Underkläder för kvinnor

Det är vanligt att tjejer oroar sig för att de inte har en normal mens, särskilt i början innan de har vant sig vid den.

Men oroa dig inte för ”om du är normal” eller inte, det kommer att gå över. Och när det kommer till frågor om när den startar, hur länge den varar och symtomen man får, är en ”normal” mens ett brett begrepp.

Generellt sett får kvinnor sin mens när de är mellan 11 och 14 år. En normal menscykel varar i 28 dagar, men kan variera mellan 21 och 35 dagar. Under puberteten kan den vara ännu längre och det kan ta ett tag innan den blir mer regelbunden. Efter puberteten utvecklar de flesta kvinnor dock en regelbunden menscykel med ungefär samma längd mellan mensperioder och ungefär lika många mensdagar. Mensblödningar varar normalt mellan två och sju dagar, där genomsnittet ligger på fem dagar.

När din mens börjar, kommer blödningen normalt att vara som kraftigast under de två första dagarna. Mängden blod som kommer ut under en normal menscykel motsvarar mellan två och tre matskedar, eller 30–40 ml. Kom ihåg att det alltid ser ut att vara mer än vad det är. Vissa kvinnor blöder mer än så och kan behöva byta sin binda oftare, eller byta till en med bättre absorptionsförmåga.

När mensflödet är som kraftigast har blodet en tendens att vara rött. Under dagar med lättare blödning kan det vara rosa, brunt eller svart – detta är helt normalt! Hormonförändringar innan mensen kan även orsaka fysiska och känslomässiga symtom, som diarré eller ryggsmärtor, svullnadskänslor och yrsel eller svullna bröst. Vissa kvinnor känner sig även ledsna och gråtmilda eller irriterade innan mensen börjar. Detta är alla tecken på det som är känt som PMS eller premenstruellt syndrom. Det är inte särskilt roligt, men det är helt normalt.

Receptfria smärtstillande medel, skonsamma övningar och att applicera en värmedyna eller värmeflaska mot magen kan underlätta smärtan och lindra obehagskänslan. Att krypa ner under ett duntäcke rekommenderas också högt. Din läkare kan skriva ut starkare smärtstillande medel om menssmärtan innebär ett verkligt problem. Symtom som svullnadskänsla, humörsvängningar och irriterbarhet förbättras normalt när mensen väl startar och försvinner helt kort efter att den har avslutats.

[Referenser]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer