Vilka är bäst, tamponger eller bindor?

Varken tamponger eller bindor är ”bättre” än den andra. Det är snarare personlig smak som avgör vilken som passar dig bäst. Vissa kvinnor tycker tamponger är svåra att sätta in och ta ut, vilket gör att de föredrar de trygga bindorna. Andra väljer tamponger för att de tycker att de är smidigare och mer diskreta att använda, plus att de är mer praktiska för aktiviteter som till exempel simning.

Hur sätter man in en tampong?

Tvätta händerna, ta av skyddsplasten från tampongen och linda upp snöret. Håll i tampongen i den ände där snöret sitter, andas in och ut för att få slidmusklerna att slappna av och för sedan in tampongen i slidöppningen. Vinkla den lite snett bakåt, mot den undre delen av ryggen. Tryck försiktigt in den så långt du kan, med snöret hängande kvar utanför slidan. Om det känns som om tampongen sitter obekvämt så har du inte tryckt in den tillräckligt långt. Försök därför trycka in den lite till. Eller börja om igen med en ny tampong.

Hur tar jag ut en tampong och kan jag spola ner den i toaletten?

Dra försiktigt men bestämt i snöret för att ta ut tampongen, den bör glida ut utan problem. Om tampongen har suttit inne i fyra timmar eller längre och det gör ont när du tar ut den, kan du behöva använda en mindre variant som passar ditt flöde. När du tagit ut den ska du vira in den i toapapper och slänga den i en vanlig sopkorg eller i en speciell papperskorg för bindor och tamponger. Sedan måste du alltid tvätta händerna.

Varför gör det ont när jag tar ut tampongen?

Det ska inte göra ont när du tar ut tampongen. Om den har suttit inne i minst fyra timmar och det känns obehagligt att dra ut den så kan det bero på att ditt flöde inte är tillräckligt stort för just denna tampongtyp. Om du fortsätter att uppleva smärta eller obehag när du drar ut en tampong, måste du kontakta din läkare eller Ungdomsmottagning för att kontrollera om du har en infektion eller något annat problem i slidan.

Hur länge kan jag använda samma tampong?

Det optimala är att byta tampong ungefär var fjärde timme. Och om du märker att du behöver byta den oftare för att förhindra läckage, så kan du behöva byta till en tampongmodell med högre uppsugningsförmåga. En tampong får aldrig sitta inne i längre än maximalt åtta timmar.

Hur länge kan jag låta en tampong sitta inne som längst?

En och samma tampong får sitta inne i högst åtta timmar för att det ska vara säkert. Så det innebär att du kan använda tampong på natten, så länge du byter den åtta timmar senare.

När mina mensblödningar är riktigt stora, kan jag använda två tamponger åt gången?

Det är aldrig säkert att använda två tamponger åt gången eftersom det ökar risken för att drabbas av tampongsjukan (TSS). Om du glömmer bort att du redan har satt in en tampong och sätter in ytterligare en, kommer du snart att lägga märke till en obehaglig doft som orsakas av bakterier som ansamlas. Ta ut båda tampongerna omedelbart och kontakta en läkare om du tror att du kan ha fått en infektion.

Är det säkert att ha kvar tampongen inne i slidan om jag har sex under mensen?

Ha aldrig kvar en tampong om du ska ha sex. Sexuella aktiviteter kan få tampongen att tryckas långt upp i slidan vilket kan orsaka obehag och infektioner.

Vad händer om jag behöver kissa när jag har en tampong inne?

Det går bra att kissa medan du har en tampong inne eftersom ditt kiss kommer från urinröret som sitter på utsidan av snippan. Flytta tampongsnöret åt ena eller andra sidan för att undvika att det blir blött.

Kan jag använda tampong när jag idrottar?

Du kan utöva precis vilken idrott och aktivitet du vill medan du använder tampong tack vare att den sitter så diskret och kommer att sitta på plats hela tiden, oavsett hur mycket du flänger runt. Men din V-formade zon kan bli svettig när du sportar vilket drar till sig bakterier och gör snippan känsligare för infektioner. Så sätt in en ny, fräsch tampong när du har sportat klart.

Är det hygieniskt att använda tampong när man badar?

Du kan använda tampong när du badar eller simmar. Se till att du sätter in en ny tampong precis innan du hoppar i vattnet, av hygieniska skäl och på grund av produktens uppsugningsförmåga. Ta sedan alltid ut tampongen så snabbt du kan efter att du kommit upp ur vattnet.

Hur väljer jag rätt tampong för mitt flöde?

Libresse tamponger finns i olika storlekar: mini, normal och super. Vilken modell som passar dig bäst beror på ditt mensflöde. Mini är för väldigt lätta flöden och super är för rikliga flöden, men du ska alltid använda minsta möjliga uppsugningsförmåga för just ditt flöde. Om du har ett rikligt flöde måste du välja en tampong med högre uppsugningsförmåga. Om det känns som om din tampong sitter fast när du drar i snöret och den kommer ut ”torr” efter fyra timmar, så behöver du förmodligen använda en typ med lägre uppsugningsförmåga.

När kan jag börja använda tamponger igen efter att jag fött barn?

Vänta tills du har varit på mödravårdskontroll, ungefär sex veckor efter att du fött barn, innan du börjar använda tamponger. Och gör det endast efter att du fått klartecken till det från din läkare eller gynekolog. Du kanske märker att du behöver en större tampong efter förlossningen om du födde vaginalt. Detta beror på att slidkanalen kommer att vara lite slappare, åtminstone under ett par månader.

Varför använder vissa kvinnor tampong och binda på samma gång?

Vissa kvinnor använder en kombination av både tampong och binda, eller trosskydd, för ett extra gott skydd. Detta kan vara en bra idé om du precis har börjat använda tamponger och håller på att testa vilken uppsugningsförmåga som funkar bäst för dig. Det ger också ett extra bra skydd om din mens är särskilt riklig.