Tjej som rakar hår

Tecken på puberteten

Hormoner som går loss, finnar, och bröst som är olika stora – förändringar som kan vara spännande, förvirrande och skrämmande på en och samma gång. Säg hej till puberteten  för det är den som är här, och är din kropps sätt att tala om för dig att du håller på att bli vuxen! Här tittar vi närmare på hur kroppen förändras i puberteten och tar upp några tips om hur du kan hantera det.

Tecken på att du har kommit i puberteten kan till exempel vara:

  • Brösten börjar växa
  • Hår på snippan och under armarna
  • Man kan få bredare höfter
  • Bristningar
  • Flytningar
  • Mens
  • Ökad svettning och kroppslukt
  • Finnar/akne
  • Känsloutbrott

När börjar puberteten?

Oftast startar den någon gång mellan 10 - 16 år för tjejer. Killarnas kroppar mognar för det mesta lite senare. När puberteten väl är igång så kan det kännas som att förändringar kommer både snabbt och alldeles för långsamt. Att puberteten alls börjar tackar vi hormonerna för! Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar runt om i kroppen, och påverkar bland annat när det är dags för kroppen att bli vuxen.

Tjej rengör ansikte framför badrumsspegel.

Bröst och pubertet

För många är det första tecknet på pubertet att brösten blir knöliga och ömtåliga, ibland kan det till och med göra lite ont. Det kan kännas som att det skulle sitta en liten ärta bakom bröstvårtan. Då kan det vara skönt att ha en mjuk topp eller BH  så det slipper skava och ömma mot kläderna. 

Du kan också upptäcka att dina bröst är lite ojämna. Vi kan lugnt säga att brösten verkligen lever sitt eget liv – så det är normalt att storleken skiljer sig lite åt även när de har vuxit klart! Storleken och formen på dina bröst kommer antagligen att fortsätta förändras under hela livet, eftersom det finns mycket som kan påverka dem. Viktnedgång, viktuppgång, graviditet och amning är några exempel. 

Även om det kan vara lätt att jämföra sina bröst med andra så försök påminna dig själv om att vi alla har olika kroppstyper, så det är helt naturligt att dina bröst ser annorlunda ut än andras.

Puberteten och hår på nya ställen

En stor förändring i puberteten är allt nytt hår som börjar växa. På snippan, i armhålorna och på benen. Just hår är något som många tycker känns jobbigt  men håret på snippan fyller en funktion i att skydda och se till att det är luftigt. 

Det finns de som vill raka både ben, armhålor och snippa, men det är absolut inget måste utan känn efter hur DU vill ha det! Kom ihåg att alla får könshår och kroppshår (en del mer än andra) och det är varken smutsigt eller något att skämmas för. Du bestämmer själv om du vill raka dig eller inte.

Bredare höfter och bristningar

Både fett, muskler och ben förändras under puberteten, och det påverkar vår kroppsform. Vissa av oss kan till exempel gå upp lite i vikt (särskilt runt höfterna, låren och rumpan) före en växtspurt.

När din kropp börjar förändras kan det hända att du upptäcker några bristningar (sådana där ”tigerränder” som kan uppstå på vaderna, låren, höfterna, brösten  ja, nästan överallt). Det är helt normalt, och det är så huden fungerar när den ska täcka en större yta. Din kropp gör precis det den ska och kan!

Flytningar och mens

Mensen brukar inte vara det som händer först under puberteten. Och innan den kommer så har du troligen haft flytningar ett tag. De är ljusa, genomskinliga eller vita och din snippas allra bästa vän! För flytningarna fungerar nämligen som städpatrull i slidan, ser till att den har det bra och skyddar mot infektioner. Gillar du inte känslan av att det blir lite geggigt i trosorna så kan du ha ett trosskydd  så känns det torrare.

Ett trosskydd kan också vara fiffigt att ha tillhands när mensen kommer. Den första mensen man har kanske bara är ett par fläckar i trosan eller att man ser lite blod på pappret när man torkar sig. I början kommer mensen också väldigt oregelbundet  det kan dröja flera månader innan man får sin andra eller tredje mens. Då kan en menstrosa vara bra att testa, och använda varje mens efter den första! Med tiden så rättar mensen oftast till sig och hittar sin rytm med menscykeln.

Eftersom det är omöjligt att veta när det är dags och hur riklig din mens kommer att bli, är det bra att se till att du alltid har något mensskydd till hands, oavsett om du föredrar bindor, tamponger eller menstrosor. Att skriva ner de datum du har mens i din telefon eller en kalender, eller att använda en mensapp kan vara bra för att lära känna din kropp bättre och få koll på hur din menscykel ser ut!

Stark kroppslukt och kraftiga svettningar

Svettkörtlarna jobbar på som bara den under puberteten, vilket gör att du svettas mer och också gör att svetten luktar mycket mer. Speciellt under armarna, i ljumskarna och underlivet.

Vill du tvätta underlivet kan du göra det med ljummet vatten, eller en mild intimtvätt anpassad för underlivet. Tvätta dock inte inuti slidan, den är självrengörande och ser till att surhetsgraden (pH-värdet) hålls i balans med precis rätt mängd nyttiga bakterier därinne! Det du däremot kan se till att hålla rent är din vulva (den yttre delen av underlivet). Utöver svett kommer den i kontakt med flytningar, kiss och mensblod. Om du är på språng kan du använda våtservetter för intimtvätt, ett snabbt och bekvämt sätt när du vill fräscha upp dig!

Att inte känna sig hemma i sin kropp

När hormonerna börjar bubbla runt i kroppen så är det ofta väldigt fokus på "tjej- och killkroppar" eftersom det är då könen blir tydliga. Men det är ju faktiskt inte alls säkert att man känner att kroppen man lever i stämmer överens med den man verkligen är? Snippan eller snoppen man har definierar ju inte ens kön. Att känna att ens könsidentitet inte hör till kroppen är inget fel! Vill du prata med någon om detta kan du vända dig till en vuxen du litar på, Elevhälsan eller en ungdomsmottagning till exempel för att få hjälp med dina frågor och funderingar kring din könsidentitet.

Hormonförändringar och akne

Ungefär 95 % av alla mellan 11 och 30 år drabbas någon gång av akne, så om de där irriterande finnarna börjar dyka upp på kroppen är du inte ensam om det.

Hormoner (t.ex. testosteron) och ärftlighet är ett par anledningar till att vi kan få plitor i ansiktet, på bröstet, halsen eller ryggen under puberteten. När hormonnivåerna förändras producerar huden mer olja, som tillsammans med bakterier utanpå porerna i huden bildar akne.

Det bästa du kan göra är att inte röra något. Att klämma på finnar gör bara det hela värre. Det kan vara svårt att låta bli, men att klämma finnar kan göra att bakterier och var pressas in i huden, vilket kan orsaka infektion och ärr och göra att det läker sämre.

Om du har mycket inflammerad hud eller om det tar väldigt lång tid för finnarna att försvinna kan det vara bra att prata med en läkare. Läkaren kommer att berätta för dig om du bör förändra något i din livsstil eller om du behöver behandling eller läkemedel för huden.

Du kan få humörsvängningar

Under puberteten sker kemiska förändringar i hjärnan när nya celler bildas och du börjar tänka på andra sätt. Vissa delar av din hjärna utvecklas fortfarande, och även om det kan kännas konstigt att gråta ena sekunden och gapskratta nästa så är humörsvängningar något helt normalt. 

Det kanske känns som om du åker karusell och inte kan kliva av … Det har hänt oss alla! Så det är viktigt att prata med personer du tycker om och litar på, som dina föräldrar, syskon, någon vuxen du litar på, eller kanske en lärare. Och om du någon gång känner att dina känslor blir för mycket kan det hjälpa att göra saker som får dig att koppla av. Det kan vara att ta en promenad, ringa en vän, titta på din favoritfilm – eller kanske ladda ned en meditationsapp.

Tjejers pubertet VS killars

Vad som händer i kroppen beror på vilka könskromosomer man har - xx eller xy. Har man xx så har man en snippa, livmoder och hela det paketet. Sitter man däremot på xy så är det snopp som gäller. Vilket kön man är vet man bäst själv - det tar dock inte puberteten någon hänsyn till, utan den kör på enligt ritningarna den fick med generna och designar kroppen efter dom.

Det betyder att puberteter ser olika ut. Vissa saker som ökad svettning, hår på nya ställen, finnar och humörsvängningar gäller alla. Medan bröst, bredare höfter, flytningar och mens hör till tjejer med livmoder och snippa. Gemensamt för alla puberteter är att de är olika. Vissa tycker det är helt ok med alla förändringar och seglar fram rätt lugnt, andra kan tycka det är superjobbigt med mens, bröst och allt sånt. Oavsett hur man känner så varar den inte för evigt utan är bara en liten del av hela ditt liv.

Ta till dig ditt nya jag – ett steg i taget!

Ingen har sagt att puberteten är en lätt tid, men om du förstår förändringarna som din kropp går igenom och inser hur naturliga de är, blir det lättare att se hur unik du är och hur fantastisk din kropp är.

I början kan det kännas skrämmande att din kropp blir vuxen medan du kanske fortfarande känner dig som ett barn. Även om det känns överväldigande först, så kom ihåg att det inte varar för evigt. Alla du känner har gått igenom – eller kommer att gå igenom – den här fasen, så var inte för hård mot dig själv. Det är helt okej att ta ett steg tillbaka och ge dig själv lite utrymme att bearbeta allt som händer med din kropp. Och kom ihåg att du inte är ensam. Prata om hur du känner dig med personer du litar på. Det kan kännas oväntat bra efteråt!

Fortsätt att lära dig mer