Mikrograf hormoner

Hur påverkas du av hormoner?

Hormoner är en del av att växa upp, men de har lite dåligt rykte. Men vad är de för något då, och vad gör de? Vi ska titta närmare på vart och ett av de viktigaste hormonerna i puberteten (det är östrogen, progesteron och testosteron) och lära oss mer om dem.

Hormoner får skulden för allt möjligt: hudproblem, oroliga nätter, riklig eller sparsam mens (bara för att nämna några). Men vad är de för något då?

Hormoner är i grund och botten kemiska budbärare som utsöndras från körtlar och åker runt i kroppen, till vävnader och organ, och säger till dem vad de ska göra. [1] De spelar en ytterst viktig roll för att sätta igång puberteten och menstruationscykeln. De har också koll på sådant som vår hjärtfrekvens, sömncykler, ämnesomsättning, aptit, tillväxt och utveckling och kroppstemperatur – faktiskt nästan allt! Faktum är att de ser till att kroppen fungerar som den ska.

Eftersom hormonerna är så mäktiga kan de också påverka hur vi mår ibland. Du kanske har känt av humörsvängningar, känt dig lättretlig, ledsen och orolig sedan puberteten startade. Allt det här kan skyllas på förargliga hormonförändringar. Så det är helt normalt att känna sig lite mer känslosam och känslig än vanligt.

Hormonförändringarna kan också märkas rätt väl utanpå kroppen i form av finnar, könshår och ökad kroppslukt – det är därför de känns så ”förargliga”: [2] de hjälper oss på vägen mot att bli vuxna och sätter igång vissa förändringar, men de kan också föra med sig känslor som är svåra att hantera och få våra kroppar att kännas lite som främlingar.

Men trots det ska hormonerna inte få stå i vägen för hur du lever ditt liv. Även om humörsvängningar och finnar kanske inte gör någon glad kan det hjälpa att veta att hormonerna brukar bli mer balanserade när du blir äldre.

Nu ska vi ta en titt på de viktigaste hormonerna i puberteten och hur de kan påverka dig, så att du förstår mer om vad det är som händer i kroppen…

Östrogen

Du har säkert redan hört det här hormonet nämnas när ni har pratat om puberteten och menscykeln i skolan. Östrogen har en jätteviktig roll när det gäller vår sexuella och reproduktiva utveckling. Det produceras till största delen i äggstockarna, men binjurar och fettceller bidrar också med små mängder. 

Östrogen börjar bildas i puberteten och din kropp fortsätter att tillverka det ända tills du kommer i klimakteriet, då sjunker det. Östrogennivåerna förändras under månadens gång också. De är som högst i mitten av menstruationscykeln och som lägst under mensen. 

Även om östrogen är ett könshormon har det hand om mycket mer än din menscykel och sexuella utveckling. Det kan också påverka ditt humör, dina urinvägar, hjärtat och blodkärlen, bröst, hud, vikt, hår, bäckenmuskler, hjärnan och benhälsan. [2] Man skulle kunna säga att östrogen är en mästare på multitasking!

Progesteron

Progesteron produceras också i äggstockarna och frisätts precis efter ägglossningen, under andra halvan av menstruationscykeln. Det har till uppgift att bygga upp slemhinnan i livmodern, så att det blir en bra miljö för en eventuell bebis.[3] Det betyder att oavsett om du vill bli förälder eller inte producerar din kropp progesteron, för säkerhets skull. Men om det inte är någon graviditet på gång sjunker de här hormonnivåerna och livmoderslemhinnan stöts ut med mensblodet.

Testosteron

Testosteron förknippas ofta med män, men alla har faktiskt lite testosteron i kroppen. Det här hormonet produceras också i äggstockarna (och ja, i testiklarna hos män) och binjurarna, ungefär som östrogen. Balansen mellan testosteron och östrogen hjälper äggstockarna att fungera som de ska – man kan faktiskt se dem som ett team som jobbar ihop. 

Testosteron är också viktigt när det gäller att öka muskelmassan, benstrukturen och sexlusten. [4] Så om du känner dig lite mer lustfylld än vanligt vissa dagar – då har det förmodligen att göra med dina testosteronnivåer.

Hormoner och humör

Precis som med det mesta annat i puberteten är hormoner både bra och dåliga. Med ökade östrogennivåer under ägglossningen kommer energi och kanske lite sexlust, och när progesteronet ökar kan vi känna oss varma och obekväma och väldigt sugna på sötsaker. Men å andra sidan, när östrogenet minskar och progesteronet ökar kan vi få PMS (premenstruellt syndrom), som kan föra med sig oro, humörsvängningar, värk och smärta. 

Du kanske känner dig förvirrad och frustrerad när du måste stå ut med de här svängningarna. Ena dagen studsar du upp ur sängen och nästa dag kanske du inte känner för att gå upp alls. Men du ska veta att alla de här känslomässiga och fysiska förändringarna är en jättevanlig del av menscykeln. Så om du känner dig less eller som att du åker berg- och dalbana ska du komma ihåg att det är helt normalt och att du verkligen inte är ensam. Och om det känns alldeles för överväldigande eller som att det är något fel på din kropp kan du alltid prata med en kompis eller släkting, eller be en läkare om medicinska råd. Till syvende och sist kan vi inte kontrollera våra hormoner, men vi kan lära oss att hantera dem, med hjälp av träning, tålamod och stöd från andra. 

När du känner till hur de olika hormonerna fungerar och vad de för med sig kan du bättre förstå varför du ibland känner dig annorlunda och inte riktigt i form. Om du vill veta mer om hur din kropp fungerar inuti kan du läsa våra artiklar om att förstå din månadscykel och hur puberteten förändrar din kropp.

Medicinsk ansvarsfriskrivning

Den medicinska informationen i den här artikeln är endast avsedd som informationskälla och får inte användas som källa för diagnos eller behandling. Rådfråga läkare när det gäller specifika medicinska tillstånd.

Referenser

Fortsätt att lära dig mer