Illustration av en tjej som kollar sin mobiltelefon på en lila bakgrund – Libresse

Från könshår till hormoner, mens till akne, bröst till humörsvängningar – och allt däremellan.

Pubertet - Är jag normal?

Till att börja med är det helt naturligt. Det börjar när förändringar i din hjärna gör att hormoner frigörs i dina äggstockar. Vissa säger att det är övergången från flicka till kvinna, vilket är ett bra sätt att säga att din kropp lär få en ny form, att ditt humör kanske kommer åka berg- och dalbana och att du blir mer medveten om vem du är som person.

Oavsettom du blir mamma eller inte en dag så är puberteten din kropps sätt att göra så att du kan få barn. Därför kommer du förmodligen att få mer intensiva sexuella känslor för andra och du kanske kommer börja att onanera.

Bild på en självsäker tjej som står framför träbakgrund – Libresse

När börjar det?

Du kanske går igenom puberteten just nu eller förväntar dig att den snart kommer. Sanningen är att de olika faserna – och exakt när de inträffar – är olika för alla. För flickor kan puberteten börja mellan 10 och 16 år, medan pojkar vanligtvis börjar ett par år senare.

Din pubertet kan vara klappad och klar på 18 månader, eller ta flera år. Det finns inget rätt eller fel sätt att gå genom puberteten.

Det är helt normalt att se fram emot puberteten eller att gruva sig för det – du lär nog känna lite av varje. Att växa upp innebär en frihet att prova nya saker, men samtidigt kan mer ansvar och förändringarna i kroppen kännas överväldigande.


GIF av en tjej som justerar sin bh - Libresse

Varför ser inte mina bröst ut som hennes?

Det korta svaret är: för att de är dina bröst, inte hennes. I slutändan är vi alla unika före, under och efter puberteten. 

Det går egentligen inte att veta hur dina bröst kommer att se ut eller hur mycket de kommer att växa. Precis som att vi inte kan vara säkra på hur långa vi kommer att bli eller vilken skostorlek vi kommer få. Men det finns några tecken som kan peka på vad som kan hända dig (och när). Vi tittar närmare på hur din kropp kan förändras här.

Om det blir så ska du försöka att inte oroa dig för det. Större bröst betyder inte att du måste ha tantiga underkläder – det finns många bra bh:ar för en större byst och stilar med stöd för att du kan vara bekväm om du dansar eller idrottar.

Kroppslukt, vaginala flytningar (som hjälper till att hålla din slida fuktig och ren) samt akne och hår under armarna är alla tecken på puberteten. Även om det kan finnas en "vanlig" turordning för när de sakerna kommer så finns det ingen "normal" ordningsföljd. Vanligtvis kommer din första mens ungefär två år efter att dina bröst börjar växa.

Kom ihåg att mensen är olika för alla. För vissa är den lätt och varar en dag, medan den för andra kan vara riklig och hålla på i en vecka. Oroa dig inte om blodet ändrar färg. Det kommer antagligen ha en ljusare röd färg i början när det flyter ur livmodern snabbt, och brunt eller klumpigt när det är lite äldre och har varit i livmodern ett tag.


GIF av en man som talar om manlig pubertet och utlösning - Libresse

Han då?

Hans penis och pungkulor kommer att växa och han kommer att börja producera testosteron, spermier och kunna få utlösning. Han kommer att få stånd (ofta utan varning). Hans adamsäpple (den synliga klumpen i halsen) blir större och hans röst kommer att brytas, så att hans meningar kan börja pipigt och sluta med en grymtning.

Tjejer brukar nå puberteten före killarna, så om några av förändringarna kändes jobbiga, kan du nog föreställa dig hur det är för dina killkompisar.

Går humöret upp och ner som en jojo?

Det kan kännas onormalt att först gråta och sedan bli full i skratt, men humörsvängningar är helt normala. Din hjärna skapar nya celler och jobbar på nya sätt att tänka. Hjärnkemin förändras snabbare än du kan skicka en snap. 

Dina känslor kan kännas som om du är i en karusell och inte kan hoppa av. Se till att prata med de personer som du känner att du kan anförtro dig åt och kom ihåg att din mamma/syster/moster gått igenom det här, så hon förstår.

• ”Jag tycker att jag luktar illa”, ”Varför är jag alltid arg” eller ”Varför gör mina bröstvårtor ont?”. Ingen fråga är för dum eller för konstig när det gäller puberteten och du kommer inte att vara den första (eller sista) personen som har frågat om det.
 
• Välj någon du litar på – din mamma, din pappa, din bästa vän, en släkting som har varit i samma situation. Den hjälp du får när du pratar om dina bekymmer, stora som små, kommer absolut att vara värt det. 
 
• Från det allvarliga till det dråpliga, att berätta är en stor del av att må bättre. Det finns också böcker och saker på YouTube som kan hjälpa till om du inte är redo att prata än. En möjlighet är alltid att skriva en anteckningslapp och lägga den under en förälders sovrumsdörr om du vill dem något men känner dig för generad för att säga det ansikte mot ansikte. Och kom ihåg, vi är här för att hjälpa dig genom alla bra och dåliga stunder.

[Referenser]

Fortsätt att lära dig mer

Utforska mer