Mikrograf hormoner

Hormoner får skulden för en uppsjö saker men vad är de egentligen?

Tja, hormoner är kemiska budbärare som frigörs från olika körtlar i din kropp. De spelar en viktig roll i aktiveringen av processer som pubertet och menscykel, så de är verkligen inte bara dåliga. De ser till att kroppen utvecklas och fungerar som den ska. Men det finns också nackdelar med dem.

De humörsvängningar och den lättretlighet, sorgsenhet och ångest som du kan ha känt sedan puberteten började, kan alla härledas till de irriterande hormonförändringarna. Det beror på att dina hormoner och din hjärnkemi inte är i fas under denna korta period av ditt liv. Detta kan göra att du känner dig mer känslosam och nervös. Hormonförändringarna kan också orsaka andra otrevliga saker som finnar, för mycket kroppshår och ökande kroppsdofter. Det är därför som de är irriterande hormoner. För samtidigt som de hjälper dig att mogna och skapa nödvändiga förändringar, så gör de även att känslorna blir svårare att kontrollera och att din kropp känns som den vore någon annans.

Hormonerna spelar också en mycket viktig roll i din menscykel. Det är faktiskt så att de är med i varje steg av processen. Under cykelns gång kommer hypofysen (som är ett organ stort som en ärta och som sitter vid hjärnans bas) att producera follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH). Dessa hormoner stimulerar ägglossningen (när ett moget ägg lossnar från en av dina äggstockar) och gör även att äggstockarna producerar mer hormon, mer specifikt östrogen och progesteron [1]. Östrogenet och progesteronet stimulerar livmodern att förbereda sig för en möjlig graviditet [2], men de kan påverka dig på utsidan också.

Till exempel så kan de högre östrogennivåerna under ägglossningsfasen få dig att känna dig mer energisk och sprallig. Men medan progesteronet byggs upp i kroppen under lutealfasen (efter ägglossningen men innan din mens börjar) så kan du känna dig varm, orolig och sugen på sötsaker. Övergången mellan dessa två under din cykel, när östrogennivån börjar sjunka och progesteronnivån börjar öka, kan också få dig att lida av PMS (premenstruella syndrom) vilket brukar betyda ångest, humörsvängningar samt värk och smärtor. ”Irriterande” är definitivt en bra definition.

Så om du är trött på att känna dig som om du sitter på en känslomässig berg- och dalbana, oroa dig inte. Det är helt normalt och du är definitivt inte ensam om det.

[Källor]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer