En kvinna i 30 års-åldern i svarta trosor, som inte har rakat bikinilinjen.

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Härligt ludet eller rakat och lent – hur du väljer att ta hand om ditt kroppshår är helt upp till dig. Men det där med röda prickar och kliande stubb är det väl ingen som vill vara med om? Om du känner för att ta bort hår från en eller flera delar av kroppen har vi samlat lite tips och trix för att det ska bli så smärtfritt som möjligt.

Allt du behöver veta om intimrakning och hårborttagning 

Det absolut viktigaste du behöver veta om det här ämnet är att rakning eller hårborttagning inte är ett måste! Kroppshår är något vi föds med anlag för och det fyller en funktion, olika viktig på olika kroppsdelar - men ändå, håret finns där av en anledning.

Med det sagt så är det upp till var och en att själv bestämma vad man trivs med. Det är din kropp och om du väljer att ta bort hår ska det vara för din skull, inte vad skönhetsnormerna dikterar. Skulle du landa i att du vill ha lite mindre hår på kroppen så finns det några viktiga grejer att känna till - och saker som är bra att tänka på.

Det går vi igenom här.

Vad är intimrakning? 

Intimrakning kallas det när man rakar de intima delarna av kroppen, alltså könshåret. Huden runt intimområdet är lite extra känslig och hårkvalitén brukar vara annorlunda mot hur den är på resten av kroppen - det beror på att könshåret är till för att skydda underlivet. Men just för att området är så ömtåligt kan det vara bra att ha lite koll på hur man rakar eller vilken typ av hårborttagningsmetod man använder sig av.

Intim hårborttagning – olika metoder att välja mellan 

Intimrakning är alltså ett alternativ om du vill ta bort håret mellan benen. Oavsett om du vill ta bort en del hår eller bli av med rubbet finns det faktiskt flera olika metoder att välja mellan. Låt oss gå igenom dem:

  • Intimrakning med rakhyvel. Görs enklast med en rakhyvel och rakgel. Viktigt är att byta rakblad ofta på rakhyveln och se till att rengöra den ordentligt.
  • Vaxning. Vaxa kan man göra om man vill att håret ska hålla sig borta lite längre. Det finns särskida vaxremsor för intimområdet, men om man vill bli av med allt hår kan det vara bäst att gå till en salong.
  • Hårborttagningskräm. Ett ganska smärtfritt sätt att ta bort håret, men man ska tänka på att välj en kräm särskilt framtagen för det känsliga underlivet. Och såklart göra ett test för att se s att man inte är allergisk.
  • Trimning. Om man inte vill bli av med allt hår, utan bara ha det lite kortare funkar det att trimma med en trimmer, eller klippa försiktigt med en sax.
  • Laserhårborttagning. För att få bort håret med laser krävs flera behandlingstillfällen (exakt hur många skiljer sig från person till person). När behandlingen väl är klar kan man få ett mer permanent resultat.
  • Epilering. Med hjälp av en särskild maskin som kallas epilator som rycker upp håret från rötterna kan man ta bort hår från olika delar av kroppen.
  • Trådning. Att tråda bort hår kräver en särskild teknik som kan vara lite svår att få till, särskilt på kluriga ställen som intimområdet.
  • Pincett. Att ta bort hår med en pincett kan vara ett alternativ om du vill bli av med enstaka hårstrån och inte ett fullt behårat intimområde.

Vadå, måste man inte ta bort håret från kroppen?

Närå, absolut inte! Du väljer själv hur du gör. Om du vill behålla rubb och stubb, ha en fancy frisyr eller vara helt kal – valet ligger BARA hos dig! Det finns absolut inget ofräscht i att behålla allt hår, vara orakad och jobba med vad naturen har gett dig. Snarare gör du din hud en tjänst eftersom du inte irriterar huden i onödan. När det kommer till att raka intimområdet så finns det faktiskt en lite högre risk för obalans i underlivet när man har tagit bort könshåret – så håret har faktiskt en skyddande effekt. Det fungerar som en luftkudde och gör det möjligt för huden att andas bättre.

Men vill du ta bort håret så är det inte så att vare sig underlivet eller andra delar av kroppen du vill raka kommer att vara förstört, det betyder bara att du behöver ge den känsliga huden lite extra kärlek när du rakat bort håret. Undvik överdriven tvättning och se till att återfukta huden. Då undviker du också rakfinnar, hårsäcksinflammation och inåtväxande hårstrån som är vanligt när man tagit bort hår. 

Hur rakar man underlivet? 

Har du landat i att du vill raka underlivet, men undrar hur du bäst går till väga? A och O är en supervass rakhyvel och en rakgel eller olja som lirar med din hudtyp. Något som många missar är att rakningen görs bäst medhårs, ja alltså i samma riktning om håret växer. På så sätt kan man undvika de där störiga rakfinnarna. Det bästa är att satsa på rakning i duschen med varmt vatten, då är hårsäckarna lite mjukare och du får bättre glid med rakhyveln. När man är klar kan man skölja området med kallt vatten för att stänga porerna och lugna huden.

När du rakat klart kan det vara smart att tvätta underlivet med intimtvätt, men precis som alltid så är det bara de yttre delarna som ska tvättas – flytningarna tar hand om den inre städningen! När rakningen och duschen är klar är det fint att smörja huden med en kräm som innehåller propylenglykol (pjuh, vilket komplicerat ord) som minskar risken för hudinfektioner och röda prickar som kliar. För att undvika onödig irritation kan det vara bra att inte raka intimområdet för ofta, utan hellre behålla lite stubb mellan varven.

Hur rakar man benen på bästa sätt?  

Har du lust att raka benen, men är mindre peppad på röda kliande prickar och inåtväxande hårstrån? Häng med så går vi igenom det bästa sättet att raka benen på steg för steg!

  1. Skrubba benen dagen innan du tänkt raka dem.
  2. Raka dig i samband med en varm dusch eller ett bad. Varmt vatten mjukar upp hårstråna och gör det lättare att raka.
  3. Använd en rakgel eller olja för att minska friktionen mot huden som kan skapa irritation.
  4. Använd en rakhyvel med vasst och rent blad för att minska risken för bakterier som irriterar huden.
  5. Raka benen i hårets riktning. Titta hur håret växer och dra rakhyveln i samma riktning, och tänk på att allt hår på benen inte alltid växer i samma riktning.
  6. Återfukta huden efter duschen. Det finns fuktkrämer som är särskilt gjorda för rakning, då de lugnar och återfuktar huden.

Bra att tänka på när man rakar armhålorna 

Vid det här laget har du koll på att du inte behöver ta bort hår någonstans om du inte vill – visst? Men skulle du känna att du vill testa att raka dig i armhålorna kan det vara skönt att ha lite tips med dig. Mycket som gäller för underlivs- och benrakning gäller även för armhålorna; så som att skrubba huden någon dag innan, använda en vass och ren rakhyvel och att använda en bra rakgel. Men sedan finns det också ett par saker som du kan tänka på just när det kommer till armhålan.

För det första är det extra viktigt att tvätta dig under armarna före rakning, eftersom deodorant och svett kan täppa till rakbladen. I armhålan växer håret i olika riktningar så här ska du faktiskt raka i alla riktningar för att få med allt hår. Till sist, vänta med deodoranten! De flesta vill gärna ta deo direkt efter duschen, men om du har rakat dig i armhålorna är det bäst att vänta en stund för att låta huden lugna sig.

Det är DU som bestämmer!

Ja, nu är vi här igen! Men vi tycker det är så himlens viktigt att prata om det här med att det är fullkomligt naturligt att ha hår på snippan. Alla har olika mycket och det finns där av en anledning. Det är inte farligt att ta bort det, utan kräver bara lite att man pysslar om sitt underliv lite extra. Men man ska vara säker på att man väljer att ta bort sitt könshår för att man själv vill, inte för att någon sagt åt en att det är fräscht med rakat. För det är helt enkelt inte sant. Ditt underliv, din vulva och hela din V-zone är faktiskt helt perfekta precis som dom är och ingen ska någonsin komma och säga nått annat!

Vanliga frågor

Fortsätt att lära dig mer

Gå med i Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer.

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.