En kvinna i menstrosor som har riklig mens, även kallat menorragi

Faktagranskad av barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Känns det som att blodet bara forsar ut vid varje mens? Trots att det kanske inte är något du ser framemot är menorragi (som betyder riklig mens) i de flesta fall helt normalt. Men vad räknas som riklig mens egentligen? Vilka mensskydd kan du använda? Och när bör du söka vård? Allt det här reder vi ut här!

Vad betyder menorragi?

Menorragi är regelbundet återkommande blödningar som är rikligare och mer långvariga än genomsnittet. Precis som med allt som har med våra kroppar att göra så är ju mensen olika från person till person, hur mycket man blöder kan också variera från gång till gång. Att ha menorragi är faktiskt ganska vanligt och så många som 10–20 procent som har det.

Vad räknas som riklig mens?

Brukar du titta ner i trosan när det är dags att byta mensskydd och tänka att det här känns ju som orimligt mycket blod? Då är du inte ensam. Däremot kommer faktiskt inte så mycket blod som man kan tro under mensen. Under hela mensen brukar det faktiskt bara komma ungefär 2–3 matskedar, och det mesta kommer under dag 1–3 då mensen brukar vara som rikligast.

Om det är så att det kommer mer än 5 matskedar, dvs 80 ml, och mensen håller i sig i över 7 dagar brukar man säga att man har en riklig mensblödning, alltså menorragi. Vad ska du göra med den informationen tänker du då? Man har för det mesta varken tid eller rätt utrustning för att samla upp och mäta allt mensblod under en mens. Som tur är finns det några andra sätt att avgöra om det kommer ovanligt mycket blod under mensen!

Tre tecken på riklig mens

  • Du behöver byta en genomdränkt binda, tampong eller menstrosa eller tömma menskopp varje timme under flera timmar i sträck.
  • Det kommer ut stora blodklumpar under mensen.
  • Det kommer mycket mens på en och samma gång, som ett splash av blod som samlats i vaginan.

Förlorar man stora mängder blod när man har mens så behöver man oftast hålla koll på sitt järnvärde, eftersom blod innehåller järn. När järnvärdet blir lågt kan man känna sig ovanligt trött, energilös och få ont i huvudet. Prata med en gynekolog eller ungdomsmottagning för att få hjälp och råd för att hantera det.

Det kan vara bra att veta att det också finns olika sjukdomar som kan påverka mängden mens, endometrios och adenomyos är två exempel. Därför kan det vara bra att söka vård hos gynekolog, ungdomsmottagning eller vårdcentral för att dubbelkolla så att allt är som det ska, om det är så att du har mycket mens.

Riklig mens med stora klumpar

Ett av de vanligaste tecknen på att du har rikligare mens är att det kommer ut stora blodklumpar. Det beror på att blodflödet är snabbare och rikligare än vad kroppen kan hantera och då klumpar sig blodet. Oroa dig inte, klumpar i mensblodet kan se läskigt ut men är faktiskt ganska vanligt. Ett tidigt tecken på att du kommit in i klimakteriet är att du får ett förändrat blödningsmönster, vilket kan ge rikligare blödningar som har de där klumparna i sig. Man kan även få blodklumpar i mensen vid mindre blödning.

Riklig mens som inte slutar

Ibland kan det kännas som att mensen aldrig tar slut, och ibland kan det vara så att den typ inte tar slut. Är det så att mensen varar längre än sju dagar så kan det vara tecken på att något inte riktigt är som det ska. En gång är ingen gång, men om du upplever rikligare mens än vanligt, ovanligt långa menstruationer eller har haft oregelbunden mens i flera månader i rad är det bra att kontakta en gynekolog eller ungdomsmottagning. Ett förändrat blödningsmönster kan även vara ett tidigt tecken på att du kommit in i klimakteriet. Då kan du till exempel märka att du plötsligt får ovanligt riklig mens trots att du inte haft det innan.

Tips vid riklig mens

Att ständigt kasta ett öga på byxorna i spegeln eller vakna i panik mitt i natten när det känns som att mensskyddet inte räcker till, utan läcker i de nytvättade lakanen – vi är många som varit där. Kanske har du ställt in planer du sett fram emot i rädsla för att blöda igenom byxorna? Tyvärr har forskarna ännu inte hittat ett sätt för oss att få mensen att försvinna när den inte passar, men som tröst finns det några saker du kan testa de dagar då mensen känns som en vattenkran som har vridits upp till max!

Lyssna på kroppen

Testa att anteckna hur mycket mens det ser ut att vara under varje mens. Lyxa till det med en lite extra fin anteckningsbok, eller använd dig av någon av de många appar som finns idag för att hålla koll på din mens. På så sätt kan det vara lättare att förutse vilka dagar mensen kommer att vara rikligare, och du kan även upptäcka plötsliga förändringar i din mens.

Använd mensskydd särskilt utformade för riklig mens

Att hitta det rätta mensskyddet för just dig kan vara en riktig game-changer! Våga experimentera med olika typer av mensskydd och för olika typer av flöden om det du använder nu inte fungerar. Att hitta det som passar just din kropp kan ge lite extra trygghet och frihetskänsla.

Be om råd hos vården

Även om rikligare mens är väldigt vanligt, och att det många gånger kan kännas som att det kommer mer blod än vad det faktiskt gör, är det aldrig fel att be om råd hos en gynekolog eller ungdomsmottagning.

Produkter som är bra när du har mycket mens

Vilka mensskydd passar när man har mer mens än vanligt då? De där dagarna när mensen aldrig tycks vilja minska kan det vara smart att se till att ha rätt typ av mensskydd. Här kommer våra bästa tips på mensskydd för dig med riklig mens!

Bindor för riklig mens

Den bästa bindan vid större mängder mens är en extra lång binda med vingar samt en extra absorberande effekt. För natten finns det särskilda nattbindor som tar bättre hand om mensen när du ligger ner.

Menskopp för riklig mens

En annan bra produkt när du har extra mycket mens är menskopp. Menskoppen kan kombineras med binda eller menstrosa om du har riklig mens.

Menstrosor för riklig mens

Återanvändningsbara menstrosor är också ett bra alternativ eftersom det finns särskilda trosor utformade för just riklig mens. Det finns också återanvändningsbara menstrosor för natten som har en förlängd absorberande gren som fångar upp mensen oavsett hur du rör dig under natten!

Behandling för riklig mens

Visst finns det hjälp att få för dig som känner att menssituationen är absolut ohållbar. Till exempel kan vissa preventivmedel funka för att minska mängden mens. Dessutom finns det receptfria läkemedel i form av tabletter mot riklig mens. Det finns också receptbelagd medicin som du kan få utskrivet av en läkare. Ta kontakt med en gynekolog eller ungdomsmottagningen för att få hjälp att hitta rätt behandling för just dig, och använd såklart alltid medicinen enligt bipacksedeln.

Andra anledningar till mycket mens

Typiskt nog finns det inget enkelt svar på vad riklig mens beror på, men det finns några saker som skulle kunna påverka att man blöder extra mycket:

  • Hormonell obalans. Hormonerna östrogen och progesteron påverkar i princip allt som har med din mens att göra. Så om något inte står helt rätt till med nivåerna av dessa hormoner kan din mens påverkas.
  • Sjukdomar som PCOS, endometrios och adenomyos kan påverka både hur lång mensen är och hur mycket man blöder. Stress kan (såklart...) också störa mensen.
  • Medicinska behandlingar som påverkar livmodern kan göra mensen rikligare. Det finns även vissa preventivmedel så som kopparspiral som kan göra att du blöder mer vid mens.
  • Förklimakteriet kan göra att du plötsligt får ovanligt riklig mens trots att du inte haft det innan. Den genomsnittliga åldern för klimakteriet är omkring 50 årsåldern.
  • Efter graviditet och förlossning är livmodern större vilket kan orsaka rikligare mens. Under de första veckorna efter en förlossning får man rikliga blödningar som kallas för avslag. Det kommer från såret som skapats efter att moderkakan lossnat och är inte samma sak som en vanlig mens.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Bli medlem - få 10% rabatt

Gå med i Club Libresse för att få tips och råd kring menscykeln, och var bland de första att få veta om våra nya släpp, tävlingar och kampanjer! Dessutom får du 10% rabatt på menstrosor och menskoppar i vår e-handel*
En bild på Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng

Medicinsk friskrivningsklausul

Informationen på denna sida är läst och godkänd av Libresse barnmorska Amelie Jensnäs Joäng. Den medicinska information som finns i denna artikel tillhandahålls dock endast i informativt syfte och får inte användas för att ställa diagnoser eller utföra behandlingar. Rådfråga alltid din läkare för att få information om specifika hälsotillstånd.