pannan, runt näsan och på ryggen (och ofta på ännu fler ställen). En fetare hud leder ofta till finnar och pormaskar. Tvätta ansiktet med snälla produkter och tänk på att detta inte kommer pågå i en evighet (även om det kan kännas så när finnarna dyker upp lagom till varje gång du ska träffa personen som ger dig fjärilar i magen). Blir det för jobbigt så kika på apoteket efter produkter som är bra mot finnar.

Bild på en tårta med text

Flytningar och mens

Mensen brukar inte vara det som händer först under puberteten. Och innan den kommer så har du troligen haft flytningar ett tag. De är ljusa, genomskinliga eller vita och din snippas allra bästa vän! För flytningarna fungerar nämligen som städpatrull i slidan, ser till att den har det bra och skyddar mot infektioner. Gillar du inte känslan av att det blir lite geggigt i trosorna så kan du ha ett trosskydd - så känns det torrare.

Ett trosskydd kan också vara fiffigt att ha tillhands när mensen kommer. Mensen som kanske pubertetstecknet med stort P - det finns ofta ett före och ett efter mens för den med livmoder. Den första mensen man har kanske bara är ett par fläckar i trosan eller att man ser lite blod på pappret när man torkar sig. I början kommer mensen också väldigt oregelbundet - det kan dröja flera månader innan man får sin andra eller tredje mens. Men med tiden så kalibrerar sig mensen och hittar sin rytm med menscykeln.

Svettigt värre

En annan grej som händer under puberteten är svett-festen. Den man önskar man inte behövde komma på. Svettkörtlarna jobbar på som bara den under puberteten, vilket gör att man svettas mer och också gör att svetten luktar mycket mer. Det är en god idé att tvätta sig varje dag, eftersom bakterier är tokiga i svett och gör att det luktar ännu lite mer. Att använda deodorant är inte heller fel om man tycker lukten är jobbig.

Pubertet och längd

Man brukar säga att när puberteten är klar så har man också vuxit klart på längden och blir inte många centimetrar längre. Puberteten är ju en övergång från barn- till vuxenkropp och när man tagit sig igenom den och kommit ut på andra sidan så brukar man andas ut. Det är en kämpig tid, man känner stundtals inte igen sin egen kropp och undrar om brösten alltid ska vara olika stora, finnarna så många och mensen oberäknelig. Men på andra sidan puberteten så brukar det mesta rätta till sig. Kroppen kommer säkert fortfarande vara lite ojämn, vilket ju är en grej med kroppar - att ingen är den andra lik utan lika olika som vi är som människor.

Inte min kropp!

När hormonerna börjar bubbla runt i kroppen så är det ofta väldigt fokus på tjej- och killkroppar eftersom det är då könen blir tydliga. Men det är ju faktiskt inte alls säkert att man känner att kroppen man får stämmer överens med det den man är. Snippan eller snoppen man har definierar ju inte ens kön. Att känna att ens könsidentitet inte hör till kroppen är absolut inte fel! Och tycker du att din kropp inte känns som din så kan du prata med en ungdomsmottagning eller vårdcentral för att få hjälp med frågor och funderingar.

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer