En tonårstjej som har accepterat att hormoner är en del av puberteten. Genom att förstå vad som händer i tonårskroppen blir det enklare att ta sig igenom tonåren!

Puberteten, alltså tiden i livet där kroppen bestämmer sig för att det är dags att gå från barn till att bli vuxen, startas av hormoner. När puberteten sätter igång, hur den upplevs och i vilken ordning hormonerna väljer att genomföra projektet pubertet är olika från person till person. För vissa drar det igång redan när man är runt åtta eller nio år - för andra dröjer det längre. För de flesta har puberteten kickat igång när man har fyllt 14 år.

En bild på en tonårstjej som är cirka 14 år gammal

Hormoner kan liknas vid kemiska budbärare som utsöndras från körtlar för att sedan ha inverkan på kroppens vävnader och organ. Hormoner får skulden för mycket; dålig hud, vakna nätter, svett och mycket eller lite mens. Men om de bara drar med sig en massa besvär - vad ska man då ha de till? Hormoner är helt centrala för menscykelns funktion, men har också koll på andra viktiga funktioner som hjärtfrekvens, sömncykler, ämnesomsättning, aptit, tillväxt, utveckling och kroppstemperatur. Hormonerna ser alltså till att kroppen fungerar som den ska!

Hormonerna styr inte minst förvandlingen från barnkropp till vuxenkropp. De gör det möjligt att vi får mens, finnar, svett, bröst, könshår men också mognad, ökad muskelmassa, lust med mera.

En illustration som föreställer hormoner

De viktigaste hormonerna i puberteten

Vi vet att hormoner kanske kan kännas stökiga. Men om man lär sig att förstå hur och varför hormonerna gör vad de gör så kan det kännas lite enklare. Ju mer man lär sig, desto lättare kan det alltså kännas! Därför ska vi nu gå igenom några av de viktigaste hormonerna under puberteten: östrogen, progesteron och testosteron.

Östrogen i puberteten

Östrogen kan typiskt komma på tal så snart någon pratar mens, menscykel och tonår. Och det är absolut ett hormon som toppar listan över viktiga hormoner under puberteten! Det är i puberteten som östrogenet börjar bildas i kroppen, och det fortsätter fram till klimakteriet då östrogenmängden sjunker. Men det är inte bara en början och ett slut, östrogennivåerna ändras under månadens gång också. De är som högst i mitten av menstruationscykeln och som lägst under mensen. Så det går upp och ner i vågor - år ut och år in!

Östrogen spelar en viktig roll när det gäller vår sexuella och reproduktiva utveckling. Till största delen produceras östrogen i äggstockarna, men både binjurar och fettceller bidrar med små mängder. Även om man brukar säga att östrogen är ett könshormon så har det hand om mer än menscykeln och sexuell utveckling. Det multitaskar också med och påverkar alltifrån humör, urinvägar, hjärta och blodkärl, bröst, hud, vikt, hår, bäckenmuskler, hjärna och benhälsa.

Progesteron i puberteten

Progesteronet är lite av en försiktigare spelare än östrogenet. Det skapas också i äggstockarna och frisätts precis efter ägglossningen, under den andra halvan av menscykeln.

Progesteronets uppgift är att bygga upp slemhinnan i livmodern så att det - om det skulle komma ett befruktat ägg - blir en bra miljö för bebisen. Med tiden sjunker de här hormonnivåerna. Då gör kroppen sig redo att göra sig av med livmoderslemhinnan, och den stöts ut tillsammans med mensblodet som fångas upp av bindanmenskoppen eller menstrosan!

Testosteron i puberteten

Testosteron är ett hormon som kan relateras till killar och män, men alla människor har faktiskt testosteron i kroppen - det är bara mängden som skiljer sig åt. Testosteron tillverkas också i äggstockarna och i binjurarna precis som östrogenet.

Det är balansen mellan testosteron och östrogen som hjälper äggstockarna att fungera som de ska. Testosteron spelar också en viktig roll när det kommer till sexlust, bentäthet och att öka muskelmassa.

En tonårstjej med ett rus av härliga hormoner som påverkar hennes humör

Hormoner och humör

Eftersom hormonerna är en så stor del av kroppens funktion så kan de spela en ganska stor roll i hur vi mår. Att bli lättretlig, låg och ledsen i tonåren har alltså lika mycket att göra med hormoner som det som händer runtomkring. När humörsvängningarna påverkar måendet kan det vara skönt att tänka på att det kommer balanseras med tiden. Mår du eller en tonåring du känner dåligt är det bra att veta att det alltid är hälsosamt att prata om det och dela med sig av sina känslor till någon som förstår. Det kan vara ett syskon, en förälder, vänner eller skolkuratorn. Om en behöver hjälp från någon annan kan man vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. De kan ge råd och stöd för att hantera känslor och tankar under puberteten om de känns överväldigande, eller hänvisa vidare till specialister om det behövs.

Vanliga frågor

Vad startar puberteten?

Det är hormonerna som är ansvariga för att sätta igång puberteten.

Vad är hormoner?

Hormoner är ämnen som utsöndras från körtlar för att sedan ha inverkan på vävnader, organ och hela kroppens funktion. Olika hormoner utför olika uppdrag och påverkar vår utveckling från barn till vuxen. De spelar en viktig roll kopplat till bland annat ämnesomsättning, vikt, sömn, sinnesstämning samt pubertet och fertilitet.

Vilka hormoner påverkar en under puberteten?

De hormoner som påverkar en mest under tonåren är östrogen, progesteron och testosteron.

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*

Medicinsk klausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.