Semesterfakta

Låt oss vara helt allvarliga, kroppen kan vara sämst på det där med tajming… så nu vill du veta: går det att skjuta upp mensen?

Kroppen ändå, så smart och bra grej på alla sätt och vis - utom kanske just det där med att välja sina stunder… Självklart så kommer ju mensen att dyka upp på klassresan, eller när ni ska tågluffa iväg på badsemester… du vet sådär peeeerfekt dålig tajming. Men att stoppa mensen, eller åtminstone att skjuta upp den och se till att den väntar lite är faktiskt möjligt.

Hur skjuter jag fram min mens?

Bra fråga! Jo, eftersom mensen beror på hormonerna (detta går vi ju igenom grundligt när vi snackar menscykel) så är det hormoner man måste ta till för att skjuta på den. Det finns två olika vägar att gå - vi börjar med p-piller.  

Skjuta upp mensen med p-piller

Är det så att du äter ett kombinerat p-piller kan du skjuta upp mensen genom att äta två kartor efter varandra, men att strunta i att äta den första kartans sockerpiller (dvs de som du äter när du ska få din mens). Så först äter du alla piller med hormoner i på första kartan, sen fortsätter du äta hormonpillerna från karta två och äter sen den precis som vanligt. Från början till slut. Då kommer det inte någon mens däremellan, utan först när du äter andra kartans sockerpiller. Men innan du gör det, dubbelkolla med ungdomsmottagningen, gynekologen eller barnmorskan att det är okej att göra med just din sort p-piller.

Andra tabletter för att skjuta fram mensen

Är det så att du inte äter p-piller men ändå vill skuffa fram mensen ett tag så finns det andra typer av receptbelagda mediciner för att kunna göra det. Tala med din läkare eller med ungdomsmottagningen så kan du få ett läkemedel utskrivet som gör att du kan undvika att mensen kommer när det inte passar.

Skjuta upp mens naturligt

Kanske skulle det kännas bra att kunna skjuta fram mensen med hjälp av naturens fiffigheter. Men på den punkten är det svårare för naturen att leverera. Kroppen har sin menscykel och om man inte trumfar den med hormoner så kommer mensen när kroppen själv bestämmer. Det finns dock lite olika saker att testa för att göra mensen så lätt och kort som möjligt: träna regelbundet - gör du det slappnar musklerna kring livmodern av vilket minskar mensflödet. Det finns också örtteer som valerianarot och kamomill eller hallon- och nässelbladste som verkar för att minska mensflödet. Det kan dock vara en god idé att prata med en läkare innan du ger dig i kast med alternativa örtmetoder. 

Ett annat sätt att minska mens som redan dragit igång är att ta receptfria, smärtstillande medel (följ doseringen bara!!!) - gör man det kommer svullnaden av livmoderväggarna att minska, vilket i sin tur gör att blödningarna (och eventuell smärta som hänger ihop med dom) minskar. 

Behöver du skjuta upp mensen?

Det går absolut att skjuta fram mensen då och då, men det kan vara väldigt bra att tänka på att din mens är naturlig och även om den är jobbig ibland så är den ett kvitto på att din kropp fungerar som den ska. Tar du bort den under en längre tid så finns risken att du inte märker om den skulle försvinna av sig själv - vilket den kan göra om man till exempel tränar för hårt och inte äter ordentligt, eller om kroppen av andra anledningar inte mår som den ska. Så försök att bli kompis med din mens och skjut inte upp den i onödan - är det till exempel en badsemester som hotas, tänk på att det går att bada med mens om man använder rätt mensskydd.

[Referenser]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer